• Empresa
  • Les bateries a gran escala, el futur de l'energia renovable

Les bateries a gran escala, el futur de l'energia renovable

L'informe publicat per la Fundació Naturgy sosté que les bateries són clau per avançar en la descarbonització del sistema elèctric espanyol

La presentació de l'informe d'emmagatzematge de la Fundació Naturgy | Cedida
La presentació de l'informe d'emmagatzematge de la Fundació Naturgy | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
27 de Maig de 2021

Els sistemes d'emmagatzematge són una tecnologia més ecològica i sostenible i, a Espanya, el model econòmicament més viable per a les bateries a gran escala està lligat a la generació renovable, especialment la fotovoltaica. És la principal conclusió de l'informe El paper de l'emmagatzematge en la transició energètica, elaborat per PwC i el Ciemat, i publicat per Fundació Naturgy, que s'ha presentat aquest dijous. El document sosté que les bateries són una tecnologia clau per avançar en la descarbonització del sistema elèctric espanyol, i que per a la seva integració és necessari un gran desenvolupament tecnològic, grans inversions i que es reguli adequadament la seva participació en el sistema.

"La font d'ingressos de les bateries vindrà determinada per la capacitat que tinguin d'arbitrar preus al mercat i de participar o en serveis d'ajust o pagaments per capacitat", explica Oscar Barrero, soci capdavanter del sector Energia de PwC. Una opinió que enllaça amb la dels creadors de l'informe, ja que segons ells, "Espanya no està tan lluny de tenir bateries comercialment viables el 2025 lligades a plantes renovables, especialment tenint en compte el context actual de Fons Europeus que va a accelerar les inversions necessàries".

I és que el 2030, Espanya preveu que el 74% de la generació elèctrica sigui renovable, per a això preveu incorporar 57 GW de potència renovable i 6 GW d'emmagatzematge (2,5 GW de bateries), amb l'objectiu de cobrir part de les seves necessitats de respatller i flexibilitat, segons l'establert en el PNIEC. I així, l'Estratègia d'Emmagatzematge publicada recentment pel Govern espanyol considera fins a 20 GW la capacitat d'emmagatzematge prevista a 2030 "el que indica la tendència creixent de penetració d'aquestes tecnologies a Espanya per complementar la fermesa i flexibilitat del sistema elèctric", segons ha detallat l'informe.