El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, aposta pels lideratges institucionals basats en valors, que fugin del paternalisme i que actuïn amb grans dosis d'humilitat intel·lectual, com a clau de l’èxit de les organitzacions. Així ho va defensar aquest dimecres quan va rebre el premi al millor empresari de l’any 2021 concedit per la UPF-Barcelona School of Management.
El rector de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat, va justificar l’entrega del premi a Goirigolzarri per la seva “dilatada trajectòria de lideratge” i per la “contribució decisiva” a la fusió de CaixaBank amb Bankia culminada l’any passat. Va indicar que si aquesta fusió no s’hagués portat a terme amb èxit hauria provocat un col·lapse sistèmic en el sector bancari.
José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank: “no crec en els lideratges personalistes o carismàtics perquè, encara que poden tenir resultats en moments puntuals, comporten perills per a la sostenibilitat dels projectes”
En el seu discurs, Goirigolzarri va subratllar que el vertader destinatari del premi “no sóc jo sinó el conjunt de l’equip de CaixaBank” perquè “no crec en els lideratges personalistes o carismàtics”. Va indicar que aquest tipus de lideratges, encara que poden tenir resultats en moments puntuals, comporten “perills per a la sostenibilitat dels projectes”. Per això, va apostar pels "lideratges institucionals, una cultura basada en forts valors que inspirin l’estratègia de l’empresa”. “No hi ha projectes sostenibles sens valors arrelats”, si bé va reconèixer que, per a mantenir-se en el temps, aquestes projectes han de ser rendibles. “Per ser sostenible en el temps necessiten tenir una rendibilitat per damunt del cost de capital, comptar amb clients satisfets i amb un equip de persones compromesos amb el projecte”, va dir.
Lideratges institucionals
Aquests lideratges institucionals han de tenir dues referències bàsiques: “una cultura basada en forts valors, que inspirin l'estratègia de l'empresa, i la creació d'una xarxa de líders locals”. En aquest sentit, va indicar que cal “crear un caldo de cultiu en el que es generin líders locals, responsables de desenvolupar l'estratègia empresarial dins d'una cultura corporativa ben arrelada”. “Cada persona de l’equip s’ha de sentit com un actor i no com un espectador de l’èxit de l’empresa”. I va defensar “l’orgull de pertinença” a l’empresa.
I respecte els principis i valors, va precisar que, per definició, “deriven d'una determinada concepció de l'ètica empresarial. I, en conseqüència, han d'estar al centre del procés de definició de l'estratègia d'una empresa. O, dit d’una altra manera, els principis i valors no poden reduir-se a ser simples restriccions o limitacions en la definició de l'estratègia”.
Més consells
Encara va desgranar més consells per aconseguir la sostenibilitat dels lideratges: “el paternalisme és bo a curt termini però letal a llarg termini”, “ningú pot exigir una cosa que no estigui disposada a donar-la ell mateix” o que “una organització necessita altes dosis d’humilitat intel·lectual perquè això és el contrari al dogmatisme”.
Entre els públic assistent a la primera edició de l’entrega del premi a l’empresari de l’any de la UPF-Barcelona Shool of Management hi havia la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay; la sindica de greuges, Esther Giménez-Salinas; el resident de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; el president del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i de la Girona, Jaume Fàbrega; i també el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar.
En una nota distribuïda abans de la cerimònia, la UPF-BSM va justificar el premi a Goirigolzarri al recordar que “ha pilotat de manera sensible i intel·ligent la principal fusió bancària europea, després d'una carrera impol·luta al sector i després d'haver assegurat la tornada a la viabilitat d'una de les entitats [Bankia] que va requerir el suport del contribuent arran de la gran crisi financera de fa uns anys”.