El festival que posa música i vida als pobles dels Pirineus

El Festival de Música Antiga dels Pirineus porta propostes culturals a pobles i micropobles dels Pirineus i posa en valor el patrimoni natural, arquitectònic i històric

Un dels concerts de música del Festival de Música Antiga dels Pirineus | Cedida Un dels concerts de música del Festival de Música Antiga dels Pirineus | Cedida

Més d'una cinquantena de concerts en pobles i micropobles amb l'objectiu de descentralitzar la cultura i posar en valor el territori pirinenc. Aquesta és la proposta del Festival de Música Antiga dels Pirineus, que des de fa tretze anys acosta propostes musicals de primer nivell a esglésies romàniques o llacs d'alta muntanya i fomenta el patrimoni cultural, gastronòmica i arquitectònic. Un projecte que fomenta un turisme cultural i que mou al voltant de 5.000 persones cada estiu. 

"L'origen és la voluntat de descentralitzar de Barcelona i les grans ciutats les activitats culturals, i portar-les sobretot als Pirineus, on hi ha municipis molt petits i molt dispersos i es viuen situacions com l'abandonament", explica Josep Maria Dutrèn, director del Festival.

Més info: Poma de Girona, la millor fruita amb aires del Mediterrani i els Pirineus

Els micropobles dels Pirineus

El 2011 neix el Festival de Música Antiga dels Pirineus amb la voluntat des de les administracions de sumar esforços per crear un festival potent i de prestigi. Una desena de municipis s'hi afegeixen: Espot, Tremp, la Seu d'Urgell, La Pobla de Segur, Vielha, Estamariu, La Torre de Capdella, Esterri d'Àneu, El Pont de Suert i València d'Àneu. Dels 12.000 habitants de la Seu a menys de 200 de València d'Àneu. 

"Els pobles accepten renunciar al seu nom i fer un festival potent amb el nom dels Pirineus", destaca Dutrèn com una de les claus que va permetre impulsar el projecte. L'èxit de les tretze edicions celebrades fins ara és evident: ja hi ha més de quaranta pobles que participen al Festival de Música Antiga dels Pirineus, alguns de menys de deu habitants. 

La música com a motor de canvi

Tot i que la música és el fil conductor, el Festival de Música Antiga dels Pirineus neix amb la clara voluntat d'anar molt més enllà: "No es pretenia fer només una suma de concerts, sinó amb la idea de projectar tot el territori". "Aquesta és la filosofia: crear una eina per contribuir en el creixement econòmic i amb turisme sostenible i cultural", emfatitza el director.

Així, cada concert ve acompanyat d'una proposta cultural complementària: des de la visita a un monument històric a l'observació de la flora i fauna del Pirineu. Algunes visites, fins i tot, a més de 2.000 metres d'alçada.

Durèn: "Això té poca importància des del punt de vista econòmic, però és consolidació del projecte per treballar per tothom"

La voluntat d'incidir en el territori va molt més enllà. Per exemple, sempre que és possible, es contracten tots els serveis complementaris al festival a empreses ubicades als municipis participants. Un festival que vol ser dinamitzador del territori. També ajuden a productors de l'entorn, amb les iniciatives gastronòmiques: "En els últims anys, hem afegit tastos i degustacions de productes de km. 0". "Potenciem el territori i fem promoció dels productes i productors de la zona". 

Més info: Hanaley, big data amb segell català per organitzar el viatge perfecte

I ara també amb una visió i vocació social. A banda de la cinquantena de concerts programats, hi ha més d'una vintena de propostes musicals en residències d'avis, centres de salut mental o altres institucions de col·lectius vulnerables. "Això té poca importància des del punt de vista econòmic, però és consolidació del projecte per treballar per tothom".

El foment del territori

Amb la vocació de fomentar l'economia local, el Festival de Música Antiga dels Pirineus també ofereix uns paks per gaudir del concert amb un allotjament. Amb un sol clic i des de la web del festival es pot fer la reserva de l'entrada i l'allotjament. Mouen al voltant de 300 pernoctacions, que pot semblar una xifra discreta, però té importància tenint en compte la magnitud dels pobles participants. 

El festival té tres tipologies de públic principal. El públic local: "És l'objectiu del festival, que la gent tingui dret a veure concerts que només arriben a les grans ciutats". També ciutadans que tenen segona residència en aquests municipis i, finalment, turistes esporàdics.

Durèn: "Volem generar turisme per concerts d'alta qualitat i internacionals"

En aquest sentit, Durèn destaca l'aposta per la qualitat del festival, amb referents internacionals de la música antiga. Per això, apunta que atreuen públic que busca aquesta oferta cultural. "Volem generar turisme per concerts d'alta qualitat i internacionals. Si no dones qualitat, no funciona. La música antiga no té estrelles, però juguem amb la qualitat i el públic ens dona confiança". La meitat dels músics són internacionals i l'altra meitat catalans.

Molt més que un festival d'estiu

Tot plegat mou al voltant de 5.000 persones cada any a municipis dels Pirineus, una xifra considerable si es compara amb els 75.000 habitants dels Pirineus catalans i els 75.000 d'Andorra. Una proposta que permet descobrir micropobles que amaguen un patrimoni natural, arquitectònic o històric únics a través de propostes culturals.

Enmig de festivals d'estiu de grans masses i una oferta sobretot comercial i consumista, el Festival de Música Antiga dels Pirineus aposta per la descentralització i la dinamització d'un territori necessitat de propostes culturals i de qualitat. 

Més informació
De Lloret a Benidorm: la cadena d'hotels nascuda a la Costa Brava que va conquerir la costa
LC Paper, la paperera catalana amb 140 anys d'història
Avui et destaquem
El més llegit