• Empresa
  • La Generalitat reclama per carta a la Comissió Europea i a la CNMC que evitin l'OPA hostil del BBVA

La Generalitat reclama per carta a la Comissió Europea i a la CNMC que evitin l'OPA hostil del BBVA

Mas denuncia que si la compra forçada tira endavant, Catalunya seria el territori europeu amb més concentració bancària

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, en una roda de premsa per valorar l'OPA hostil del BBVA al Sabadell | ACN
La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, en una roda de premsa per valorar l'OPA hostil del BBVA al Sabadell | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
09 de Maig de 2024
Act. 09 de Maig de 2024

La Generalitat ha reclamat aquest dijous per carta a la Comissió Europea i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que eviti que tiri endavant l'oferta pública d'adquisició (OPA) a tots els accionistes del Banc Sabadell que ha impulsat del BBVA. En una roda de premsa, la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha avisat que al territori català "tècnicament ja hi ha un oligopoli al sector bancari que s'agreujaria encara més si es fes efectiva" la compra forçada.

Mas ha denunciat que si l'absorció es fa realitat, Catalunya seria la regió europea amb més concentració bancària. Segons els càlculs del Govern, l'entitat que sortiria de l'operació controlaria el 34% de les sucursals catalanes. Si fructifica l'OPA hostil, els tres potencials grans bancs –CaixaBank, BBVA i Santander–, tindrien una quota de mercat del 85% de les oficines.

Amb aquest context en ment, la consellera ha celebrat que el govern espanyol hagi rebutjat l'operació que "pot afectar la provisió de crèdit, el cost d'aquest crèdit i afectar en general la ciutadania i moltes pimes d'aquest país". Mas Guix ha recordat que Catalunya ja ha patit un procés de concentració bancària arran de la crisi financera del 2008 que va acabar amb el tancament de més del 70% de les oficines bancàries. En aquest sentit, també ha celebrat les paraules del governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, que va afirmar dimarts que és un bon moment per analitzar la concentració bancària a Espanya.

A banda de suposar un "risc" per a la competència bancària, la titular d'Economia ha avisat que la reducció de llocs de treball pot ser "important" tenint en compte els precedents d'operacions similars. La consellera, que s'ha posat en contacte tant amb Banc Sabadell com amb el BBVA, ha advertit del cost que l'operació tindria per les butxaques dels ciutadans i empreses a Catalunya "en un moment de reindustrialització que comporta necessitats de finançament".

Mas Guix (Economia): "El Govern no es quedarà impassible davant d'un risc per a l'economia catalana"

La titular d'Economia i Hisenda ha admès que el Govern no compta amb "el marge de maniobra que voldria" i que no té competències per impedir l'operació i, per això, s'han centrat a fer un crit d'alerta a les autoritats europees i espanyoles. "El Govern no es quedarà impassible davant d'un risc per a l'economia catalana", ha subratllat Mas Guix. Preguntada per què l'Executiu ha mostrat un rebuig frontal a aquesta operació i va mostrar un to "diferent" quan va reaccionar a la fusió entre CaixaBank i Bankia, Mas Guix ha assegurat que no pot respondre per altres Governs i "el que han fet i deixat de fer en altres moments".

"El que puc dir és que aquest Govern no es quedarà impassible davant d'un risc per a l'economia catalana i per l'interès general del país. Ens pertoca generar aquesta alarma dins del marge de maniobra que tenim, que no és el que voldríem tenir", ha dit la titular d'Economia. Quan es va produir la fusió entre CaixaBank i Bankia el vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat era l'actual president, Pere Aragonès.

En aquest sentit, ha afirmat que ja va traslladar la preocupació per la concentració bancària al Banc d'Espanya el 2020 i el 2021. En aquell moment, la Generalitat es posava en contacte amb el regulador per demanar una llicència bancària per l'Institut Català de Finances, un fet que, a parer seu "millorava la competència". L'organisme, que no pot operar en el segment de particulars, va abandonar la idea d'obtenir aquesta llicència a mitjan 2023 després que l'entitat que presideix Pablo Hernández de Cos s'hi negués.