Més d’una tercera part de les exportacions de pernil salat de l’Estat corresponen a industries càrnies de les comarques de Girona. De les 27 empreses associades al Consorcio del Jamón Serrano Español, n’hi ha sis de gironines -Boadas 1880, Costa Brava, Espuña, Noel, Porxas i Ventulà– que van acaparar aquest 2021 el 35% del total d’exportacions de pernil salat.
Segons informa Diari de Girona a partir de les dades del consorci espanyol, aquestes industries càrnies gironines van exportar l’any passat 18.746 tones de pernil salat, un 6% més que l’exercici anterior. Això suposa unes vendes de 175 milions d’euros, un 9% més que en el mateix període anterior.
Els grans elaboradors gironins de pernil salat (Boadas 1880, Costa Brava, Espuña, Noel, Porxas i Ventulà) creixen en tones exportades (6%) i facturació (9%)
No obstant, la indústria càrnia gironina perd posicions si es té en compte que les vendes de pernil i espatlles de porc a l’estranger van suposar el 2020 el 35,7% en volum de tot l’Estat i un 35% en facturació. Aquests percentatges s’han reduït lleugerament el 2021 fins el 35% i el 33,1%, respectivament.
En el conjunt de Catalunya, les indústries càrnies gironines també lideren les exportacions amb percentatges superiors al 80% si bé les empreses lleidatanes del sector estan recuperant terreny.
El principal destí de les exportacions són França i Alemanya, amb gairebé la meitat de les vendes, però també destaca la Xina i els Estats Units. Aquestes dades es refereixen a exportacions de pernils de porc blanc (Duroc), no d’ibèric.
La Generalitat de Catalunya impulsa la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pernil Cerretà, per diferenciar el pernil salat que s’elabora en les comarques catalanes de més tradició del que es produeix en el conjunt de l’Estat. D’aquesta manera es desmarca de la futura IGP Jamón Serrano de España que promou el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.