L’any 2016 la contractació de persones amb discapacitat a Catalunya va créixer un 70%. Dels 5.040 contractes del 2012 s’ha passat als 8.000 del 2016, segons dades del ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Tot i que aquest augment genera motius per a l’optimisme, la realitat és que el col·lectiu de persones amb discapacitat és encara el que més dificultats pateix per incorporar-se al mercat laboral. Si la tendència sembla que canvia és gràcies, en bona part, a la responsabilitat social de les empreses compromeses a incorporar personal d’aquest col·lectiu.
En aquest sentit, la Fundació Agbar segueix una política de selecció que contempla com a prioritat la integració de persones amb diversitat funcional, joves en risc d'exclusió i persones víctimes de la violència de gènere. “Fa molts anys que el grup Agbar mostra una especial sensibilització en matèria de contractació de persones amb discapacitat, tot i que l’actual Política de Selecció data del maig del 2015”, explica Cristina Justícia, responsable de l’àrea de diversitat.
El grup Agbar compta amb una plantilla de prop d’11.000 persones, de les quals un 2,1% tenen el certificat de discapacitat. “El nostre objectiu és aconseguir incrementar un 50% la diversitat funcional en la plantilla”, explica Cristina Justícia. “Els perfils són molt diversos, des de personal d’operacions, personal tècnic, personal administratiu o també tenim directius”, apunta. Com en el cas dels perfils, les tasques també són molt diverses: des de reparacions i manteniment del cicle integral de l’aigua i medi ambient, a tasques administratives o tècniques.
Agbar: “El nostre objectiu és aconseguir incrementar un 50% la diversitat funcional en la plantilla”
Un altre cas exemplar és el del Grup Sifu, empresa líder en la prestació dels anomenats Facility Services (serveis auxiliars, neteja, serveis mediambientals i assessoria i gestió de subministres) socialment responsables. El grup, que compta amb més de 4.500 treballadors i presència a tota Espanya, està reconegut com a centre especial de treball, condició que porta implícita la integració de persones amb discapacitat en el règim de treball ordinari com a objectiu. Atesa aquesta catalogació, “tenim l’obligació de disposar d’un 70% dels treballadors amb discapacitat, però nosaltres ja estem en el 90%”, explica el president del grup, Albert Campabadal.
El directiu del Grup Sifu remarca que les empreses de més de 50 treballadors estan obligades per llei a contractar un 2% de treballadors amb discapacitat, “però el 80% de les companyies no ho compleixen, hi ha molt poca sensibilitat en aquest tema”. I això que les empreses ordinàries que contractin persones amb discapacitat es poden beneficiar de bonificacions importants en la Seguretat Social. “Encara tenim molt camí per avançar”, valora el president de Sifu.
Aquest és un grup pioner en la contractació de persones amb discapacitat. “Jo fa 40 anys que tinc empreses i des de sempre he vist el potencial d’aquesta gent”. Això el va decidir a crear, fa 24 anys, aquest centre especial de treball, que va començar oferint serveis a Catalunya i ha acabat oferint-los a tot l’Estat i amb l’objectiu d’ampliar fronteres.
Sifu: “Tenim l’obligació de disposar d’un 70% dels treballadors amb discapacitat, però nosaltres ja estem en el 90%”
Un altre cas és el de la Fundació Cassià Just-Cuina Justa, una empresa d’economia social que ofereix serveis de gestió de cuines externes i menjadors. “Som com una empresa ordinària però amb missió social, ja que contractem persones que no podrien entrar en empreses convencionals”, explica el seu director, Alex Pujol. En concret, un 80% dels seus treballadors són persones amb discapacitat o risc d’exclusió social. “Contribuïm a fer sostenible que les persones amb discapacitats puguin trobar feina”, sintetitza.
Beneficis per a tothom
Totes aquestes empreses tenen clar que amb la contractació de persones amb discapacitat es contribueix a integrar laboralment i social un col·lectiu amb força riscos d’exclusió social. I, al mateix temps, apunten els beneficis que n’obtenen per a les empreses. “Les persones amb diversitat funcional desenvolupen unes competències i característiques especials que els permeten adquirir certes habilitats superiors o úniques respecte a altres persones”, comenta Cristina Justícia de la Fundació Agbar. Per aquest motiu, afegeix, en cada cas s’analitza en detall la idoneïtat de la persona contractada.
Cassià Just-Cuina Justa: “Contribuïm a fer sostenible que les persones amb discapacitats puguin trobar feina”
“Per a la persona treballadora el fet d’incorporar-se en una companyia del nostre Grup, que destaca pel seu compromís en RSE i valors ètics, ja és un fet positiu. És molt important la seva integració en un ambient de treball, que no només respon a una necessitat i drets individuals, sinó a contribuir a la real inclusió en un context social”, afirma.
Segons el president del Grup Sifu, el fet de comptar amb treballadors amb discapacitat dins la plantilla “ens enriqueix perquè ens posa davant una altra realitat”. Però ho és especialment, afegeix Campabadal, per a aquestes persones que, quan tenen feina, tenen “major autonomia econòmica, es relacionen amb altra gent i guanyen autoestima”. “És bo per a tots”, conclou.