• Empresa
  • Grup Boix i l'or que neix del bosc

Grup Boix i l'or que neix del bosc

La companyia líder en la transformació de fusta, ampliarà la seva planta per fabricar productes amb valor afegit gràcies a l’entrada de l’ICF al seu capital

Les instal·lacions del Grup Boix a Puig-Reig | Cedida
Les instal·lacions del Grup Boix a Puig-Reig | Cedida
Barcelona
21 de Novembre de 2023
Act. 04 de Desembre de 2023
Contingut de marca

Custodiar i protegir la fusta des de la seva presència als arbres del bosc fins al moment que forma part d’una estructura de construcció. Aquest és el propòsit del Grup Boix, una companyia dedicada a la transformació de la fusta, que s’ha convertit en líder a Catalunya en aquest procés, sobretot en l’àmbit de l’embalatge i la biomassa. Darrere d’aquest objectiu, es troba l’afany de Boix de vincular-se a l’economia circular, potenciant la gestió i l’eliminació de la massa forestal, centrant l’estratègia empresarial en la certificació de la qualitat i la sostenibilitat dels processos industrials. Amb la voluntat de tancar el que han batejat com el cercle productiu de la fusta, la firma treballa en la construcció d’una nova planta, especialitzada en els panells contralaminats (CLT), per complementar l’activitat de l’actual serradora. En aquest context és on s’emmarca el suport de l’Institut Català de Finances(ICF) que, des d’una entrada com a soci minoritari al capital del Grup Boix, ha facilitat a través del fons ‘ICF Capital Expansió II’ la possibilitat que es creï una unitat productiva, caracteritzada per la sostenibilitat i la circularitat.

El director general del Grup Boix, Carles Martí, explica que “el projecte  suposarà un nou impuls a la gestió forestal, millorant la salut dels nostres boscos, alhora que produïm nous materials per a la construcció. Panells de fusta per a la construcció d'habitatges, d’origen renovable, de proximitat, altament aïllants i de baixa petjada de carboni. La tendència de construir amb fusta és ja una realitat i Grup Boix hi aportarà la fusta del nostre país”.


Carles Martí: “El projecte suposarà un nou impuls a la gestió forestal, millorant la salut dels nostres boscos, alhora que produïm nous materials per a la construcció"

Amb la nova planta, el Grup Boix té com a objectiu posicionar-se com a principal productor de CLT a Catalunya i capitalitzar els recursos naturals del territori a través de la seva experiència en la gestió forestal per impulsar la transició energètica i contribuir a dinamitzar la indústria catalana de la fusta, donant-hi un major valor afegit i integrant-se en la cadena de valor sectorial.

El valor afegit de la proximitat

Grup Boix, que compta amb dues plantes productives a la comarca del Berguedà, genera uns 120 llocs de feina. Amb l’entrada de l’ICF, que s’inscriu en una ampliació global de capital de 5 milions d’euros, la companyia vol créixer en el seu segment a través d’un producte com el CLT. Actualment, Boix comercialitza la fusta, extreta en un 95% dels casos de boscos catalans, en mercats i entorns de proximitat. “Necessitem treure fusta del bosc, ja que es tracta d’una eina que ajuda a millorar els ecosistemes de l’entorn, alhora que els conserva i es genera riquesa al medi natural”. Aquesta reflexió de Carles Martí serveix per orientar la trajectòria que vol emprendre l’empresa: transmetre la competitivitat del producte mitjançant una fabricació respectuosa amb l’entorn i una elaboració de proximitat.

Grup Boix s’ha establert com una companyia líder a Catalunya en la transformació de fusta, consolidant-se al top 5 de l’Estat espanyol. En aquest escenari, Martí justifica la importància d’apostar pels productes d’alt valor afegit com el CLT. “Les masses forestals estan molt per sobre del nivell de densitat desitjable, per la qual cosa nosaltres volem aportar la nostra fusta de proximitat, venent al mercat local un producte acabat i de qualitat”.

Amb la nova planta, des del Grup Boix consideren que es farà un salt endavant en el concepte de la competitivitat. Amb una producció actual de 20.000 metres cúbics de CLT, les noves instal·lacions, que entraran en funcionament a finals de 2025 amb una inversió prevista de 30 milions d’euros, donaran feina unes 20 persones. 

Els panells contralaminats o CLT han suposat una revolució en la construcció amb fusta gràcies a la seva versatilitat, el seu funcionament estructural molt diferent de sistemes anteriors, la seva senzillesa constructiva i al fet que està aconseguint altures d'edificació similars a l'acer o al formigó.

Aposta per la generació de riquesa

Fruit d’aquesta aposta per generar recursos propis i riquesa al territori amb la utilització d’un material que respon a la demanda creixent dels elements constructius sostenibles, l’ICF ha entrat amb una posició minoritària al capital del Grup Boix. Per l’entitat, la companyia és “un exemple inspirador de projecte de creixement per impulsar des d’ICF Capital, ja que engloba aspectes tan rellevants com la gestió de recursos forestals del territori, la seva valorització mitjançant la indústria i la generació de llocs de treball d’alta qualitat al territori.

Vanessa Servera: “El Grup Boix aposta per la sostenibilitat i per generar llocs de treball qualificats a la comarca del Berguedà i serà un revulsiu per revitalitzar la indústria del territori”

La consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, afirma que “entrem en el capital d’empreses que compten amb una situació financera sòlida, una visió clara de futur que requereix de fortes inversions i un equip gestor competent en el qual fem confiança. Entrem en minoria, assessorem i som pacients en la sortida. Estem segurs que Boix i la seva relació amb l’ICF pot ser un exemple per altres empreses.” Servera, a més, ha destacat que “el projecte del Grup Boix aposta per la sostenibilitat i per generar llocs de treball qualificats a la comarca del Berguedà, de llarga tradició industrial, i serà un revulsiu per revitalitzar la indústria del territori, obrint-la cap a nous sectors que marcaran l’economia del futur”. Per la seva banda, el Grup Boix manifesta que la nostra trajectòria avala l’aposta pel territori i l’entrada de l’ICF ens permet consolidar-la”.

L'entrada de l'ICF ha sigut possible gràcies a una eina com l'ICF Capital Expansió, un fons de capital risc destinat a invertir en projectes tecnològics i/o d'innovació amb elevat potencial de creixement en les seves etapes inicials. L'eina està destinada a petites i mitjanes empreses catalanes familiars o dirigides pels seus fundadors per acompanyar-les en l’execució dels seu plans estratègics de creixement i transformadors amb l’objectiu de potenciar un model de gestió sostenible i la creació de valor econòmic i social.

Tal com recorda Carles Martí, “a Catalunya encara importem fusta d’Europa i Sud-amèrica, mentre aquí els boscos s’abandonen i es cremen”. Així, al·ludeix al territori català com una muntanya d’or, que seria la fusta que conté els boscos, que no només no la fem servir, sinó que deixem que es cremi i fongui. Com diu el lema del Grup Boix, “fusta avui, bosc per sempre”.