Primera Junta General d’Accionistes de Gas Natural Fenosa a Madrid, després que arran del referèndum de l’1-O, i davant la pressió del govern espanyol perquè les empreses catalanes traslladessin la seva seu fora del país, la companyia energètica decidís seguir el camí d’altres grans empreses com CaixaBank, el Sabadell o Abertis. Una junta que ha de servir per sotmetre a votació dels accionistes el canvi de denominació de l’empresa, que farà que després de vint-i-set anys, desaparegui la marca Gas Natural i passi a anomenar-se Naturgy.
Durant la roda de premsa prèvia a la Junta, la companyia ha avançat el resultat dels primers cinc mesos d’activitat, en què la comercialització de gas ha crescut un 13% respecte al mateix període del 2017, un 6,7% en comercialització d’electricitat i un 4% en energia produïda. En aquest període, la companyia ha renovat i ampliat contractes de subministrament de gas amb Algèria i ha adquirit dos projectes solars al Brasil.
Tot plegat, en un context internacional de notable recuperació de la producció hidràulica a l’Estat espanyol i de recuperació important del mercat asiàtic del gas, dos indicadors que fan pensar a la companyia que el 2018 tornarà a ser un any de creixement. Com ha explicat el president executiu de Gas Natural, Francisco Reynés, aquest creixement es deu al fet que “el 2017 va ser un any extremadament sec que va perjudicar extremadament els comptes, però el 2018, el gas natural liquat i el negoci de les infraestructures continuen creixent de forma ostensible, donant lloc a una millor del benefici recurrent dels negocis”. Reynés també ha remarcat que l’evolució de la cotització de la companyia “supera àmpliament la mitjana dels seus valors comparables a la península ibèrica, així com l’IBEX en aquest període del 2018”.
Canvi de nom
Respecte al canvi de nom de la companyia, Reynés ha explicat que el canvi de nom respon al fet que “Gas Natural Fenosa va començar anomenat-se Compañía Catalana para el Alumbrado, i Duran Farell el va canviar el 1992 per Gas Natural, simplement hem pensat que ens calia un nom curt que englobés tots els serveis, perquè ja no només apostem pel gas natural, som una companyia energètica integral”.
Durant la Junta també es proposarà un consell d’administració més reduït “per facilitar la presa de decisions més ràpides”, i on es combinin “perfils econòmics, de gestió, d’enginyers i jurídics, i amb experiència internacional, perquè això ens donarà avantatges competitius”, ha explicat el president executiu de la companyia.
Sobre les principals línies del pla estratègic que Gas Natural Fenosa presenta dijous a Londres, Renyés ha avançat que se simplificaran processos de gestió, es posarà l’atenció en negocis i països estratègics, cercant el creixement inorgànic i el desenvolupament orgànic, i també la digitalització, la reenginyeria de processos i els serveis i solucions. Tot plegat, afegeix Renyés, per oferir als accionistes una “empresa més simple i comprensible, minimitzant riscos i volatilitat i amb una política retributiva atractiva”.
Canvi de seu
Preguntat per si l'estada a Madrid és definitiva, Reynés ha estat contundent: "Sempre i mai són paraules massa fortes", i ha afegit que "dir que una companyia s’ha traslladat per sempre és molt presumptuós, la decisió es va prendre després de l’1-O per unes circumstàncies X, i el consell d’administració actual o futur prendrà la decisió que consideri oportuna en cada moment, per tant, no seré jo qui digui què ha de fer o no la companyia en aquest sentit”. I de fet, en aquesta Junta d'Accionistes es proposa un nou consell d'administració, en el qual el mateix Reynés pren el relleu a Isidre Fainé.
Sobre els canvis que viu la companyia, tant amb la bolcada a la seva directiva com al seu accionariat en els últims temps, el president de Gas Natural Fenosa, que ha eludit referir-se al nou Govern d'Espanya en assegurar que de "política no parla mai", ha admès que la transformació "és una oportunitat". "No sobreviu ni el més fort ni el més intel·ligent, sinó el que millor s'adapta. Estem adaptant-nos a un nou món", ha dit.
