A les instal·lacions de la patronal gironina s’ha celebrat un debat electoral entre els candidats que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya en representació de la demarcació de Girona. L’objectiu del mateix ha estat conèixer les posicions de cada partit sobre quatre eixos que la FOEG ha considerat primordials i a la vegada informar als representants polítics de les necessitats de les empreses gironines.
Davant un auditori amb representants dels sectors econòmics més rellevants, el president de la patronal, Ernest Plana, ha donat la benvinguda als assistents i ha agraït als partits haver acceptat la invitació per debatre i escoltar als empresaris.
L’objectiu del mateix ha estat conèixer les posicions de cada partit sobre quatre eixos que la FOEG ha considerat primordials
Salvador Vergés per JUNTS, Laia Cañigueral per ERC, Sílvia Paneque pel PSC, Eloi Badia per Comuns - Sumar i Jaume Veray pel PP han estat els protagonistes del debat sobre economia gironina de la FOEG.
Els quatre eixos temàtics escollits per la Patronal han estat: mercat laboral i FP, infraestructures i habitatge, Energia i Aigua, i model econòmic per les comarques gironines (transmissions patrimonials i successions i tràmits burocràtics).
mercat laboral i FP, infraestructures i habitatge, Energia i Aigua, i model econòmic per les comarques gironines
Sobre mercat laboral i Formació Professional, la FOEG ha reclamat revertir la tendència creixent de la falta de mà d'obra per al bon funcionament de les empreses, la seva major productivitat i competitivitat. El camí és continuar amb la línia d’aposta per l’FP iniciada els últims anys.
L'altre gran tema ha estat l'absentisme laboral, sobre el qual és urgent i necessari fer una revisió de les lleis que l'emparen per no malbaratar recursos públics i evitar que els abusos afectin la competitivitat del món laboral. Els candidats han coincidit en la necessitat d’enfortir el model d’FP, però no en la manera de fer-ho.
Quant al bloc d'Energia i Aigua, la FOEG reclama des del 2023 un gran Pacte Nacional de l'Aigua, un acord amb visió de futur i que millori la gestió dels recursos. Que contempli inversions per a noves infraestructures i per a augmentar el rendiment de les infraestructures existents, reduir consums i invertir en la reutilització de l'aigua.
La FOEG reclama des del 2023 un gran Pacte Nacional de l'Aigua, un acord amb visió de futur i que millori la gestió dels recursos
En concret s'ha posat un especial èmfasi, per part empresarial, en la defensa de la interconnexió per enllaçar la xarxa d'abastament del sistema Ter- Llobregat (ATL) amb la del Consorci d'Aigües de Tarragona.
En el mateix bloc s’ha abordat la necessitat urgent d’incrementar de forma exponencial la producció d’energia a la demarcació de Girona, situant les noves infraestructures en llocs no invasius, amb respecte al territori i diàleg amb els agents locals.
Un altre punt destacat del debat ha estat l'habitatge i la regulació del turisme, on s'han vist les diferents posicions dels partits, però coincidents tots en què cal més habitatge i la gravetat del problema.
Pel que fa a model econòmic, s'ha reclamat, també, reformular la fiscalitat en favor de la competitivitat i sobretot simplificar la burocràcia, ja que els procediments administratius són una càrrega per a les pimes. I s'ha posat èmfasi en l'endarreriment de les subvencions i ajudes, que provoca que moltes empreses ja no hi optin.
S'ha reclamat, també, reformular la fiscalitat en favor de la competitivitat i sobretot simplificar la burocràcia
I com no podia ser d'una altra manera hi ha hagut un bloc per les infraestructures, que són la base sobre la qual es recolza qualsevol economia, i una demanda recurrent en unes comarques gironines infrafinançades. La FOEG ha destacat que les demandes d'infraestructures són les mateixes des de fa anys, fet que demostra el baix nivell d'inversió que patim.
L'acte amb finalitzat amb l'entrega del document de demandes de la FOEG als partits per part del president, Ernest Plana, que ha conclòs: "us posem deures".