Fira de Barcelona està d’enhorabona i conclou l’any batent rècords de facturació i activitat, amb uns ingressos de 300 milions d’euros i un Ebdita rècord de 53 milions d’euros. Unes magnituds mai registrades, segons han explicat des de la institució, en un any marcat per grans projectes estratègics, com la futura gestió del Circuit de Barcelona-Catalunya, que s’iniciarà a partir de l’1 de gener de 2025. Uns resultats positius fruit de l’organització de més de 270 salons, congressos i actes diversos entre els recintes de Montjuïc, Gran Via i el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), a més dels coorganitzats a altres països.
Les xifres de Fira de Barcelona: ingressos de 300 milions d’euros, Ebdita de 53 milions i benefici abans d’impostos de prop de 20 milions
En la roda de premsa celebrada avui, s’ha donat a conèixer que Pau Relat ha estat reelegit com a president de Fira de Barcelona durant quatre anys més. El també president de Mat Holding va assumir el lideratge de la institució durant el desembre de 2018, en substitució de Josep Lluís Bonet, que va liderar Fira de Barcelona durant 14 anys. La reelecció del president es produeix després que la Cambra de Comerç de Barcelona ratifiqués al ple la renovació dels vocals del consell d'administració de Fira de Barcelona escollits per la institució: el mateix Relat, Mar Alarcón, Helena Guardans i Manel Vallet.
Relat ha posat en valor els resultats històrics del complex i ha qualificat el projecte d’“apassionant, però també molt intens personalment i professionalment”. Segons ha relatat l’empresari, en aquest nou mandat vol continuar enfortint el llegat de Fira i que l’organització continuï sent un potent motor econòmic i social de la ciutat i el territori. A més, ha tret pit de la renovació del Mobile World Congress (MWC) fins al 2030 i l’èxit de nous congressos que han sorgit durant la pandèmia com l’Integrated Systems Europe (ISE) i el Sea Food Expo Global.
Constantí Serrallonga, director general de Fira de Barcelona, també ha fet èmfasi de l’impacte que ha generat la convenció anual de McDonald’s que es va celebrar durant l’abril de 2024. Més de 15.000 treballadors van desembarcar a la ciutat comtal, entre directius, franquiciats, proveïdors i treballadors de la companyia nord-americana que van celebrar la convenció enmig d'enormes mesures de confidencialitat. El motiu de la selecció de Barcelona? Una combinació d'atributs, com la connectivitat, l'estil de vida mediterrani, oferta d'allotjaments i d'oci, espais diversos i singulars. Més xifres per la presa de la decisió de McDonald's i d'altres companyies: la capital catalana és el primer destí en l'àmbit mundial en nombre de delegats en congressos internacionals segons el rànquing de l'Associació Internacional de Congressos i Convencions (ICCA) i el quart en nombre de congressos, més encara tenint en compte que és l'única ciutat que s'ha mantingut al top mundial durant més de vint anys.
L’impacte econòmic de Fira de Barcelona
Miquel Sàmper, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, ha detallat durant la trobada que Fira de Barcelona genera 35.000 llocs de treball entre directes i indirectes, a més d’un impacte econòmic que està a prop dels 4.500 milions d’euros anuals gràcies als 200 salons que s’organitzen. En aquests moments, Catalunya ha rebut tres milions de visitants de turisme de negocis procedents de 200 països que permeten l’atracció de més dinamisme econòmic.
Les expectatives per al 2025 s’auguren positives per a la institució. De moment esperen superar els nivells de facturació de 300 milions d’euros, amb molts esdeveniments de l’àmbit de la tecnologia, l’alimentació i la salut. Com a novetat, se celebraran Vitafoods Europe i Labelexpo Europe, que formen part del sector dels aliments nutracèuctis i la impressió d’etiquetes i embalatges. La institució també assumirà l’organització del Padel World Summit i la fira Vibra, sobre benestar i salut femenina.
El repte del Circuit de Barcelona-Catalunya
Com s’ha comentat anteriorment, Fira de Barcelona es farà càrrec de la gestió del Circuit de Barcelona-Catalunya, obrint una nova etapa destinada a impulsar i diversificat l’activitat d’aquesta instal·lació amb l’objectiu d’acollir grans competicions de motor com els grans Premis de F1 i MotoGP, a part de l’escenari de fires, congressos i esdeveniments musicals o culturals, així com a centre de desenvolupament de la indústria de la mobilitat sostenible. Serrallonga ha remarcat que també potenciaran molt les relacions amb Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), sobretot de cara a l’organització de concerts al recinte.
D’altra banda, des de Fira Barcelona també preveuen una gran activitat a l’exterior amb 15 fires programades, especialment a través de les edicions de l'Smart City Expo en altres països, com ara el Brasil, els Estats Units, Mèxic o Argentina.
Respecte al projecte de remodelació del recinte de Montjuïc, es preveu que durant el 2025 es triïn els estudis arquitectònics per desenvolupar la primera fase de les obres. S’espera que una part significativa d’aquesta reforma finalitzi el 2029 coincidint amb el centenari de l’Exposició Internacional del 1929. També se segueixen avançant les obres de construcció del Hall Zero, el nou pavelló del recinte, que s’ampliarà fins a assolir els 300.000 m² de superfície bruta expositiva, consolidant-se com una de les instal·lacions firals més importants del món.