• Empresa
  • Fregata Space, del monitoratge de l'aigua a la predicció

Fregata Space, del monitoratge de l'aigua a la predicció

La startup té monitorada la qualitat de l'aigua del Port de Barcelona i de Tarragona, a més d'altres ubicacions nacionals i internacionals

"Podríem monitorar l'aigua de tot el planeta en menys de tres dies", Alex Jaimes, CMO de Fregata Spaces
"Podríem monitorar l'aigua de tot el planeta en menys de tres dies", Alex Jaimes, CMO de Fregata Spaces
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
28 d'Abril de 2022
Act. 28 d'Abril de 2022

L'aigua del mar i dels rius pot estar contaminada per elements externs, com són el carboni i els microplàstics, i d'altres que en veritat formen part de l'ecosistema marí, però que, en grans quantitats, també són contaminants: com els bacteris, la terbolesa, la clorofil·la i la matèria orgànica dissolta. Entre tots aquests elements es pot fer un diagnòstic força complet de la qualitat de l'aigua, procés que fins ara comportava dies d'anàlisi i que, amb la tecnologia de la startup Fregata Space, es pot fer en tan sols 20 segons.

 

Exactament, 20 segons és el que triga Fregata Space a monitorar una àrea de 10.000 quilòmetres quadrats. "De fet, podríem monitorar l'aigua de tot el planeta en menys de tres dies", indica Alex Jaimes, director de màrqueting de l'empresa emergent. Encara que el planeta sencer no és el seu focus. "És interessant veure la qualitat de l'aigua de la Terra, però a nosaltres el que ens interessa de veritat és treballar per clients específics que tinguin realment un compliment normatiu amb l'aigua, que puguin i tinguin la responsabilitat d'actuar, com són els ports, les ciutats o els ministeris de medi ambient", indica.

De fet, entre els clients de la startup destaquen el Port de Barcelona i el de Tarragona que, juntament amb el port de Santander, de Mallorca i d'Hamburg, configuren les aigües europees que monitora actualment Fregata Space. A Llatinoamèrica tenen també un projecte a República Dominicana i, a mitjans d'abril, van signar un acord amb l'empresa publicoprivada Indemar per monitorar l'aigua del manglar de La Ciénaga Grande de Santa María, a Colombia, una zona de trobada d'aigües dolces i del mar. Les perspectives de la startup pel 2022 és sumar tres països més d'Europa a la seva xarxa i consolidar el mercat a Llatinoamèrica.

 
María Fernanda González, CEO i fundadora de Fregata Space
María Fernanda González ,CEO i fundadora de Fregata Space, presenta el projecte de La Ciénaga Grande de Santa María (Colombia)

 

La startup nascuda a Barcelona en el 2020 va ser una de les 20 startups que Barcelona Activa va acompanyar aquest any al 4YFN dins del marc Mobile World Congress Barcelona. El congrés va esdevenir en una cita molt important per a Fregata Space, doncs va guanyar el premi de CaixaBank Emprendre XXI. Amb el premi, l'empresa emergent aconseguia una dotació econòmica de 6.000 euros, accés a formació internacional professional i mentoratge. 

Els meteoròlegs del mar

Fregata Space ha creat una plataforma que utilitza intel·ligència artificial per processar la informació que li arriba de més de 100 satèl·lits i, d'aquesta, extreure uns indicadors sobre la qualitat de l'aigua. L'algoritme de l'empresa ha estat desenvolupat per científics de dades i oceanògrafs, equip que, gairebé dos anys després de la fundació de la startup, ha aconseguit consolidar el seu producte mínim viable.

Jaimes: "Tenim desenvolupats uns algoritmes que poden fer pronòstics sobre el comportament dels diferents contaminants"

Amb el programa de Fregata Spaces el client pot veure, per exemple, "que en un dels tres vessants d'un riu hi ha massa materia orgànica dissolta concentrada en un punt concret. Pot ampliar la imatge i veure, finalment, que aquesta contaminació prové d'una fàbrica de processament d'aliments". A més, com a valor afegit, la startup ha sumat al monitoratge un servei d'assessorament que té en compte les responsabilitats de cada territori respecte a la qualitat de l'aigua i recomana accions per millorar els indicadors. 

També són capaços de predir. Són els meteoròlegs del mar. "Tenim desenvolupats uns algoritmes que poden fer pronòstics sobre el comportament dels diferents contaminants", explica Jaimes. Com de la marea vermella (concentració altíssima d'un tipus de macroalga morta), que són capaços de veure cap a on s'estan dirigint.

La costa catalana

En termes generals, Jaimes indica que "a Europa, Espanya és un dels països que té més exigències quant a qualitat de l'aigua" i això es reflecteix en el port de Barcelona i Tarragona. Barcelona, però, assegura que té una "problemàtica molt gran pel riu Llobregat, ja que té la desembocadura molt propera a la ciutat i forma part de la seva àrea d'influència". Jaimes, però, destaca que "no és un problema de l'activitat del port ni res, sinó de la contaminació que arriba del riu". De la qualitat de l'aigua del Port de Tarragona Jaimes ha indicat "que es troba en molt bon estat".