• Empresa
  • Grillco, la farina de grills catalans i la revolució sostenible de la nutrició

Grillco, la farina de grills catalans i la revolució sostenible de la nutrició

Una granja a Seva amb una capacitat de criar deu milions de grills és el cor de Grillco, el projecte de tres joves per revolucionar la nutrició

El Francesc, la Juliana i el Bernat | VIA Empresa
El Francesc, la Juliana i el Bernat | VIA Empresa
Bernat Bella
Periodista
27 de Gener de 2025

Bernat Monter, de família carnissera, estava en un viatge a Mèxic quan li van oferir chapulines, un insecte fregit molt popular al país. No li van agradar, però va ser el germen per impulsar una fàbrica de grills a Catalunya per al consum humà. És l'origen de GrillCo, que després de més de dos anys d'investigació, van començar a elaborar farina a partir dels grills que crien a la seva granja de Seva. Un projecte que comparteix amb Francesc Picornell i Juliana Villasante.

 

"No volia menjar-ne, però em van parlar de les característiques nutricionals i propietats. I vam parlar de si es podria portar el producte a Europa i a l'Estat espanyol i s'hi tindria cabuda", explica Monter sobre aquella primera experiència amb els chapulines. Unes propietats que per Francesc Picornell converteixen el grill en un "superaliment": dues vegades més de proteïna que la carn, més calci que la llet de vaca, tres vegades més de ferro que els espinacs, el mateix omega3 que el salmó, nou aminoàcids essencials o la mateixa fibra que les llenties. "El negoci tenia filó", destaca el Bernat.

Just en aquell moment, Europa va canviar la legislació per permetre l'elaboració de farina de grills. I van decidir arrencar el projecte amb un estudi en profunditat del mercat. A més, la Juliana, especialista en recerca i investigació alimentària, estava fent un postdoctorat a Holanda: "Hi havia molts grups d'investigació estudiant sobre aquest sector i vaig anar a fàbriques. El negoci funcionava, hi havia futur". 

 

El rebuig als insectes

Tots tres són conscients que hi ha un cert rebuig a la nostra cultura a l'hora de menjar insectes. De fet, fa uns anys, en alguns supermercats es podien comprar grills per menjar sencers, però no va funcionar. "Hi ha una barrera psicològica, però la clau és com entra el producte en el mercat", assenyala el Bernat. El Francesc ho detalla: "El nostre objectiu és vendre-ho en format de farina, no veus el grill sencer".

A més, no té pràcticament gust, el que ho converteix en un producte perfecte per fer qualsevol elaboració. De fet, el Bernat posa d'exemple el colorant vermell conegut com a E-120, que prové d'un insecte i és utilitzat en la indústria alimentària de fa molts anys sense que els consumidors ho coneguin. Amb tot, són conscients que cal "pedagogia" per anar canviant la mentalitat dels consumidors.

Per a esportistes i gent gran

"Nosaltres som un suplement a l'alimentació, no venim per substituir res", deixa clar el Bernat. Conscients de la barrera psicològica, inicialment han enfocat el projecte als esportistes i a la gent gran, dos sectors de la població que poden necessitar grans quantitats de proteïna i altres suplements nutricionals. "El grill conté fins a un 70% de proteïna, mentre que la carn de vaca o pollastre està al voltant del 20 o 30%", explica la Juliana.

El model de GrillCo consisteix a controlar tot el procés des de la cria fins a l'elaboració de la farina. Un cop tenen la farina, la idea és vendre-la a altres empreses que elaboren el producte final. Poden ser pans, batuts, suplements, barretes, pastissos, galetes, etc. A banda de totes les propietats nutricionals, la farina de grill és lliure de gluten. 

L'empresa ho tenia tot a punt per fer el salt industrial. "El primer repte era aconseguir un primer lot d'altíssima qualitat i, a partir d'aquí, anar fent nosaltres les cries", explica el Francesc. Cada grill pot posar fins a mil ous. Per posar en marxa la granja han recorregut a inversors externs, ja que la inversió inicial és elevada. Un cop en marxa, els costos de manteniment són baixos.

La proteïna del futur

Més enllà de les propietats nutricionals, l'altre gran factor diferencial del grill i els insectes com a aliment és la sostenibilitat. Per fer 100 grams de carn de vaca necessites 3.000 litres d'aigua, 250 metres quadrats de superfície i genera 30 quilos de CO2. Per 100 grams de farina de grill s'utilitza 5 litres d'aigua, un metre quadrat i es genera mig quilo de CO2. "No necessites gaire espai i el consum d'aigua és molt menor. En la situació actual de sequera o emergència climàtica, el grill és un aliat molt necessari per complementar l'alimentació humana", recalca Picornell. 

Els cent grams de carn de vaca aporten 26 grams de proteïna, 300 quilocalories i 5 mil·ligrams de B12. Els mateixos cent grams de farina de grill suposen 70 grams de proteïna, 480 quilocalories, 900 mil·ligrams d'omega3 i 50 mil·ligrams de vitamina B2. "És un superaliment", emfatitza el Francesc, fent referència als seus valors mediambientals i nutricionals.

Com és la granja de grills?

"Entre un centre logístic d'Amazon i un laboratori". Així defineix Bernat Monter com és la granja de GrillCo de Seva. Un espai de 300 metres quadrats amb capacitat per més de 10 milions de grills, que es col·loquen en prestatgeries. La seva és la primera granja industrial de grills a Catalunya. 

"La revolució sostenible de la nutrició", resumeixen.