• Empresa
  • Els premis 4YFN i la teoria de què l'important és participar

Els premis 4YFN i la teoria de què l'important és participar

Un rellotge comptant els minuts, cinc finalistes i un xec amb un valor que encara és un misteri

Els premis 4YFN acullen a cinc finalistes, un català | iStock
Els premis 4YFN acullen a cinc finalistes, un català | iStock
Barcelona
01 de Juliol de 2021
Act. 01 de Juliol de 2021

Les startups han de ser disruptives per ser exitoses? Dins del congrés 4YFN cada any es dona un premi a l’empresa emergent més disruptiva, innovadora o escalable de l’edició. Aquesta guanyadora -que res pot envejar-li al guanyador d’un Premi Gaudí- obté un gran trofeu i un xec per un valor de X diners, ja que els zeros d’aquest gran cartó imprès són tot un misteri. En aquesta edició 2021, Catalunya no hi ha faltat i una de les cinc finalistes té seu a Sant Cugat. Tot i això, la mancança principal d’aquesta entrega de premis han estat les dones, ja que de les cinc empreses finalistes -tot i que totes tenien dones en el seu equip directiu- cap ha estat presentada per una dona.

 

El tema d’aquest any i la base en la qual el jurat -un autèntic equip d’inversors de Venture Capital- ha pogut valorar als finalistes és l’Impacte. Segons s’ha explicat, aquesta qualitat és la que regeix la decisió d’aquest any i, realment l’empresa amb més impacte, serà l’empresa que tindrà el plaer d’endur-se el premi a casa. Tot i això, abans de saber qui és el guanyador –com a tota bona gala de premis- una última presentació ràpida del perquè aquestes empreses haurien de ser les guanyadores:

 Shotl

La startup catalana de Sant Cugat vol trobar una solució a la mancança d’eficàcia del transport públic en zones rurals o més allunyades dels nuclis urbans. Shotl és una empresa de mobilitat que, a diferència del transport públic, analitza els perfils dels seus usuaris i envia un minibus a buscar a tots aquells que tenen destinacions similars: “Nosaltres creem rutes úniques pels nostres passatgers, a l’hora i el moment que vulguin”, explica Gerard Martret, cofundador i CEO de Shotl.

 

Cureety

"Volem millorar la vida dels pacients amb càncer", declara François-Guirec Champoiseau, cofundador i president de Cureety. Aquesta empresa ha creat una aplicació mòbil que monitora i es manté en constant contacte amb les persones que tenen càncer. No només és una eina per a avaluar el seu ritme de vida i la satisfacció amb els medicaments que utilitzen els pacients, sinó que també és una entrada directa als seus oncòlegs, per a preguntar dubtes o demanar assistència mèdica: "Una nova manera d'utilitzar la tecnologia per a afavorir la vida de la gent amb malalties cròniques", sentencia el cofundador.

Champoiseau: "Una nova manera d'utilitzar la tecnologia per a afavorir la vida de la gent amb malalties cròniques"

Ilof

"El núvol és una de les indústries en creixement més grans. Nosaltres l'apliquem a la salut", explica Luís Valente, cofundador i CEO d'Ilof. Aquesta startups ha dissenyat una biblioteca virtual que permet tenir una base de dades específica dels pacients més adients per a participar en assajos clínics. En el seu cas, han començat a treballar amb pacients amb Alzheimer i han aconseguit que només amb una mostra de sang, una fotografia i la Intel·ligència Artificial, els costos i l'eficàcia dels assajos clínics millorin.

WeWALK

La sala fa un silenci amb l’entrada de Kürsat Ceylan, cofundador i CEO de WeWALK, el bastó intel·ligent per a invidents. Una eina que utilitza la tecnologia per a connectar els bastons de les persones cegues amb el seu smartphone i aconseguir fer els seus trajectes més dinàmics i menys perillosos: “Ho hem testat amb persones reals, jo una d’elles, i creiem que és la millor combinació”, explica Ceylan, cec i disposat a lluitar per la seva proposta fins al final. El producte de WeWALK ja es pot comprar per Amazon i, tot i que ja tenen milers d’usuaris, el cofundador també recorda que “en aquest sector, s’ha d’innovar constantment”.

Ceylan: “En aquest sector, s’ha d’innovar constantment”

Yabx

“Volem acabar amb la pobresa”, declara Anirban Pramanick, vicepresident i Business Development de Yabx. Aquesta aplicació ha trobat unes mancances en el mercat financer, com són les llargues distàncies que han de fer les persones en països subdesenvolupats per arribar a qualsevol entitat financera. La seva proposta és aconseguir apropar el seu “banc” a qualsevol punt del món, sota el lema: “Una equació, infinites possibilitats”. 

I un cop acabades les presentacions i els respectius aplaudiments és hora de deliberar. I mentre els jutges entren en una sala tancada -i pràcticament a les fosques- per aconseguir treure un veredicte, surt a l’escenari Eran Fine, CEO i cofundador de Nanolock security, la guardonada de l’edició de 2019. Fine, tot i només tenir el temps de deliberació dels jutges, no necessita ni un minut més per donar una classe magistral sobre la seguretat i el hackeig, però sobretot de com la seva empresa va créixer d’un dia per l’altre després d’haver guanyat aquest premi. Una opinió que només ajuda a fer salivar encara més a les cinc empreses finalistes.

Els llums s’atenuen i se sent un redobla de tambors mentre Oisin Lunny, el presentador de 4YFN per excel·lència, anuncia el guanyador: Ilof, l’empresa portuguesa que crea perfils biomèdics al núvol. Un fort aplaudiment va seguit de la necessitat d’abandonar la sala ràpidament per “qüestions sanitàries”, però sense oblidar-nos de la part més important de tota la gala, i és que tal com sentencia Lunny: “El més important és participar”.

Els premis EmprenedorXXI

El congrés 4YFN no ha estat l'únic en premiar a les seves empreses. En un acte més exclusiu el mateix Mobile World Congress, de la mà d'un dels seus patrocinadors CaixaBank i del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme també ha volgut guardonar a aquestes empreses que han aconseguit menjar-se el 2021 i fer-se un lloc en el mercat. Els premis Emprenedor d'aquesta edició han sigut concedits a vuit empreses Payflow, Tucuvi, Shotl -que després de participar en els premis 4YFN no marxarà a casa amb les mans buides-, All Read, Brave Corporation, X1Wind, Agerpix i Orquest, que segons indiquen els mateixos patrocinadors dels premis: "ofereixen les millors solucions als principals reptes de la societat actual".

Els patrocinadors d'aquest premi Emprenedor no són tan misteriosos com els de l'edició dels premis 4YFN i per tant, la dotació econòmica no és cap mena de secret pels assistents a l'acte. De fet, es pot saber des del primer moment que les empreses guanyadores han estat guardonades amb un xec de 15.000 euros, un mentoring especialitzat i l'accés a un programa de formació internacional, que segons els patrocinadors, "els podrà ajudar a arribar fins al final del seu repte". A més, totes les empreses guanyadores fins a la fase territorial prendran part en el Dia de l'inversor EmprenedorXXI i tots els participants podran accedir a l'DayOne Open Innovation Program per fer una prova de concepte amb CaixaBank.