• Empresa
  • Food 4 Future i les FoodTech Nations espanyoles

Food 4 Future i les FoodTech Nations espanyoles

El Bilbao Exhibition Centre acollirà sessions amb representants de diverses Comunitats Autònomes que exposaran casos d'èxit relacionats amb la innovació alimentària.

Food4Future torna al BEC amb les principals innovacions de la indústria alimentària de l'Estat Espanyol | Europa Press
Food4Future torna al BEC amb les principals innovacions de la indústria alimentària de l'Estat Espanyol | Europa Press
Redacción VIA Empresa
Barcelona
14 de Juny de 2021

L'exposició Food 4 Future World Summit arriba al Bilbao Exhibition Centre per reforçar Espanya com a regió europea líder en innovació alimentària. L'esdeveniment organitzat per AZTI i Nebext reunirà a la capital basca la indústria d'alimentació i begudes entre el 15 i el 17 de juny. L'edició d'enguany de F4F emfatitzarà les FoodTech Nations, les regions europees pioneres en tecnologia alimentària, d'entre les quals destaquen el lideratge de l'Estat Espanyol.

Espanya ha assolit aquesta posició privilegiada, segons l'organització, gràcies a la seva "història i bagatge gastronòmic", així com la "innovació tecnològica aplicada al sector alimentari" que s'hi genera. L'Estat és, així, el quart exportador de productes agroalimentaris de la Unió Europea, amb unes vendes superiors als 50.360 milions d'euros registrades l'any 2019 – uns resultats fruit, segons F4F, del treball en "innovació i desenvolupament tecnològic" de tots els actors implicats en el sector agroalimentari espanyol.

En aquest sentit, l'exposició de FoodTech posarà atenció en el desenvolupament regional de noves propostes relacionades amb la innovació alimentària. El programa Spain FoodTech, en què s'introduirà el programa del mateix nom com un "clar exemple de potencial del sector alimentació i begudes", analitzarà el treball d'R+D fruit de la cooperació entre grans empreses i startup del sector.

També s'observarà com s'incentiva i es produeix aquest desenvolupament en l'àmbit regional. F4F valora la labor d'innovació i recerca alimentària que es porta a terme a cada comunitat autònoma. La inauguració de l'European Foodtech Regions Summit comptarà amb la presència de la consellera de Desenvolupament Econòmic, Sostenibilitat i Medi Ambient del govern basc, Arantxa Tapia, acompanyada de diversos líders regionals i del Director General de Indústria Alimentària del Ministeri d'Agricultura, José Miguel Herrero. Altres representants polítics dedicats a l'àmbit de l'alimentació, com el Director General d'Alimentació de la generalitat, Carmel Mòdol, o la Consellera navarresa de Desenvolupament Rural i Medi Ambient, Itziar Gómez López, participaran en diversos actes complementaris.

Les noves tendències per menjar

Una de les tendències més rellevants a escala global pel que fa a nous models d'alimentació és la de les proteïnes d'origen vegetal. F4F es pregunta, en aquest sentit, pel futur d'aquesta indústria i la seva implementació en l'alimentació de la població general. Aquestes «noves tendències de consum» seran el punt central de diverses ponències del saló – des de les implicacions de mercat de nous models de consum alimentari fins a exemples de processos reals de cultiu de proteïna d'origen vegetal.

La FoodTech Summit oferirà, també, espai per a startup amb projectes tecnològics dedicats al desenvolupament de nous aliments. És el cas de Cocuus, una emergent dedicada a a la bioimpressió en 3D d'aliments basats en proteïnes d'origen vegetal. La startup BioTech Foods, en un sentit similar, produeix carn mitjançant tecnologia de cultiu cel·lular, és a dir, sense cria d'animals ni altres processos de ramaderia industrial.

De la IA a l'alimentació esportiva

Food 4 Future tractarà, a més de temes d'estricta producció alimentària, altres qüestions relacionades amb la innovació en la indústria. L'exposició FoodTech mostrarà als seus assistents com afectaran la producció i consum d'aliments noves tecnologies com l'analítica de dades, la intel·ligència artificial, el blockchain o la biotecnologia.

Les diferents ponències dedicades als àmbits de la innovació en alimentació tractaran temes com l'adopció de la IA per part de l'ecosistema europeu de pimes del sector o l'ús de la tecnologia blockchain per optimitzar la traçabilitat dels aliments. A més dels projectes empresarials, també es debatran qüestions com la digitalització del comerç d'aliments, a càrrec de ponents diversos, com el professor Adrian Cheok, de la iUniversity de Tokio.

Un altre dels temes estrella de Food 4 Future serà el de l'alimentació esportiva i l'optimització de l'activitat atlètica mitjançant la nutrició. Experts líders en el sector de l'alimentació esportiva, com el doctor en ciències de l'esport Jon Larruskain, de l'Athletic Club de Bilbao, tractaran aspectes de la disciplina com la gestió de dades en la gestió de l'alimentació per a atletes d'elit, el paper dels suplements o l'ús de les noves tecnologies per a fer recomanacions nutricionals a atletes d'elit.