El grup empresarial de Florentino Pérez, ACS, ha entrat en el mercat de comercialització d'electricitat amb el llançament de Eleia, la seva pròpia companyia elèctrica. Actualment, l'empresa ja produeix energia verda que genera la seva filial d'instal·lacions renovables Zero-E, també acabada de constituir. Eleia comercialitzarà electricitat neta tant a particulars com a petites i grans empreses i, d'aquesta forma, plantarà cara tant a les companyies elèctriques tradicionals com als nous comercialitzadors d'energia neta. Així, el grup de construcció i serveis llança la seva pròpia elèctrica després que la dècada passada, abans de la crisi, no prosperessin els seus plans d'integrar les llavors Iberdrola i Unión Fenosa mitjançant la presa de participacions en totes dues companyies.
El grup que presideix Florentino Pérez llança la seva elèctrica amb l'objectiu que es coli en el top ten dels comercialitzadors d'energia en l'horitzó de 2025. En aquesta data, ACS preveu que Eleia compti amb 100.000 clients residencials, a més de 50.000 pimes i cent "grans comptes", als quals vendrà 6.400 MW, la qual cosa li reportarà una facturació anual de 1.200 milions d'euros. La signatura amb la qual el grup de construcció i serveis irromp en el mercat elèctric vendrà l'electricitat que generi la també acabada de constituir Zero-E, la seva nova filial de construcció i explotació d'instal·lacions d'energies netes.
Florentino Pérez vol que la seva elèctrica es coli al 'Top Ten' dels comercialitzadors d'energia en l'horitzó de 2025
En aquest cas, ACS preveu que Zero-E compti amb una cartera d'instal·lacions de 4.500 megavats (MW) de potència, fonamentalment a Espanya, però també en l'exterior, en l'horitzó de 2022. Això serà resultat de sumar als 1.481 MW que el grup té ja en explotació i construcció el gradual desenvolupament de la seva cartera de projectes de 8.200 MW (entre ells els 1.550 MWreeixits en les últimes subhastes celebres a Espanya) i les noves oportunitats de negoci que sorgeixin, que estima en 2.600 MW addicionals.
No obstant això, la signatura fregarà els 10.000 MW de potència en una segona fase, una vegada s'abordi la construcció de tota la cartera de projectes i el 'pipeline' amb que compte en perspectiva. La nova filial de renovables d'ACS, que el grup a més està sospesant treure a Borsa, abasta tot tipus d'instal·lacions renovables, des de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques, fins a plantes hidroelèctriques i termosolars. Zero-E comptarà a més amb una diversificada presència geogràfica, atès que tindrà actius repartits en tots els continents, si bé Espanya coparà el 43% del total, per davant d'Amèrica del Nord (29%) i Llatinoamèrica (26%).
Aprofita l'auge de l'energia verda
ACS emmarca el llançament d'aquestes dues noves companyies en la nova aposta que realitza per les renovables davant l'auge que registra el sector per la reactivació en diversos països, entre ells Espanya, de plans i projectes de promoció d'energies netes.
Així, el grup, que ja figura com un dels primers d'infraestructures de transport del món, cerca erigir-se també en "referent global en el desenvolupament d'infraestructures sostenibles". ACS preveu que en 2025 aquests dos negocis li reportin 5.100 milions d'euros, 3.900 milions per la construcció i explotació d'instal·lacions i els 1.200 restants per la venda d'electricitat.