• Empresa
  • Grifols injecta 3,7 MEUR en AlbaJuna Therapeutics

Grifols injecta 3,7 MEUR en AlbaJuna Therapeutics

L'entrada en aquesta spin-off impulsada per l'Obra Social de la Caixa permetrà finançar el desenvolupament d'anticossos terapèutics contra la Sida

El virus del VIH afecta a uns 39 milions de persones a tot el món
El virus del VIH afecta a uns 39 milions de persones a tot el món
ACN
26 de Gener de 2016
Act. 26 de Gener de 2016
Grifols invertirà 3,7 milions d'euros en la spin-off AlbaJuna Therapeutics de l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa, un institut impulsat per l'Obra Social de la Caixa i el Departament de Salut. La inversió finançarà el desenvolupament i la producció d'anticossos terapèutics contra el virus VIH de la Sida.

L'acord de l'entrada de Grifols en aquesta spin-off preveu que es pugui incrementar la inversió a mida que avanci la recerca. AlbaJuna desenvolupa una nova estratègia de tractament que es basa en anticossos monoclonals de gran capacitat en la neutralització del VIH i en l'activació de les cèl·lules natural killer encarregades de destruir les cèl·lules infectades pel virus VIH.

Després d'aquest acord, el coneixement en recerca bàsica i clínica en el camp del VIH d'IrsiCaixa, es veurà ''reforçat'' amb l'experiència i coneixement de Grifols.

El consell d'administració d'AlbaJuna Therapeutics estarà integrat per membres d'IrsiCaixa i Grifols, mentre que la direcció científica anirà a càrrec del director d'IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, i de Julià Blanco i Jorge Carrillo.

L'objectiu de la recerca d'AlbaJuna Therapeutics és el desenvolupament d'una innovadora estratègia de tractament del VIH basada en la producció d'anticossos multifuncionals.

Fins ara, els anticossos quan actuen contra un virus s'uneixen en una regió de la proteïna externa del virus que participa en el procés d'infecció, per neutralitzar-la. En general els anticossos només reconeixen una única regió. La recerca d'Albajuna Therapeutics i els seus tres anticossos monoclonals (Albamab, Junamab i Martamab) suposen un canvi en el comportament d'aquests anticossos que tenen la capacitat d'interaccionar en més d'una regió del VIH, cosa que augmenta la prestació neutralitzant.

La recerca també es dirigeix per augmentar l'activitat de les cèl·lules natural killer, encarregades de destruir les cèl·lules de l'organisme infectat pel VIH. ''El resultat és un anticòs que no només té una gran potència de neutralització del virus, sinó que també de destrucció de les cèl·lules ja infectades, cosa que permetria la destrucció del reservori del virus en l'organisme'', segons assegura Jorge Carrillo, investigador d'IrsiCaixa.

Bonaventura Clotet, director d'IrsiCaixa, president de la Fundació Lluita contra la Sida i cap de servei de malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, és un dels impulsors del projecte i forma part de la direcció científica d'AlbaJuna Therapeutics.