La importància del sector tèxtil a Catalunya va tenir sens dubte el seu epicentre al Vallès. Però un cop l'economia del país va començar a dependre d'altres sectors, moltes de les fàbriques van haver de tancar o reconvertir-se. Aquest últim és el cas de Galan Textile Machinery S.L. , l'empresa familiar de Terrassa centrada en el tèxtil que s'ha reinventat i actualment es dedica al disseny, desenvolupament i fabricació de màquines tèxtils de la més alta tecnologia adaptades a les necessitats dels sectors més importants del moment com ara la indústria dels fils tècnics especials, la filatura, el retorçat i el bobinat.
Enguany, la firma vallesana, que és sòcia de la Cecot i de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, ha celebrat el seu 75è aniversari amb l'honor de ser una especialista mundial en la fabricació de màquines de torçar per a tot tipus de fibres i aplicacions tèxtils variades, tècnica que es caracteritza per donar resistència uniforme als fils a l'hora de crear cordes i cordills.
Galan S.L. arriba als tres quarts de segle de vida en plena forma i havent sabut capejar la crisi gràcies a la capacitat de reinvenció que l'ha caracteritzat al llarg de tota la seva trajectòria. Tot un exemple de com adaptar el negoci de sempre a les noves tecnologies. Això és fruit d'una constant inversió en investigació i desenvolupament al departament tècnic de R D de l'empresa que ha realitzat diverses patents i innovacions.
Amb una elevada exportació de les seves màquines pels cinc continents gràcies a l'adaptabilitat del producte a les necessitats del client, podem trobar per tot el món productes d'una gran varietat fabricats amb les màquines que fa l'empresa catalana com per exemple mànegues de bombers, gespa artificial, cordes d'escalada, xarxes de pescar o cabs de vaixells, entre molts altres.
De reparar màquines a fabricar per tot el món
"El client ens ve amb una necessitat i nosaltres l'estudiem, dissenyem la màquina feta a mida i adaptada a les seves necessitats i així li donem una solució al seu problema amb un producte que li permeti ser el màxim d'eficient", explica Xavi Galan, de 39 anys, actual gerent de l'empresa que va fundar el seu avi ara fa 75 anys i que s'ha convertit en la tercera generació de la família en dirigir el negoci. Aquesta és la feina en l'actualitat d'una fàbrica que va començar l'any 1940 reparant maquinària tèxtil en un context de post guerra en el que escassejaven les matèries primeres. Un inici que té l'origen en el tèxtil però durant els primers anys l'empresa va treballar en el màxim de sectors que podia per tal de sobreviure com per exemple el cuir o la fusta.
Cap als anys seixanta, la firma vallesana ja es va centrar exclusivament en el tèxtil i és a partir dels 70 que, amb l'entrada de la segona generació familiar a l'empresa, Galan comença a fer màquines purament de retorçat i de filatura per a la fabricació sobretot de mantes i catifes. Un cop aquests negoci va quedar obsolet, l'empresa va fer als anys 90 el gran pas innovador i tecnològic que va resultar ser la reinvenció definitiva de la marca amb el disseny de màquines de torçar tècniques. Una aposta d'èxit que s'ha mantingut fins avui dia. "Aquest tipus de màquines són més compactes i obren un nínxol de mercat a molts petits fabricants de productes tèxtils tècnics que, gràcies a aquest concepte de màquina petita, poden fomentar l'autoconsum fabricant els productes que ells mateixos fan", assegura Galan.
El retorçat i l'expansió pel món
El gran èxit de Galan ha estat sens dubte el constant desenvolupament i millora de màquines retorcedores dins del sector de la filatura, tècnica que consisteix en agafar diverses fibres sintètiques o naturals en paral·lel, ajuntar-les i torçar-les per obtenir un producte final més uniforme i resistent.
