14.282 empreses, 34.298 milions de facturació, 165.062 treballadors i una facturació per càpita de 43.023 euros. El teixit empresarial de la demarcació de Girona no només s’ha reactivat, sinó que està d'enhorabona perquè ha agafat embranzida i ja supera el volum de facturació i d’ocupació previ a la pandèmia. Així ho conclou l'informe Estructura empresarial de la demarcació de Girona 2024, un estudi que, per cinquè any consecutiu, ha publicat el servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona. Les singularitats que fan únic el teixit econòmic gironí? Un territori de petites i mitjanes empreses -8 de cada 10 societats facturen menys d'1 milió d'euros-, mentre que moltes companyies són joves i amb pes innovador, puix que el 84% d'elles tenen menys de 30 anys. Entre els sectors econòmics en auge, els productes alimentaris i begudes, el comerç a l'engròs i l'hostaleria, sobretot ubicat a la Costa Brava. Amb un territori que agafa embranzida: el Pla de l'Estany, la comarca amb més volum de negoci de totes.
Les xifres del teixit empresarial gironí: 14.282 empreses, 34.298 milions de facturació i 165.062 treballadors
Si s'entra al detall, el 18,8% de la facturació del sector de productes alimentaris i begudes a Catalunya es concentra a Girona, capitanejat pel gran pes que té el sector carni, entre altres coses. De fet, el sector de productes alimentaris i begudes concentra el 9,8% de l’ocupació de les societats mercantils de la província de Girona (16.110 treballadors). El pes d’aquest sector és més important en termes de facturació (18,3% de la facturació total) que en presència empresarial (2,6 % del total d’empreses), fet que mostra una dimensió empresarial notablement superior a la mitjana. Les tres primeres empreses, Frigoríficos Costa Brava, Noel Alimentària i Càrniques de Juià, concentren una mica més d’una quarta part dels 6.277 milions d’euros que facturen les 367 empreses del sector a la demarcació.
La presència de l’agricultura i la ramaderia a les comarques gironines, si es compara amb la província de Lleida, és modesta en termes econòmics: l’1,8 % de la facturació total de les societats mercantils de la demarcació procedeix d’aquest sector d’activitat. Així doncs, Girona només aplega el 16,6% de les empreses, el 13,1% de la facturació i el 14,4% de l’ocupació del sector a Catalunya. Tanmateix, la importància del sector va més enllà de paràmetres economicistes, atès que és un motor dels municipis rurals.
La construcció de la demarcació de Girona el formen 1.176 empreses de construcció d’immobles i d’obres d’enginyeria civil, i 1.094 empreses d’activitats especialitzades de la construcció. Aquestes societats registren un volum de negoci de 2.165 milions d’euros i ocupen 16.206 persones.
Els deures pendents: més infraestructures i l'accés a l'habitatge
El vicepresident primer i diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, Pau Presas, destaca que “les empreses gironines són molt competitives en qualsevol situació, sigui una pandèmia o un context socioeconòmic com l’actual, marcat per l’elevada inflació, l’increment dels tipus d’interès i l’augment de les tensions en l’àmbit geopolític. Aquestes dades ens permeten constatar una reactivació econòmica total del territori i unes bones perspectives per al futur”.
Per a molts gironins, el Girona Futbol Club és l'organització que aglutina més sensibilitats i orgull en aquest moment
"A Girona som emprenedors, oberts de ment i exportem arreu del món", detallava en una entrevista a VIA Empresa el figuerenc Ernest Plana, president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG). "El fet de viure a prop de la frontera ens fa estar acostumats a rebre molta gent i a parlar molts idiomes. Comerciants de Figueres, poden arribar a parlar tres o quatre idiomes al dia".
