• Empresa
  • La fusió de BBVA i Banc Sabadell: presa de control o una fusió entre iguals?

La fusió de BBVA i Banc Sabadell: presa de control o una fusió entre iguals?

Els experts estimen que hi haurà 4.000 empleats afectats i alerten que aquesta operació condueix cap a un oligopoli en el sector de la banca

El BBVA ha presentat una opa hostil per absorbir Banc Sabadell | VIA Empresa
El BBVA ha presentat una opa hostil per absorbir Banc Sabadell | VIA Empresa
Redacción VIA Empresa
Barcelona
01 de Maig de 2024
Act. 15 de Maig de 2024

Comencen a escoltar-se les primeres reaccions a la possible fusió entre BBVA i el Banc Sabadell i, des de diferents sectors i entitats, es comparteix una mateixa preocupació: l'alerta d'un oligopoli. La mateixa Natàlia Mas, consellera d'Economia, va declarar aquest dimarts que "els ciutadans i les pimes catalanes necessiten més entitats financeres i no menys". De fet, si aquesta fusió s'acaba assolint -i no es trunca com l'operació frustrada del 2020- el banc resultant de la fusió superaria a Caixabank com el major banc d'Espanya. En aquest mateix sentit, Jordi Solé, director executiu de Kreedit, ha advertit que això conduiria cap a un oligopoli en el sector bancari, amb una notable concentració de la gestió dels dipòsits per part d'uns pocs bancs.

Solé, ha afegit, a més, que en aquest procés de fusió, les pimes patirien reduccions dels límits de finançament que actualment tenen les empreses amb ambdues entitats: “Això ho coneixen bé les pimes, ja que estat succeint des de 2010 amb les fusions en les quals han participat des de llavors moltes entitats ja desaparegudes (Banesto, Banc Popular, caixes d'estalvis, Bankia, Liberbank, Targobank, etc.)".

Per altra banda, el que sí es percep és més "respecte" i "seriositat" cap a l'operació, en comparació amb la del 2020. "Les dues entitats ja han expressat el seu interès i el BBVA ha nomenat assessors per fer-ho possible", ha apuntat el professor de l'EAE Business School, Ricardo Zion. "Això sí, sembla més una presa de control que una fusió entre iguals. Estaríem davant d'un exemple de peix gran que es menja el peix petit", ha avisat Zion, que ha mostrat dubtes sobre l'estratègia des del punt de vista del negoci. "No sembla quedar clara del tot", ha apuntat el professor de l'EAE Business School, que també calcula que amb la fusió hi pot haver en risc uns 4.000 llocs de treball.

Zion (EAE Business School): "Sembla més una presa de control que una fusió entre iguals"

"Si en la fusió de 'La Caixa' amb Bankia vam comprovar com sobraven uns 6.000 treballadors –que van acabar en un ERO-, en aquest cas podem estimar que hi haurà uns 4.000 empleats afectats", ha insistit Zion, que igualment veu clar que hi haurà "tancament d'oficines". "I en Serveis Centrals també hi haurà duplicitats en departaments com Recursos Humans, Finances, Tresoreria i un llarg etcètera", ha enumerat el professor d'EAE Business School. "Estem parlant de sinergies que sempre acaben implicant la sortida de treballadors", ha lamentat.

En aquest sentit, les seccions sindicals de CCOO d'ambdues entitats han reclamat que, si es duu a terme aquesta operació corporativa, es faci amb totes les garanties per a la plantilla. En un context en què les dues entitats han obtingut uns resultats de rècord i han remunerat de forma excel·lent als accionistes, per a CCOO és imprescindible que, si finalment es materialitza aquesta operació, s'articuli un acord laboral que protegeixi les condicions laborals i l'ocupació de les dues plantilles. Els objectius que ha marcat el sindicat són: garanties de treball, sortides voluntàries si es plantegen excedents, preservació i millora de les condicions salarials i laborals, projecte d'empresa amb futura viabilitat i una sortida justa a la negociació del Conveni Col·lectiu, d'acord amb els resultats excel·lents del sector.

Alfons Fernández, director del Màster en Finances d'EAE, percep l'operació amb molt d'optimisme: "Estem parlant d'una operació molt sinèrgica, tant des del punt de vista geogràfic com de segment de mercat", ha valorat Fernández. "Des del punt de vista geogràfic estem parlant de dues entitats bastant diversificades i que no es trepitjarien massa", ha precisat el director del Màster en Finances d'EAE. "Una suma que seria positiva també en l'apartat de segment de mercat, ja que el BBVA està especialitzat en retail i grans empreses, mentre el Banc Sabadell té molta penetració en pimes", ha recalcat.

Fernández: "Estem parlant d'una operació molt sinèrgica, tant des del punt de vista geogràfic com de segment de mercat"

Mentre s'escolten les primeres reaccions, però, la borsa ja ha dit la seva: els dos protagonistes de la fusió van patir reaccions ben oposades a l'Ibex 35 aquest dimecres, el mateix dia de l'anunci de la possible fusió. Mentre el BBVA va caure un 6,65%, les accions del Sabadell es van incrementar un 3,37%.