Una pràctica que permet fabricar en l'actualitat màquines que fan productes per a la indústria dels fils tècnics especials, per a aplicacions de pesca o esportives i també per a la indústria cordillera o llanera. El que és el mateix, podem trobar cordes d'escalada, xarxes de pescar, cabs de vaixells, mànegues d'incendis o de gasolineres, cintes transportadores, embragues de cotxes, gespa artificial o inclús llana que encara es ven en algunes botigues de proximitat. Uns productes que han acabat convertint les màquines variades i complexes que fabrica Galan en una referència mundial, ja que el 95% de la maquinària s'exporta a l'estranger.
"A tot el món hi ha infinitat de productes fabricats amb les nostres màquines. Si entrem en un avió comercial Boeing, potser la tapisseria l'haurà fabricat un client nostre de Suïssa; així com si entrem en un vaixell de l'oceà índic, potser hi trobarem cabs torçats amb les nostres màquines", assegura Xavi Galan.
I és que l'empresa vallesana pot presumir de tenir prop de 1.000 clients de més de 70 països diferents com ara alguns de tan destacats com Michelin, Valeo o Eaton Corporation, la líder nord-americana en el sector de l'automoció. El 50% dels clients de cada any són nous i, de fet, del miler de consumidors de les màquines Galan, 450 s'han assolit al llarg dels últims 15 anys essent la majoria estrangers, ja que Espanya només significa el 5% de la facturació de l'empresa. Unes xifres que avalen la feina feta i la competitivitat de la companyia en l'àmbit mundial que permet operar en diferents a mercats al mateix temps, ja que l'economia dels diferents països va variant any rere any.
Manca d'ajudes i caminant cap al centenari
Galan S.L. ha sobreviscut a la pitjor crisi econòmica que l'empresa ha viscut i, tot i que la facturació va baixar un 50% l'any 2009, la firma vallesana ja ha recuperat les xifres d'abans del 2007 amb prop de cinc milions d'euros facturats anualment gràcies a les sortides que van presentar en el seu moment mercats com el japonès.
En aquest sentit, el gerent de la fàbrica critica les poques ajudes que reben les petites i mitjanes empreses en moments com aquests. "Els empresaris sempre ens queixem que no rebem ajudes, però la veritat és que els governs sempre cedeixen davant d'inversions de firmes estrangeres mentre que empreses com la nostra paguem molts més impostos i rebem menys. Si ens tractessin més bé podríem crear més llocs de treball cosa que aportaria una injecció de vitamina a l'economia del país", apunta Xavi Galan.
De cara als pròxims anys, la marca catalana prioritzarà seguir treballant en la mateixa fàbrica on va traslladar-se els anys 60 tot i que sovint l'espai es fa petit pel gran volum de fabricació de màquines. L'objectiu principal és arribar 100 anys després de l'empresa amb la innovació com a punta de llança del negoci. "Si podem créixer, no ho frenarem però ens plantegem el futur com una cursa de fons. L'objectiu és arribar als 100 anys, i no ens importa tant créixer, sinó més aviat continuar treballant d'aquí a 25 anys amb l'empresa sanejada com ara i a gust amb el que fem", apunta Xavi Galán.
Aquesta petita fàbrica vallesana té 22 treballadors directes i es calcula que 60 més d'indirectes. Unes dades que magnifiquen encara més la gran presència internacional que ha assolit l'empresa, avalant la feina ben feta i que converteixen la firma vallesana en un exemple a seguir tenint en compte les èpoques difícils que ha hagut d'afrontar al llarg de 75 anys. "Perquè una empresa pugui aguantar 100 anys, que és el nostre humil objectiu, necessitem anar a poc a poc, observar i saber que històricament hi ha pujades i baixades i hem d'estar preparats per això", conclou.
Galan SL: la reinvenció de la indústria tèxtil
L'empresa familiar vallesana celebra 75 anys i exporta les màquines tèxtils de retorç per tot el món que permeten fabricar productes tan coneguts com les cordes d'escalada, xarxes de pescar, cabs nàutics o productes per a l'automoció
22
de Juny
de
2015