Entre els reptes pendents de la demarcació gironina, a parer de Plana, necessiten millors infraestructures al territori, a més d'atraure i retenir el talent més qualificat. L'augment del preu de l'habitatge en les vuit comarques de la demarcació també s'ha convertit en una de les principals preocupacions dels nombrosos treballadors de la zona. De fet, els preus del lloguer han augmentat en el 72% dels municipis gironins declarats com a àrees residencials tenses. En l'àmbit empresarial, els encanta definir Girona com la porta del món a Catalunya i, en cas d'escollir una empresa per treure'n pit, tenen clar que el Girona Futbol Club és la que aglutina més sensibilitats i orgull en aquest moment.
L'empresari puntualitza que un altre cas d'èxit és Comexi. També hi ha el cas de la farmacèutica Hipra, que és totalment trencador. "Això sí, la gastronomia i el turisme és de gran excel·lència, com ara El Celler de Can Roca, l'impacte deixat pel Bulli, el Miramar o les Cols, a la Garrotxa. I la cirereta del pastís: la Fageda, que és el gran exemple d'impacte a la societat. A destacar el paper dels càmpings gironins, que sempre estan al llistat de guardons", precisa el membre de la FOEG.
Qui és qui entre el 'top 10' de facturació?
1. Transgourmet Iberica i la barrera dels 1.200 milions d'euros
Amb seu a Vilamalla, Transgourmet, ocupa la primera posició del rànquing empresarial gironí, després de facturar 1.273 milions d'euros el 2022. Amb la matriu ubicada a Suïssa, és el segon grup de distribució majorista d'aliments i begudes més gran d'Europa. L'empresa compta amb 5 plataformes de distribució repartides per tota Espanya i és referent en el sector horeca amb GM Cash. A més, compta amb 800 supermercats franquiciats sota les marques Suma, Proxim i Spar, 400 d'ells a Catalunya.
L’origen de Transgourmet Ibérica està a Miquel Alimentació. La família Miquel, liderada per Ramon Miquel Ballart, que va morir el 3 de gener de 2022 a l’edat de 95 anys, va vendre la companyia el 2015 a l’asiàtica Bright Food, amb seu central a Shanghai. Però, a l’estiu de 2021, Bright Food la va tornar a vendre a la suïssa Gourmet Holding, que pertany a la també multinacional suïssa Coop, el segon grup europeu de distribució majorista.
Transgourmet compta amb 800 supermercats franquiciats sota les marques Suma, Proxim i Spar, 400 d'ells a Catalunya
El primer executiu de Transgourmet Ibérica és el català Lluís Labairu Munté. Treballa per a aquesta empresa des de 2008, quan s’anomenava Miquel Alimentació. Va arribar a la direcció general el 2019 i s’ha mantingut en el càrrec tot i el canvi de propietat. Sempre ha treballat per a cadenes de distribució.
2. Frigorificos Costa Brava SA, de Riudellots de la Selva al món
Frigorificos Costa Brava, coneguda com a Costa Brava Mediterranean Foods, factura 740,3 milions d'euros, segons detalla l'estudi de la Diputació de Girona. El grup ocupa 3.934 persones, amb un 96% dels empleats amb contractes fixos.
L'empresa de Riudellots de la Selva té un control total sobre tota la seva cadena de valor, des de la granja fins a la taula. El 57% del seu volum de producció es distribueix a escala nacional i el 43% a l'exportació (25% Unió Europea i 18% resta del món) assolint 60 països dels cinc continents. Elisabet Cañigueral és l'actual presidenta de Costa Brava Mediterranean Foods, que compta amb més de 54 anys d'història.
3. Dyneff España SL
Des de fa més de 60 anys, el grup Dyneff ofereix una àmplia gamma de carburants per a professionals i particulars, combustibles i serveis. Ubicats a Girona, facturen 699,50 milions d'euros anuals i recentment han entrat com a comercialitzador elèctric. També compten amb més de 150 estacions de servei en territori francès, ubicades en àrees urbanes i autopistes.