D'aquesta manera, l'òrgan rector de Gas Natural Fenosa passarà, una vegada sigui aprovat per la seva junta general d'accionistes, a estar compost per un president executiu (Reynés), sis consellers dominicals, amb dos representants per als seus principals accionistes (CriteriaCaixa, GIP, CVC i Alba) i cinc consellers independents.
Referent a això, Reynés s'ha mostrat com "un ferm convençut que els accionistes són lliures i poden entrar i sortir de la companyia quan vulguin i més a les cotitzades", per aquest motiu va considerar que si el consell dona suport al pla estratègic l'any 2022 que se'ls posarà aquesta tarda sobre la taula "ho fan perquè creuen que la companyia pot fer això en els propers cinc anys".
"Plantegem-nos un pla per a la companyia i tindrà el suport dels accionistes. No he tingut cap tipus de directriu dels nous accionistes més que fer un pla que creï valor per a l'accionista a llarg termini", va afegir sobre aquest tema.
Operacions
Reynés ha assegurat que "a dia d'avui" la companyia "no està involucrada en cap operació ni de compra ni de venda", encara que ha subratllat que en el seu nou pla estratègic, que presentarà aquest dijous a Londres, no descarta el creixement inorgànic, sempre sota criteris d'"una rendibilitat mínima".
Ha indicat que una empresa amb les aspiracions de Gas Natural Fenosa "no pot deixar d'analitzar cap operació", encara que va destacar que no és una "obsessió" incorporar una operació corporativa.
No obstant això, subratlla que qualsevol operació corporativa que s'afronti haurà de complir amb "les regles d'or" de rendibilitat, ja que el grup no està obligat a adquisicions a causa de la cartera de projectes orgànics que té. "L'escenari de sortida és no fer res que no sigui desenvolupament orgànic", ha dit.
Venda d'actius
Gas Natural Fenosa vendrà les seves participacions en les societats africanes Kangra Coal i Iberafrica per un total de 89,6 milions de dòlars (76,8 milions d'euros), segons ha informat aquest dimecres la companyia, que emmarca aquestes operacions en els seus esforços per optimitzar la seva cartera i en la revisió "contínua" de regions o negocis que no són objectiu.
En concret, Gas Natural ha aconseguit un preacord amb Menar Holding per vendre-li la seva participació del 70% a Kangra, amb seu a Johannesburg (Sud-àfrica), per 28 milions de dòlars (24 milions d'euros). La societat no espera efectes en el seu compte de resultats per aquesta operació.
Alhora, Gas Natural Fenosa ha obtingut un acord amb AEP Energy Africa (AEP) per vendre-li el 100% de la seva participació accionarial a Iberafrica, amb seu a Kenya, per uns 61,6 milions de dòlars (52,8 milions d'euros). La gasista no espera que aquesta operació generi plusvàlues significatives.
La venda del 70% de Kangra a Menar Holding està subjecta a l'execució del dret de compra preferent que ostenta Izimbiwa, el soci de Gas Natural a Kangra, propietari del 30% restant d'aquesta societat, segons ha explicat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Així mateix, la signatura d'aquesta transacció, que s'espera ultimar abans de final d'any, està subjecta al compliment dels terminis i procediments establerts en l'acord d'accionistes de Kangra, a les aprovacions reglamentàries necessàries i a l'autorització de Competència.
Pel que fa a la venda del 100% d'Iberafrica, Gas Natural espera que es materialitzi dins del quart trimestre d'aquest any.
Iberafrica posseeix i opera una planta d'energia dièsel de prop de 103 megavats (MW), mentre que Kangra té un dret miner a la província de Mpumalanga i una participació en la terminal de carbó de Richards Bay.
Xifres del maig
D'altra banda, el president de Gas Natural Fenosa ha avançat les xifres de l'evolució de la companyia durant el 2018, assenyalant el bon comportament en la primera part de l'exercici davant del 2017, amb un creixement del benefici net recurrent del 34% durant els primers cinc mesos de l'any, fins als 481 milions d'euros, impulsat pel creixement operatiu i la millora financera.
Per la seva banda, el benefici operatiu brut (Ebitda) recurrent al tancament del maig del grup es va incrementar un 11%, fins als 1.823 milions d'euros, especialment a causa de la millora de les condicions del mercat de gas i electricitat i del negoci d'infraestructures.