Griñó creix un 20% i assoleix una facturació de 145 MEUR

Es tracta del cinquè any consecutiu de creixement de l'empresa de serveis mediambientals, generació d'energia verda i gestió de residus

Carlos Griñó, CEO del grup Griñó | Cedida Carlos Griñó, CEO del grup Griñó | Cedida

El Grup Griñó ha tancat l'exercici 2021 amb una facturació de 145 milions d'euros, un EBITDA de 28 milions i un benefici net de 7,1 milions. Aquests resultats signifiquen un creixement de la companyia del 20% respecte a l'any anterior i el cinquè any consecutiu d'aquesta xifra de creixement. Griñó Ecologic, l'empresa del Grup que cotitza al BME Growth, amb una capitalització borsària de 61,2 milions d'euros al tancament de l'exercici, va aportar al resultat del Grup una facturació de 53,2 milions d'euros i un EBITDA de 9 milions.

El grup empresarial, propietat de la família Griñó i amb seu a Lleida, centra la seva activitat en la prestació de serveis mediambientals, el tractament i la gestió de residus, la generació d'energia verda, i disposa d'una divisió d'aigües i d'una divisió dedicada a la remediació de sòls contaminats. El Grup Griñó, que compta amb 850 empleats i té presència a Espanya, a més de Colòmbia, Xile i Argentina, continua amb el propòsit de ser un soci estratègic en solucions d'economia circular al sector industrial. Per aquest motiu, en els pròxims tres anys té previst invertir 50 milions d'euros per generar energia verda a partir dels residus i esdevenir el soci de referència en solucions mediambientals per a la reducció i el reciclatge de residus al sector industrial. En concret, està desenvolupant projectes en l'àmbit dels gasos renovables, com ara el biogàs i el biometà, per contribuir a assolir els objectius de descarbonització i d'autosuficiència energètica.

Entre els resultats destacats de l'exercici 2021, el Grup Griñó destaca la posada en marxa del Parc Ambiental de Recursos Renovables a Almonacid del Marquesado (Cuenca), que ja treballa a ple rendiment després d'haver iniciat parcialment la seva activitat el setembre del 2019. El Parc ocupa 68,8 hectàrees i disposa d'una capacitat total de 20,2 milions de metres cúbics de residus no perillosos, que s'executarà a 16 fases d'explotació. Actualment, es troba en explotació la fase dos i en construcció la fase tres.

La planta té una capacitat de tractament de 125.000 tones cada any i, en una segona fase, arribarà a tractar 250.000 tones anuals. A la instal·lació, ja es produeix combustible sòlid recuperat, un combustible alternatiu que utilitza la indústria cimentera per ser valorat energèticament com a combustible de substitució d'un combustible fòssil com el carbó de coc. A través de l'ús d'aquest combustible, les emissions de CO₂ es redueixen a l'atmosfera. El Grup Griñó ha invertit fins ara més de 15 milions d'euros a tot el Parc i ha generat més de 60 nous llocs de treball.

El grup també destaca l'inici d'activitat del Parc Ambiental de Recursos Renovables de Pantoja (Toledo), que té com a objectiu implementar noves vies de valorització per als fluxos de residus que actualment no són recuperats. El Parc Ambiental, que ocupa 80 hectàrees de terreny, serà gestionat pel Grup Griñó, que invertirà 10 milions d'euros i crearà 20 llocs de treball directe a la zona. 

Amb l'objectiu d'impulsar projectes que contribueixin a la descarbonització de l'activitat industrial, el Grup Griñó ha posat en marxa, també dins aquest any 2022, una planta de gasificació que permetrà a l'empresa Lípidos Santiga S.A. (Lipsa), dedicada al tractament d'olis vegetals i ubicada al voltant de Barcelona, deixar de consumir combustibles fòssils per a la seva activitat substituint les calderes de gas natural per una font sostenible i renovable d'energia a partir de la valorització de biomassa i combustibles alternatius.

Més informació
El sector de la micromobilitat factura més de 255 MEUR
Noel factura 427 MEUR el 2021
Uriach factura 235 MEUR i preveu doblar els ingressos el 2025
Avui et destaquem
El més llegit