La Generalitat va adjudicar dos de cada tres contractes a petites i mitjanes empreses durant l'any passat, segons dades del Departament d'Economia i Finances. Concretament, dels 10.662 contractes que es van formalitzar sense tenir en compte els d'emergència, el 68,4% van recaure en pimes, per un import de 1.634 milions d'euros, un 34,8% del total. Es tracta de xifres superiors, tant en termes absoluts com relatius, a les registrades el 2022 i que se situen en valors històrics, segons l'informe d'anàlisis dels indicadors amb especial referència a les pimes que elabora cada any la Direcció General de Contractació Pública.
En total, la Generalitat va adjudicar 15.597 contractes per un valor total de 3.923,1 milions d'euros. Les empreses grans es van endur 4.003 contractes grans per valor de 1.595,9 milions d'euros, un 40,7% del total, mentre que les UTE es van fer amb 264 contractes per valor de 901,9 milions d'euros (23% del total). Altres contractes van ser per a empreses estrangeres o persones físiques, entre d'altres.
En total, la Generalitat va adjudicar 15.597 contractes per un valor total de 3.923,1 milions d'euros
La consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, ha destacat que "la contractació pública és molt important per a la generació del PIB a Catalunya". Ho ha dit en la presentació de l'informe, que s'ha celebrat aquest dijous al Districte Administratiu de la Generalitat, en què ha subratllat que les pimes aporten el 61,4% del VAB i concentren el 68,2% de l'ocupació.
"Vivim en un país de pimes. El 99% de les empreses catalanes són petites i mitjanes empreses i micropimes. És el nostre teixit, potent, fort i resilient, que malgrat haver suportat moments molt complicats com la pandèmia, no han perdut les ganes de millorar i d'innovar", ha apuntat.
D'acord amb les dades de l'Informe, les empreses catalanes van assolir la majoria de les adjudicacions amb 9.459 contractes per valor de 1.950 milions d'euros, el que representa un 60,6% i 49,7%, respectivament. Les empreses amb seu social a altres comunitats autònomes van obtenir el 37,4% dels contractes, amb un 49,5% de l'import. Pel que fa a les empreses estrangeres, les adjudicacions han estat molt minoritàries, 290 contractes per valor de 32 milions d'euros.
Pimec reclama que es pagui directament als subcontractistes
En la seva intervenció, el president de Pimec, Antoni Cañete, ha reclamat al Govern que implementi el pagament directe als subcontractistes en els contractes públics. Segons els càlculs de la patronal de les pimes, la mesura beneficiària “de manera significativa” l’empresariat català i generaria un impacte de 3.000 milions d’euros anuals, el 50% del volum total de contractació pública.
Cañete també ha proposat que una part de la compra pública es reservi a les peites i mitjanes empreses, que actualment tenen “dificultats” en l’accés pel disseny dels contractes. “És fonamental que la quota de les pimes en la contractació pública reflecteixi el seu paper clau en la generació de valor afegit brut”, ha dit el president de Pimec, que ha apostat per limitar el nombre de lots adjudicats per empresa.