La Generalitat, a través d’Avançsa i l’Institut Català d’Energia, ha tancat un acord amb Jolt per a la concessió d’un préstec participatiu d’1,5 milions d’euros. Uns diners que formen part de la línia de Projectes Extraordinaris, recurs del Govern de Pere Aragonès per intentar assolir l’objectiu de la Unió Europea d’aconseguir la neutralitat climàtica el 2050. Jolt planteja la producció industrial d’un catalític que ha de permetre millorar l’eficiència i durabilitat dels elèctrodes utilitzats per generar hidrogen a partir de l’electròlisi de l’aigua. La tecnologia actual de Jolt permet una eficiència en la conversió d’aigua en hidrogen del 55-60%, que pot arribar fins al 80%, i una durabilitat de deu anys de vida útil com a mínim enfront dels actuals.
En paral·lel, el suport de l’administració pública ha de permetre a Jolt activar la fàbrica de l’Hospitalet de Llobregat i, a la vegada, iniciar un procés de contractació de vint-i-cinc persones per dur a terme tasques de laboratori, producció i comercialització. La previsió de Jolt és que la planta de l’àrea metropolitana de Barcelona automatitzi el procés de fabricació. Recentment, la firma ha tancat una ronda de finançament per un import de 6 milions d’euros. En aquest procés han participat inversors institucionals com Climentum Capital, Ship2B Ventures i Axon Partners Group.
Els químics Alberto Buzzi i el professor Julio Lloret han desenvolupat una tecnologia per als electrolitzadors amb què pretenen millorar la producció i l’eficiència de l’hidrogen verd, fruit de la seva recerca a l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ). L'any 2022 van fer el salt empresarial i van fundar Jolt junt amb l’enginyer químic Alberto Vilavella que exerceix de director d’operacions i en Leon Rizzi qui dirigeix l’aventura empresarial i és el qui aporta l’experiència en lideratge de producció i direcció d’operacions en laboratoris com Grifols i Bofill.
Fa uns mesos, també amb Avançsa, SEDATEX, una firma tèxtil amb seu a Olesa de Montserrat, va obtenir un préstec de 3 milions d’euros per part de la Generalitat. L’acord forma part d’una línia destinada a projectes de reactivació industrial. Amb aquests recursos, l’empresa del Baix Llobregat vol impulsar un pla estratègic amb criteris d’innovació, sostenibilitat i eficiència. Les principals inversions de la companyia aniran encaminades a la reducció de costos en el consum energètic, renovació de maquinària o noves depuradores d’aigües. Nascuda l’any 1886, actualment, SEDATEX té una plantilla de 435 treballadors i compta amb centres de producció repartits per Massanes, les Borges Blanques, Esparreguera i Rubí. En paral·lel a les inversions esmentades, l’empresa també vol reforçar els seus processos de digitalització.