• Empresa
  • Què passa ara amb les franquícies de Nostrum?

Què passa ara amb les franquícies de Nostrum?

L'advocat Josep Gajo defensa la creació d'una associació on s'agrupin els diferents franquiciats

Una de les botigues de Nostrum
Una de les botigues de Nostrum
Barcelona
11 de Desembre de 2019
Act. 03 de Febrer de 2020

En aquest primer article a VIA Empresa vull aportar la meva experiència en aquesta especialitat jurídica a la qual em dedico des de l'any 1989.

Habitualment, sóc advocat de Franquiciadores, si bé és cert que també atenc i assessoro des del Bufet Gajo Fortuny a Franquiciados sempre que estan interessats a invertir i entrar en un model de negoci com és la franquícia ja que el futur franquiciat ha de conèixer i analitzar les característiques del concepte de negoci, del seu mercat, dels aspectes contractuals, dels condicionaments i previsions de caràcter econòmic i del temps per amortitzar la inversió que dugui a terme abans de fer el pas definitiu. Una vegada ja formen part de la franquícia els assessoro en els diferents problemes que poden sorgir pel que fa a la seva relació amb el franquiciador tals com l'incompliment de les obligacions contractuals.

Entrant ja en la qüestió, vull exposar la ingrata sorpresa del concurs de creditors de Home Meal Replacement S.A. presentat el passat 8 de març del 2019 davant el Jutjat del Mercantil de Barcelona. Aquesta empresa és la propietària de la cadena de franquícies Nostrum que centra la seva activitat en menjars per emportar.

"No van servir de res els quatre mesos de preconcurs... I ara, què fem amb els franquiciats d'una marca (Nostrum) tan potent a Espanya i França?"

Prèviament a presentar el concurs de creditors es va sol·licitar el preconcurs per intentar refinançar el seu deute encara que lamentablement no ho va aconseguir després d'unes pèrdues que l'any 2017 es van multiplicar per dos. No li va quedar altra que presentar el concurs sol·licitant en els nou mesos següents l'obertura de la fase de liquidació per haver estat incapaç d'aconseguir el finançament necessari. 

De res van servir els quatre mesos de preconcurs... I ara, què fem amb els franquiciats d'una marca (Nostrum) tan potent i extesa arreu d'Espanya i França?

Diferents punts franquiciats han tancat les seves portes, deixant a moltes famílies sense negoci i sense feina i en molts casos no els ha donat temps a amortitzar la inversió realitzada. Això suposa que en alguns casos es quedin sense feina i tot i això, han de continuar pagant els préstecs bancaris que van sol·licitar per a l'obertura del seu negoci amb manca de recursos econòmics fixes.

Aquest tipus de punts franquiciats normalment són implantats per persones com a eina d'autoocupació que en anys de crisis és una fórmula que funciona molt i també és una inversió.

Quan una empresa franquiciadora és una cadena amb suficients punts franquiciats, a aquests els convé constituir una associació de franquiciats que s'ocupi de les relacions franquiciador-franquiciat i, en definitiva, dels interessos dels franquiciats associats. A través d'aquesta associació els franquiciats poden negociar de forma conjunta amb la central els plans d'acció en els locals franquiciats, amb l'objectiu d'influir de manera activa en les seves decisions.

"Als franquiciats els queden dues opcions: seguir amb el negoci encara que resulti arriscat o sol·licitar el compliment o la resolució del contracte de franquícia davant el jutge que porta el concurs"

En el cas de Nostrum, mentre Home Meal Replacement S.A. amb la supervisió de l'administració concursal, està intentant vendre els seus actius, entre ells els drets sobre els contractes de franquícia vigents, qui protegeix als franquiciats? Si la marca i els drets dels contractes de franquícia no obtenen aviat un comprador la deterioració de la marca serà més que evident amb els greus perjudicis que això suposarà.

Quan un franquiciat resol unilateralment un contracte perquè entra en concurs de creditors o perquè simplement tanca el seu negoci per pèrdues, s'engega el mecanisme de l'execució de les clàusules penals que prèviament s'hagin establert en el contracte de franquícia i la reclamació de les indemnitzacions. Però, en el cas que sigui el franquiciador qui sol·licita el concurs i fins que no aconsegueix comprador per a la marca i per als drets sobre els contractes de franquícia, als franquiciados els queden només dues opcions: o bé seguir amb el negoci encara que resulta una opció arriscada tenint en compte que és molt possible que la franquiciadora no estigui en condicions de prestar l'assistència adient al franquiciat així que com tampoc pugui complir amb el subministrament dels productes, o bé sol·licitar el compliment o la resolució del contracte de franquícia davant el jutge que coneix el concurs.

Per això, és important la creació d'una associació on s'agrupin els franquiciats per així mantenir serveis i proveïdors i tots plegats afrontar una situació desagradable que no és molt comuna i que per això habitualment no està contemplada dins el contracte.

"És important la creació d'una associació on s'agrupin els franquiciats per mantenir serveis i proveïdors i afrontar una situació desagradable que no és molt comuna i que habitualment no està contemplada al contracte"

Aquest article pretén conscienciar als franquiciats de qualsevol cadena sobre la importància de constituir una associació de franquiciats per tal de poder dur a terme una acció conjunta que pugui lidiar amb situacions com la de Nostrum. El tancament de la central no necessàriament ha d'implicar que els franquiciats hagin d'abandonar la seva activitat, sempre i quan es posin d'acord i prenguin decisions conjuntes en benefici de tots.