Implicats amb el territori, han estat el patrocinador oficial del Festival Temporada Alta i de l'equip Dyneff de l'Oncotrail, que és una carrera per equips organitzada per la fundació Oncolliga Girona i que té com a objectiu recaptar fons per millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer.
4. Noel, l'empresa que és un "petit poble" de la Garrotxa
“Definitivament, Noel Alimentaria és com si fos un poble de la Garrotxa: tenim 2.000 treballadors a la companyia en una comarca de tan sols 60.000 habitants”, destacava fa uns mesos Joan Boix, director general de l'empresa d’alimentació. Noel suposa aproximadament el 16% del PIB de la comarca i va tancar l'any amb 529,1 milions de facturació i una exportació del 60%. Casos similars els podem trobar a la comarca d’Osona amb Casa Tarradellas o del grup bonÀrea a la comarca de la Segarra.
Noel suposa aproximadament el 16% del PIB de la comarca de la Garrotxa
Malgrat que constantment se'ls associa a la indústria càrnia, es consideren d'alimentació i, per això, fa 17 anys van canviar el nom: d'Embutidos y Jamones Noel, SA a Noel Alimentaria. Han apostat per tenir tota la cadena de valor, des de la matèria primera al consumidor final i estan especialitzats en la distribució de pernil cuit i curat, embotits i carns fresques. L'objectiu, segons els líders de l'empresa, és clar, "productes que aportin salut, que siguin sostenibles i que siguin bons". El repte de la companyia ubicada a Sant Joan les Fonts és captar nou públic vegetarià.
“Tothom coneix Noel, ja sigui perquè hi ha treballat en algun moment puntual de la seva vida o també algú del seu cercle social”, destaquen des de la companyia. I és natural, en deu anys han multiplicat per dos la facturació, han diversificat el negoci, però, sobretot, els agrada destacar la seva implicació i cohesió social a la Garrotxa. A part de la formació continuada i reglada que ofereixen als seus treballadors a través de Noel Academy, han patrocinat la Unió Esportiva Olot, el Bàsquet Girona i, ocasionalment, la Festa Major d'Olot, entre les entitats més conegudes.
5. El perfil baix de Ramaderia Roca
En el cas de Ramaderia Roca, cinquena del rànquing, es va fundar el 2001 i es dedica a la compravenda de bestiar de tota mena, a la cria i engreix propi o de tercers i el comerç a l'engròs de carns. Pel que fa a les activitats agrícoles de la companyia de Porqueras són realitzades en finques pròpies o de tercers. La companyia té una elevada facturació i poca presència a internet, ja que opten per un “perfil baix”, un tret característic de moltes companyies catalanes com plasmava el politòleg Xavier Solano a VIA Empresa amb Des de Londres: l'extrema discreció catalana i ho exemplificava amb el cas de la lleidatana Grup Vall Companys, que juga a la lliga dels 3.000 milions d'euros de facturació, és a dir, més que tota la comarca del Pla de l’Estany.
De fet, a la pàgina web de Ramaderia Roca i, en grau més baix, només se sap el preu de mercat actualitzat per setmanes. A data 14 de gener de 2025 només hi ha el preu del porc en viu, dels lletons i les verres. Una direcció a la seu central i com arribar a la companyia.
Conclouen el top 10 de l'informe gironí Tradeinn Retail Services (434,7 milions), Càrniques de Juià (412,3 milions d'euros), Friselva (409,8 milions), Arconvert (395,4 milions) i Eurofirms (384,7 milions). Altres noms que conformen el llistat són l'Àrea de Serveis Vilamalla, la Càrnica Batalle, les Càrniques Celrà, els laboratoris Hipra esmentats anteriorment, Frit Ravich, Global Tank, T-500 puratos SA, Acebsa, Petrem Distribució i Iberdigest. Finalment, cadascuna de les 18 empreses amb més volum de negoci de la demarcació genera una facturació de més de 200 milions d’euros anuals.