• Empresa
  • La Comissió Europea registra les oficines de Glovo a Barcelona

La Comissió Europea registra les oficines de Glovo a Barcelona

L'organisme comunitari investiga un cas de presumptes pràctiques comercials il·legals contra la lliure competència

L'organisme comunitari investiga un cas de presumptes pràctiques comercials il·legals contra la lliure competència | Glovo
L'organisme comunitari investiga un cas de presumptes pràctiques comercials il·legals contra la lliure competència | Glovo
Redacción VIA Empresa
Barcelona
24 de Novembre de 2023
Act. 18 de Gener de 2024

Un equip de la Comissió Europea ha registrat, aquesta setmana, les oficines de Glovo a Barcelona. L’actuació de l’organisme comunitari va vinculada a un cas de presumptes pràctiques comercials il·legals contra la lliure competència. Per la seva banda, l’empresa ha explicat a Europa Press que els moviments de la Comissió “no representa que s’hagi dut a terme una infracció” i es manté “el compromís per col·laborar” amb l’executiu comunitari. Recentment, la plataforma de repartiment ha pactat 140 acomiadaments amb els treballadors i treballadores de la seu corporativa del districte del 22@.

Glovo va tancar el 2022 amb unes pèrdues de 304 milions d’euros. Amb aquesta xifra, la plataforma redueix els números vermells en comparació amb el balanç de l’any anterior (474,8 milions). A finals de gener, Inspecció de Treball va imposar una multa de 56,7 milions d’euros a Glovo per tenir 7.000 repartidors contractats com a falsos autònoms. L’àmbit geogràfic de la sanció és la Comunidad de Madrid. En un altre ordre, l'Observatori de Treball, Algoritme i Societat, formada per associacions de riders i taxistes, interposa una querella criminal contra la plataforma de repartiment Glovo per l'ús de falsos autònoms de forma continuada des del 2015. Les organitzacions RidersxDrechos i Taxi Project 2.0, que formen l'associació, consideren que l'empresa ara propietat de Delivery Hero ha comès delictes contra Hisenda, la Seguretat Social i contra els drets dels treballadors.

La reforma recent del Codi Penal obre la porta a jutjar la "persistència" d'aquest tipus de conductes i per aquest motiu han optat per presentar una querella, que pretén ser el primer pas d'obrir la porta a la via penal. L'entitat relata que tot i tenir "més de 50 sentències en contra per la violació de drets laborals -una d’elles del Tribunal Suprem-" la companyia de repartiment "persisteix en la violació sistemàtica dels drets laborals, en rebel·lia oberta contra les sentències i en el frau continuat".