• Empresa
  • Un 'Think Tank' per influir en la percepció de l'empresari (sense política)

Un 'Think Tank' per influir en la percepció de l'empresari (sense política)

Foment del Treball crea un laboratori d'idees amb Joan Hortalà, Gay de Liébana, Jordi Hereu o Felip Puig

El nou 'Think Tank' de Foment està capitanejat per Jordi Alberich
El nou 'Think Tank' de Foment està capitanejat per Jordi Alberich
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
18 de Març de 2019
Act. 18 de Març de 2019

Foment del Treball ja té el seu propi Think Tank amb l'objectiu de "participar i incidir en el món de les idees". Des de l'empresa i l'economia fins a la política, la cultura i les ciències socials. "Volem millorar la percepció social de l'empresari i pensar el seu paper", ha assegurat Jordi Alberich, exdirector general del Cercle d'Economia i ara vicepresident i coordinador del Think Tank de la patronal catalana

 

Alberich: "Hem fet una casa que és l'estat del benestar, ara hem de fer la cuina i els banys. Des de la política i l'empresariat hem de conduir aquesta globalització i revolució tecnològica"

I per si encara algú tenia cap mena de dubte, tant Alberich com el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, han volgut deixar molt clar que no hi haurà "orientació política". O el que és el mateix, "ni socialdemòcrata, ni liberal, ni socialdemòcrata cristià". "Es pren Adam Smith com a pare dels liberals, però era un home carregat de contingut social", han afegit. Liberalisme, regulació i moral. 

"El món no té per què anar necessàriament a pitjor, no hi ha cap fatalisme i volem trencar amb aquesta idea que està molt arrelada i contribueix al malestar social", ha alertat Alberich. A tall d'exemple, ha recordat que fa un segle, l'esperança de vida era de 40 anys, no hi havia estat de benestar i la jubilació era pràcticament inexistent. Ben entrats ja al 2019, l'esperança de vida supera els 85 anys, hi ha un estat del benestar "molt potent" i l'edat de jubilació és de 65 anys.

 

En aquest sentit, Alberich també ha defensat que "hem fet una casa que és aquest estat del benestar, ara hem de fer la cuina i els banys. Des de la política i l'empresariat hem de conduir aquesta globalització i revolució tecnològica". Alhora, els altres dos vicepresidents del Think Tank, Rosa Vergés i Lluis Torras, han destacat la cultura, l'educació, el benestar i la societat civil per repensar també el "paper de les patronals" durant el segle XXI.

A la presentació del laboratori d'idees no hi ha falta tampoc "la fàbrica de somnis" del cinema o la biografia de Leonardo Da Vinci que "podria estar assegut a la taula de Foment". 

Una taula amb Gay de Liébana, Hortalà o Hereu 

"Volem remarcar la figura de l'empresari com a persona que es juga els seus diners i el seu patrimoni intentant crear riquesa i ocupació. El procés empresarial entès en majúscules", ha recordat Torras. Tot seguit, ha arribat una gran pregunta patronal: "Què hem de fer per crear aquests nous empresaris?"

A la recerca de respostes, ja hi ha un òrgan de reflexió que porta el nom d'Institut d'Estudis Estratègics i està format per una trentena persones entre les quals s'inclouen l'economista Josep Maria Gay de Liébana, Joan Hortalà (Borsa de Barcelona), l'exalcalde Jordi Hereu, Claudia Marcó Olivé (Talent Hub Institute), M.Josep Prats (Aijec), l'exconseller i president de Tram Felip Puig, la politòloga Gemma Ubasart o Rafael Vilasanjuan (Salud Global Barcelona), entre molts d'altres. 

Un grup que, segons Alberich, té "una composició molt heterògenea, sensibilitats diferents i polítiques sociològiques diverses". La transversalitat com a bandera i és que dins el Think Tank hi ha àntics alts càrrecs de diferents partits polítics. "Una trentena de persones que venen de móns diferents. No hi ha hagut boles negres ni blanques i ja ens han trucat noves persones per sumar-s'hi", ha conclòs Sánchez Llibre. Per reflexionar, des del laboratori patronal i amb idees empresarials.