• Empresa
  • La Fundació Areté obre la segona botiga d'articles reciclats a Osona

La Fundació Areté obre la segona botiga d'articles reciclats a Osona

La gerent remarca que l'objectiu final no és "fer negoci" amb la revenda dels articles sinó contribuir a l'economia circular, millorar el medi ambient i ajudar a incorporar persones amb dificultats al món laboral

La Fundació Areté obre la segona botiga d'articles reciclats a Osona | Fundació Areté
La Fundació Areté obre la segona botiga d'articles reciclats a Osona | Fundació Areté
Redacción VIA Empresa
11 d'Abril de 2024
Act. 11 d'Abril de 2024

Donar una segona vida a articles donats i ocupar persones amb dificultats d'inserció. Aquests són els objectius principals de la Fundació Areté, una entitat d'economia social que ha decidit obrir una botiga d'objectes reciclats a Manlleu. Han replicat el model de botiga que ja tenen a Vic, oberta fa tres anys, veient els bons resultats assolits. "Ens pensàvem que nomes hauríem d'anar a domicilis a recollir i la sorpresa és que les persones venen, ens deixen articles i estan molt contentes de veure que s'arreglen i se'ls dona una altra vida", ha afirmat a l'ACN la gerent de la fundació, Mercè Generó. Amb l'obertura del local, han pogut donar feina a tres persones d'aquesta població i volen obrir-ne més a altres punts d'Osona i el Lluçanès.

 

Amb el nom d'AretéSegonaMà, la botiga es troba al carrer d'Arnald de Corcó, 69 a Manlleu. Entre els articles que s'hi poden trobar hi ha sobretot de parament de llar, decoració, mobiliari infantil, bicicletes, llibres i altres productes de segona mà. "Ens arriben tots per donacions, no comprem, aquest és el gran valor", remarca la representant de la fundació, Mercè Generó.

Generó (Gerent de la Fundació Areté): "Ens arriben tots per donacions, no comprem, aquest és el gran valor"

En una entrevista a l'ACN, explica que ho accepten tot menys el tèxtil, perquè ja hi ha una altra entitat a la comarca que se n'ocupa. En els darrers anys, han vist com creixia l'interès per fer donacions a l'entitat i donar una nova vida útil als articles. Alguns cops els truquen perquè ho vagin a recollir als domicilis. "Ha crescut l'interès", explica, especialment en cas d'hereus de familiars difunts que els truquen per buidar els objectes que hi ha a l'interior d'habitatges. Una altra via de recollida són les deixalleries de la Mancomunitat de la Plana i la de Manlleu, amb qui tenen un conveni. Tots ells els donen els objectes que es poden revaloritzar per donar-los una nova vida i afavorir així a l'economia circular.

 

L'objectiu final no és "fer negoci" sinó contribuir a l'economia circular

En alguns casos cal fer alguna posada al dia, neteja o fins i tot transformació. Una activitat que assumeixen usuaris que estan a l'edifici d'Osonament a Vic, on es dediquen a convertir, per exemple, llànties de rodes de bici en tauletes, donant lloc a objectes molt singulars, o a restaurar mobles, entre d'altres. Amb aquestes feines, aprenen a utilitzar eines i rutines de treball.

Aquesta botiga se suma a la que ja tenen a Vic i a la nau-taller que la fundació té a Tona, on també venen articles, però, en hores convingudes. La gerent remarca que l'objectiu final no és "fer negoci" amb la revenda dels articles sinó contribuir a l'economia circular, millorar el medi ambient i molt especialment ajudar a incorporar persones amb dificultats al món laboral, especialment persones que viuen en aquella localitat. De fet, precisa, la botiga de Vic no ha començat a tenir un "balanç zero" (sense pèrdues) fins al cap de tres anys d'estar oberta. De retruc, també contribueixen a "revaloritzar" locals que estaven tancats, com és el cas de les dues oficines bancàries on ara hi ha les botigues a Manlleu i Vic. La idea és replicar el model a altres punts d'Osona i el Lluçanès.

L’obertura de la nova botiga compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), a través de la convocatòria d’ajudes a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització 2022.