• Empresa
  • El Palau de Pedralbes canta a l'empresa catalana

El Palau de Pedralbes canta a l'empresa catalana

La Generalitat reconeix el teixit productiu del país en una segona entrega del Dia de l'Empresa que ha congregat les principals autoritats econòmiques del país

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'entrega del Reconeixement del Dia de l'Empresa al Palau de Pedralbes | Cedida
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'entrega del Reconeixement del Dia de l'Empresa al Palau de Pedralbes | Cedida
Barcelona
27 de Juny de 2022
Act. 28 de Juny de 2022

Josep Sánchez Llibre i Antoni Cañete xerren a pocs metres de les proves de so d'A-Ha. El Palau Reial silencia per unes hores el festival Jardins de Pedralbes, en una setmana en què hi actuaran els Beach Boys o Tom Jones, per una altra celebració al cim, en aquest cas el del teixitempresarial. Els presidents de les dues principals patronals del país –un arriba de presidir els premis Carles Ferrer Salat, l'altre sortirà en acabar cap al Camp Nou a supervisar els premis Pimes– capitanegen una sala on també es poden trobar figures com el conseller delegat de Cellnex Tobías Martínez o la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona Mònica Roca mentre esperen les autoritats institucionals, que no arriben ni tard ni d'hora. Darrere les llums dels Super Trouper, el President de la Generalitat PereAragonès i el conseller d'Empresa i Treball RogerTorrent entreguen els primers reconeixements del Dia de l'Empresa, sota el títol Empreses del futur present 2022. "El Dia de l'Empresa serveix per generar referents, exemples empresarials per arrossegar i engrescar persones per sumar-se a un negoci", comenta el cap de l'executiu.

 

Sánchez Llibre i Aragonès creuen unes paraules en la seva segona trobada del dia abans d'una introducció de l'acte centrada en els valors socials com a motors de l'activitat empresarial. Torrent acompanya l'estratègia del govern amb una benvinguda que destaca un ecosistema de negoci que "representa sobre tot el futur", tot i que, mirant enrere, "ha ajudat a construir el país". Els primers reconeixements del dia de l'empresa, segons el titular del departament, han de servir com un calmant per a la tensió entre temps, entre "el que hem sigut i el que volem ser". En sintonia amb les principals associacions empresarials, Torrent vol fer servir la diada per "trencar estereotips i reivindicar el valor col·lectiu i social de les empreses"; subratllant de nou un concepte que ja ha dirigit el discurs del president de la Generalitat durant els Premis Carles Ferrer Salat: la prosperitat compartida.

Torrent: "El Dia de l'Empresa ha de trencar estereotips i reivindicar el valor col·lectiu i social de les empreses"

Per Aragonès, donar veu i posar a l'ull públic l'activitat de les empreses catalanes, els grans casos d'èxit que sorgeixen del país, és essencial per dinamitzar l'economia. Segons el president, Catalunya "està plagada de campions ocults", empreses líders en els seus sectors fora de les fronteres de l'Estat espanyol, que porten la producció i els serveis del territori a tot el món. En aquest sentit, el cap de l'executiu ha lloat "l'alt nivell de vocació innovadora i d'internacionalització" que ha marcat l'activitat econòmica catalana en tota la seva història recent.

 

El líder del govern ha reiterat durant l'entrega del reconeixement del Dia de l'Empresa el característic "inconformisme" d'un empresariat català que guarda bona part de la història de la socialització catalana. El teixit econòmic actual és "la darrera baula d'una cadena que va molt enrere en el temps"; una que es vol semblar més que les seves predecessores al passat industrial de Catalunya. El futur pel qual aposta la Generalitat, en aquest sentit, no es pot pensar sense l'economia productiva, que actualment arriba al 19% del PIB del país; però que Aragonès dibuixa a futur arribant al 25%. Tampoc hi ha progrés econòmic, com ha volgut subratllar el Conseller d'Empresa, sense les pimes, que conformen més del 90% del teixit del país i hi ocupen un 70% dels treballadors. Les petites i mitjanes empreses "han de guanyar volum per poder enfrontar amb més capacitat els reptes de futur".

