Aigües de Barcelona i la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) han celebrat aquest dimarts la graduació de la segona promoció de cinc persones del programa Beques Joves Talents, en un acte a l’Àgora del Museu de les Aigües. Iniciat el 2016, el programa té actualment 21 alumnes becatsque cursen estudis en universitats públiques catalanes, com ara la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB).
Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha remarcat en la seva intervenció a l’acte “el valor de les aliances amb entitats com la CONFAVC”, per fer realitat iniciatives com el programa Beques Joves Talents, “amb el qual volem facilitar l’accés a la universitat de joves brillants, independentment dels recursos que tinguin”. A més, ha afegit que “per Aigües de Barcelona, l’acció social i el compromís amb les persones són eixos fonamentals de la nostra activitat. Amb programes com aquest, volem contribuir a una societat més equitativa i sostenible, on es promogui la igualtat d’oportunitats, i això ho fem a través de la col·laboració amb les entitats del territori, en aquest cas, la CONFAVC”. Felipe Campos ha animat les cinc persones graduades “a convertir aquesta experiència en una plataforma de llançament al mercat laboral, per això és important interactuar en el programa Alumni, per tal d’accedir a oportunitats de treball”.
L’acte ha comptat amb les intervencions de Jordi Giró, president de la CONFAVC, i Mohamed El Amrami, president d l’Associació Suara i referent en el món social, i ha finalitzat amb una taula rodona moderada per Meritxell Farré, directora d’Acció Social i Participació d’Aigües de Barcelona, amb la participació de les cinc persones becades: Zepi Lin, graduat en Enginyeria Mecànica; Oumayya Allou, graduada en Enginyeria Química; Oumaima Seddik, graduada en Psicologia; Anggie Rizo, graduada en Física, i Oussama Ben El Fassi, graduat en Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació. Totes elles han explicat la seva experiència durant la carrera, destacant la importància d’haver obtingut la beca per cursar els estudis amb els quals somiaven i obrir les portes del seu futur professional.
Mitjançant aquesta iniciativa, iniciada el 2016, ja s’han becat 29 estudiants d’àmbits com la transformació digital, innovació, sostenibilitat i desenvolupament social
L’objectiu principal d’aquest programa és acompanyar joves acadèmicament brillants amb recursos econòmics limitats perquè puguin dur a terme estudis universitaris, fomentant, d’aquesta manera, la inclusió i equitat en l’educació. Els estudiants adherits al programa reben una beca que cobreix, per cada curs durant tota la carrera, l’import de la matrícula i 1.500 euros per a despeses relacionades amb els estudis. A més, un dels aspectes diferencials del programa és que els joves tenen un acompanyament especialitzat al llarg de tots els estudis, per afavorir el desenvolupament de les seves competències transversals i l’acostament al món laboral.
Al setembre del 2021 es va graduar la primera promoció de joves, algun dels quals està treballant a Aigües de Barcelona. Aquesta iniciativa és un clar repte de futur i progrés, ja que les beques aposten per desenvolupar un futur professional en camps estratègicscom la transformació digital, la innovació, la sostenibilitat i el desenvolupament social innovador. Les persones participants al programa poden accedir a oportunitats de treball i continuar tenint un grup de referència en l’acostament al món laboral gràcies al programa Alumni, que fomenta alhora la xarxa de col·laboració entre els participants i el lideratge ètic.
El programa és una mostra del compromís social i de la voluntat d’Aigües de Barcelona de posar les persones en el centre de la seva activitat. A més, dona resposta als tres eixos fonamentals del pacte social: la solidaritat, per garantir la igualtat d’oportunitats; l’ocupació de qualitat, que fomenta l’accés a llocs de treball dels estudiants graduats, que han millorat l’ocupabilitat amb aquest programa, i la reconstrucció verda, ja que aquest talent ha estat format per liderar la transformació ecològica, digital i de reindustrialització.