• Empresa
  • La Fundació "la Caixa" destinarà 50 milions d'euros a acció social i cultural a Portugal el 2023

La Fundació "la Caixa" destinarà 50 milions d'euros a acció social i cultural a Portugal el 2023

En els seus cinc anys d'activitat a Portugal, la Fundació ha invertit al país més de 136 milions d'euros

Isidre Fainé, president de la Fundació “la Caixa”; António Costa, primer ministre de Portugal; i Artur Santos Silva, patró de la Fundació i president honorari de BPI | Cedida
Isidre Fainé, president de la Fundació “la Caixa”; António Costa, primer ministre de Portugal; i Artur Santos Silva, patró de la Fundació i president honorari de BPI | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
03 de Febrer de 2023
Act. 03 de Febrer de 2023

La Fundació "la Caixa" destinarà 50 milions d'euros anuals en acció social a Portugal, complint el compromís adquirit en 2017 d'estendre la seva activitat a Portugal després de l'entrada de BPI en el Grup CaixaBank. El president de la Fundació "la Caixa", Isidre Fainé, ha mantingut avui a Lisboa trobades amb el president de la República Portuguesa, Marcelo Rebelo de Sousa, i amb el primer ministre del país, António Costa, amb qui ha compartit els assoliments aconseguits en aquests cinc anys d'activitat de la Fundació a Portugal. A totes dues trobades també ha assistit el patró de la Fundació "la Caixa" i president honorari de BPI, Artur Santos Silva.

En els cinc anys d'activitat de l'entitat a Portugal, s'han invertit al país més de 136 milions d'euros destinats al desenvolupament d'iniciatives socials, científiques, educatives i culturals. Els diferents programes han tingut com a objectiu millorar les condicions de vida de la infància més vulnerable, fomentar l'envelliment actiu de les persones majors, facilitar l'accés a l'ocupació a col·lectius desfavorits i vetllar per l'atenció integral a pacients amb malalties avançades, així com la contribució al benestar de persones amb discapacitat o en risc d'exclusió.

Destaca el programa Humanitza, que busca millorar la qualitat de l'atenció a les persones que es troben en el final de la seva vida, així com a les seves famílies. A Portugal, aquest programa compta amb 11 equips de suport psicosocial a 19 hospitals i ha arribat a 6.757 pacients i 7.068 familiars durant 2022. Així mateix, també compta amb altres 5 equips comunitaris de recolzament en cures pal·liatives, que han atès 537 pacients i 703 familiars. Des de 2018, s'han atès al país més de 20.000 pacients i 24.700 famílies.

També, a través dels projectes d'integració laboral, entre els quals destaca el programa Incorpora, l'entitat fomenta la contractació de col·lectius amb dificultats especials per trobar una ocupació, com a persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, joves en risc d'exclusió, dones víctimes de violència de gènere i persones migrants, entre altres. Al llarg de 2022 es van facilitar un total de 1.672 llocs de treball a Portugal gràcies a la col·laboració de 890 empreses del territori. Des de 2018, s'han promogut més de 5.900 contractes de treball amb la col·laboració de 1.900 empreses. Així mateix, la Fundació ha llançat un pilot del programa Reincorpora, dirigit a la reinserció laboral de persones privades de llibertat, en quatre centres penitenciaris a l'Àrea Metropolitana de Lisboa.

Proinfancia és un dels programes estratègics de l'entitat i té l'objectiu de lluitar contra la pobresa infantil. Aquesta iniciativa està dirigida a nens i adolescents de 0 i 18 anys les famílies dels quals estan en risc o en situació d'exclusió. En concret, Proinfancia va atendre 422 nens i va arribar a 294 famílies portugueses el 2022. Aquest programa, que el 2022 s'ha estès a altres localitats, com Amadora, Braga i Vila Nova de Gaia, seguirà arribant a altres zones del país aquest 2023.

El programa de Persones Grans té com a missió fomentar la participació social d'aquest col·lectiu, donar valor a la seva experiència i situar-ho com a protagonista actiu en la nostra societat. Gràcies al programa, les persones grans tenen l'oportunitat de formar-se en projectes de noves tecnologies, culturals i socials. Durantel  2022 s'han realitzat a Portugal un total de 14 activitats, en les quals van participar 308 usuaris. En el marc d'aquest projecte es desenvolupa el programa Sempre Acompanyats, per prevenir la solitud no desitjada en aquest col·lectiu.