Google i altres grans empreses tecnològiques d'Estats Units deixaran de vendre components i programari al gegant xinès de les telecomunicacions Huawei, en resposta a la directiva del president del país, Donald Trump, segons informa Bloomberg. Alphabet, propietària de Google, ha decidit tallar els seus subministraments de material informàtic i alguns serveis de programació al gegant xinès de les comunicacions. Igualment, els principals fabricants de processadors, entre ells Intel, Qualcomm, Xilinx Inc i Broadcom, han informat als seus empleats que deixaran de facilitar components al principal venedor de mòbils del món, Huawei, fins a nou avís.
Després d'aquesta decisió, els mòbils d'Huawei perdran l'accés a les actualitzacions d'Android i de les aplicacions com Youtube o Google Maps, de manera que les seves terminals s'aboquen a l'obsolescència .
Aquestes decisions es preveien des que dimecres passat el president Trump va declarar una emergència nacional per prohibir a les companyies nord-americanes fer negocis amb empreses que suposadament intenten espiar al país ni tampoc usar els equips de telecomunicacions que fabriquen.
Aquestes mesures se sumen a la guerra comercial que Trump ha iniciat amb la Xina, que ha portat a la imposició d'aranzels a la importació de nombrosos productes i que ha estat resposta amb mesures similars per les autoritats de Pequín, i alhora aguditza la batalla pel control i desenvolupament de les xarxes 5G.
En el terreny tecnològic, EUA lidera una campanya global per impedir que les companyies xineses, com Huawei, es facin amb el control de les xarxes 5G, que permeten navegar per internet amb molta més velocitat i podrien facilitar el desenvolupament de vehicles autònoms i tècniques per fer cirurgia per control remot.
Des de fa temps, EUA insisteix en la idea que Huawei pot ser un instrument de l'espionatge xinès i hi ha institucions, com el Pentàgon, que tenen totalment prohibit el seu ús. De fet, el Govern nord-americà ha pressionat la Unió Europea (UE) perquè també imposi restriccions a Huawei, que es troba al capdavant del desenvolupament de la tecnologia 5G. EUA tem que la Xina usi les xarxes 5G d'Huawei per a espionatge, unes acusacions que la companyia xinesa ha negat.
Intel és el principal proveïdor de processadors de l'empresa xinesa, mentre que Qualcomm la proveeix dels processadors i mòdems amb què equipa molts dels seus telèfons intel·ligents. Pel seu costat, Xilinx ven xips programables i Broadcom és un proveïdor de xips de commutació, un altre component clau per a alguns tipus de xarxes.
Huawei té un programari propi
El fabricant tecnològic xinès Huawei ha desenvolupat el seu propi sistema operatiu per a telèfons intel·ligents i ordinadors de cara a una eventual prohibició d'usar el programari de proveïdors estatunidencs com Google o Microsoft, segons ha indicat la companyia xinesa a la cadena estatunidenca CNBC.
"Hem preparat el nostre propi sistema operatiu. Si succeís que ja no podem usar aquests sistemes, estaríem preparats. Aquest és el nostre pla B. Però, per descomptat, preferim treballar amb els ecosistemes de Google i Microsoft", ha declara un portaveu de la companyia.