• Empresa
  • Gortázar carrega contra l'impost a la banca: "És la taxa CaixaBank, ens perjudica notablement"

Gortázar carrega contra l'impost a la banca: "És la taxa CaixaBank, ens perjudica notablement"

El conseller delegat del banc català se sent "discriminat amb tots els sectors" i recorda que els resultats de la banca "no són de beneficis rècord"

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, durant la roda de premsa de resultats del 2023  | ACN
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, durant la roda de premsa de resultats del 2023 | ACN
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
31 d'Octubre de 2024
Act. 31 d'Octubre de 2024

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha criticat durament la decisió de mantenir durant tres anys l'impost a la banca per part del govern espanyol. Ho ha fet durant la presentació dels resultats del banc català a València. L'executiu de Pedro Sánchez va pactar aquest dimecres amb PNV i Junts prolongar l'actual càrrega impositiva contra el sector financer, implantat el 2022 arran de la guerra d'Ucraïna. Una taxa que també s'aplicava a les energètiques, les altres grans beneficiades de la inflació, amb la diferència que aquest sector ja no s'inclourà en la nova llei. 

 

"La mesura ens perjudica notabilíssimament", ha lamentat Gortázar. El CEO de CaixaBank ha assegurat que se sent "discriminat amb tots els sectors que no tenen una càrrega" i ha celebrat que el sector energètic hagi quedat eximit de l'impost. "Han passat dos anys, continua el creixement econòmic i la inflació ha baixat", ha assenyalat el dirigent, que considera que "les condicions del gravamen han expirat".

Així doncs, des del punt de vista de Gortázar, la decisió de mantenir l'impost no respon a una necessitat: "La justificació ja no és una altra que la banca ha de pagar més que altres sectors perquè sí". De fet, el conseller delegat ha desmentit que la rendibilitat del sector sigui un motiu de pes per gravar-lo. "La banca té una rendibilitat del 13% i l'Ibex-35 del 18%. No som més rendibles que altres sectors", ha declarat. A més, ha fet al·lusió a la rebaixa dels tipus d'interès, un fet que provocarà que la inflació i els beneficis dels bancs disminueixin. En aquest sentit, ha convidat a tenir un "debat serè" i ha recordat que institucions com el Banc Central Europeu (BCE) o Foment del Treball, entre altres, s'han mostrat contràries a la taxa.

 

"La taxa CaixaBank"

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank | Cedida
Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank | Cedida

Pel que fa al contingut de l'impost, Gortázar també ha expressat moltes discrepàncies. Primer, ha assegurat que "exagera" la discriminació entre entitats financeres i després ha afirmat que no creu en la "progressivitat en el cas de les persones jurídiques". "En aquest moment s'està gravant des de l'1% fins al 6%, en funció de la mida de l'entitat. Com pot semblar-me bé si som l'entitat més gran d'Espanya? És la taxa CaixaBank", ha protestat.

A més, ha remarcat que els bancs estrangers estan sotmesos a l'1% per aquesta mesura, un fet que complica la competitivitat de les entitats estatals. "Els nostres estalvis estan finançant els nostres competidors europeus en lloc dels bancs espanyols", ha avisat. El directiu també ha apuntat que l'impost a la banca tindrà un efecte directe sobre la Fundació "la Caixa", ja que és el principal accionista de l'entitat. En aquest sentit, ha xifrat en 150 milions d'euros la quantitat que l'organisme deixarà d'invertir en obra social per fer front al gravamen.

Però els efectes de l'impost no acaben aquí. Des del punt de vista de Gortázar, la taxa limitarà el crèdit i alentirà l'economia. "Tothom sap que si hi ha més crèdit, l'economia creix més, i això serà un desincentiu", ha advertit. A més, la mesura també crearia un escenari "poc atractiu" en el cas de les fusions transfrontereres entre entitats. "En el moment que un banc espanyol participi en una operació transfronterera, on instal·laran la seu social, si a Espanya tenim un entorn notablement negatiu i agressiu?", s'ha qüestionat. Una acció que de moment ha descartat en el cas de la seva entitat.

La rebaixa dels tipus, un canvi de cicle financer

La seu del BCE, a Frankfurt | iStock
La seu del BCE, a Frankfurt | iStock

Més enllà de l'impost a la banca, el conseller delegat de CaixaBank ha repassat altres temes d'actualitat, com ara la rebaixa dels tipus d'interès i l'impacte que tindrà al compte de resultats dels bancs. En aquest sentit, ha avançat una caiguda del 9% de mitjana dels beneficis de les entitats bancàries de cara a l'any vinent. Tot i això, ha matisat que els balanços actuals tampoc són de rècord. "Els beneficis es mesuren per la rendibilitat sobre fons propis, i l'índex actual està entre el 13% i el 14%. L'any 2007 vam arribar per sobre del 20%", ha assegurat.

De moment, Gortázar no veu grans canvis a causa de la rebaixa dels tipus d'interès, més enllà dels préstecs hipotecaris que s'han concedit. Pel que fa a la reducció del marge d'interessos, espera que les entitats financeres puguin recuperar aquests diners a través del "major volum" que es generi amb els negocis que s'impulsaran.

Gortázar: "Actualment, el crèdit creix al voltant del 0%, mentre que l'economia ho fa al 5%. Hi ha un 'gap' molt important"

Però sí que hi ha un apartat que preocupa el conseller delegat de CaixaBank. No és altre que el del crèdit. "Si l'economia creix i el crèdit no ho fa, cada cop estarem més palanquejats", ha revelat. "Actualment, el crèdit creix al voltant del 0%, mentre que l'economia ho fa al 5%. Hi ha un gap molt important", ha insistit. Des del seu punt de vista, aquesta problemàtica s'agreuja amb l'impost a la banca, especialment en el cas de les pimes, donat que "el crèdit empresarial està caient".

Malgrat tot plegat, la visió de futur de Gortázar és positiva. "Tenim un bon entorn de creixement i hem d'aprofitar per fer els deures", ha explicat. En aquesta línia, el CEO de CaixaBank ha fixat dos objectius: el primer, reduir encara més indicadors com el dèficit públic o la desocupació; i el segon, invertir en energia renovable i atraure indústria d'aquest sector. "Hem d'aprofitar la bonança per posar-nos al dia. L'oportunitat és immensa", ha conclòs el dirigent. Un xic d'esperança enmig d'un clima difícil per a la banca.