Un model productiu de la mà d'Europa

Al nucli del progrés empresarial del país, recorda Aragonès, està la transformació productiva que han de portar els fons Next Generation EU. El finançament facilitat per les institucions europees –tot i que encara no arriba, en la seva influència a Catalunya, a la part proporcional del PIB espanyol que reclama, entre altres, el Conseller d'EconomiaJaumeGiró– engeguen els engranatges de "projectes tractors clau" que han d'arrossegar els negocis del territori. L'electrificació de la indústria de l'automòbil, liderada pel Grup Volkswagen i articulada al voltant del gran Perte del vehicle elèctric i connectat; la fabricació del xip europeu, de la que Catalunya pot formar part central gràcies al Supercomputing Center; o l'aposta per l'hidrogen verd, que té Tarragona com un dels seus nuclis al sud del continent, són exemples d'aquests nous horitzons. El repte, però, demana col·laboració. "És imprescindible que posem tota la intel·ligència del país a treballar conjuntament", esperona el mandatari.

El president Aragonès i el conseller Torrent amb els candidats al Reconeixement del Dia de l'Empresa | Cedida

El president Aragonès i el conseller Torrent amb els candidats al Reconeixement del Dia de l'Empresa | Cedida

 

Si bé la a la capçalera de les inversions europees hi ha els gegants, els grans projectes industrials de renovació econòmica, el President de la Generalitat mira esperançat la part del darrere de l'escamot. "El tractor dels fons Next Generation ha de tenir moltes aixades", reclama, tot capgirant el repte cap a l'ecosistema pime. La veritable victòria es donaria, així, quan el conjunt de la cadena de valor d'un d'aquests grans projectes europeus tingués oportunitats a Catalunya. Del disseny al packaging de la microcomputació regional; dels components a la venda del cotxe elèctric fabricat al país. "L'oportunitat no ha de ser només per les grans empreses; s'hi han d'enganxar les pimes", etziba Aragonès.

El creixement de les empreses de menys treballadors es fa imprescindible, alerten president i conseller, per aguantar les embranzides que la macroeconomia té preparades per als pròxims anys. Davant les incerteses de la sortida de la pandèmia, el trencament de les cadenes de subministraments o la guerra a Ucraïna, Aragonès anima els patrons catalans a "prendre decisions, a continuar treballant i invertint en el país". Així, des del govern reclamen la col·laboració i les concessions necessàries per part de tots els agents econòmics, en un camí que ha de culminar en un pacte de rendes que, en paraules del cap del govern autonòmic, "és just però també imprescindible". La trobada d'administracions, empreses i treballadors és necessari per evitar les fallides de negocis, el trencament del consum o la fugida del talent cap a altres indrets més estables.

Moltes guanyadores

Fins a 10 empreses, proposades per la ciutadania en un formulari facilitat per la Generalitat, han arribat a la votació final sobre el compliment dels valors socials que vol reivindicar l'executiu. La guanyadora, per la votació de tots els ciutadans que hi han participat, ha estat Veritas. La cadena de supermercats especialitzada en productes sostenibles i de proximitat, fundada ara fa 20 anys, ha estat reconeguda per la seva missió arrelada al territori i el seu propòsit de vocació ecològica. Aragonès n'ha lloat "la vitalitat, la innovació i la voluntat d'associar-se amb uns valors" relacionats amb la viabilitat ambiental i amb els productors del país.

Aragonès: "Quan som capaços d'alinear-nos, aquest país és imparable"

El receptor del guardó, el cofundador de la cadena Silvio Elías, estén el reconeixement a les altres nou candidates, així com a les grans empreses del país que considera referents en l'estabilització del teixit productiu. Així, companyies com Freshly Cosmetics, Fruits de Ponent, La Farga o Sorigué –quatre dels runner-ups per al reconeixement de la Generalitat– haurien de ser, segons Elías, "admirades pel seu propòsit". "Les empreses han de ser reconegudes pel seu valor social; ser referents com ho són els artistes o els futbolistes", reclama.

Per facilitar la pervivència de l'activitat empresarial a Catalunya, Aragonès ha reconegut la urgència de dues tasques en mans de la Generalitat: la reducció de la burocràcia al voltant de l'economia catalana i l'eliminació d'obstacles per a l'atracció del talent. Com ja va anunciar durant els Ferrer Salat, el cap de l'executiu ha ratificat que el reglament de la nova Llei de Facilitació de l'Activitat Econòmica estarà enllestit a l'octubre. Per altra banda, les noves propostes en formació professional, que es concreten en una nova llei estatal, són el cavall de batalla de la generació al territori dels perfils especialitzats que busquen els ocupadors. Amb tot, el president agraeix al teixit empresarial el seu paper en una "reindustrialització verda i digital que ja és una realitat". "Quan som capaços d'alinear-nos, aquest país és imparable" conclou.