• Empresa
  • El Grupo Jorge fuig de les inspeccions de Treball

El Grupo Jorge fuig de les inspeccions de Treball

La companyia càrnia amenaça de tancar els centres productius de Catalunya després de les denúncies per falses cooperatives

El Grupo Jorge és una de les empreses càrnies més grans de l'Estat espanyol | iStock
El Grupo Jorge és una de les empreses càrnies més grans de l'Estat espanyol | iStock
Redacció i Agències
Barcelona
06 de Juny de 2018

El Grupo Jorge, una de les principals companyies càrnies de l'Estat espanyol, estudia tancar els dos centres productius que té a Catalunya, en què treballen unes 1.400 persones, i traslladar la producció a un altre lloc. Càrnies en Lluita veu la intenció del Grupo Jorge de plantejar-se tancar els dos escorxadors que té a Catalunya (Santa Eugènia de Berga i Mollerussa) i traslladar l'activitat fora com una "pressió evident" a Treball. En declaracions a l'ACN, el portaveu de la plataforma, Toni Iborra, ha explicat que l'anunci és "gratuït" i està "mancat de fonament". De fet, segons ha explicat, "Le Porc Gourmet està obtenint molts beneficis a Catalunya i, a més, està ampliant la planta". "Tot plegat només es pot interpretar com una voluntat de pressionar la Generalitat i intentar cobrir-se per les irregularitats que han fet", ha destacat el portaveu dels sindicats, que han convocat una vaga indefinida davant l'anunci de trasllat.

 

No obstant això, fonts d'aquest grup aragonès asseguren que es plantegen aquesta possibilitat per la "inseguretat laboral absoluta" que senten a Catalunya a causa de l'aplicació de la nova llei catalana de cooperatives. Segons aquestes fonts, aquesta normativa obliga a aplicar al seu personal a Catalunya un règim equivalent al de la Seguretat Social, i malgrat que la companyia ha ofert una alternativa al règim general que li costaria "entre 8 i 9 milions d'euros" l'any, no té la garantia per part de l'administració catalana que s'accepta la seva solució.

 

Grupo Jorge té un centre productiu denominat Le Porc Gurmet ubicat a Santa Eugènia de Berga (Osona) i un altre anomenat The Fortune Pig a Mollerussa (Pla d'Urgell), i entre tots dos dóna feina a 1.400 persones. El grup aragonès, que produeix a Catalunya a través de quatre cooperatives, també es queixa de contínues inspeccions laborals a Catalunya.

Investigacions

Els sindicats denuncien que aquest grup empresarial no compleix amb la llei catalana de cooperatives, ja que opera a través de falses cooperatives i falsos autònoms per degradar les condicions laborals dels empleats. Condicions de treball indignes, ritmes de treball inhumans i salaris per sota de conveni són altres crítiques que fan aquests sindicats.

A mitjan febrer va transcendir que la Inspecció de Treball havia actuat en l'escorxador de l'empresa càrnia Le Porc Gurmet, denunciat en el programa televisiu de laSexta Salvados, en el marc de les investigacions sobre la situació laboral dels empleats d'aquest sector que la Generalitat està portant a terme.

Segons ha informat llavors el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, un grup d'inspectors de treball es va presentar a la seu de l'empresa Le Porc Gurmet al municipi de Santa Eugènia de Berga (Berguedà), amb l'objectiu d'indagar sobre el correcte compliment de la normativa laboral del centre.

El departament de Treball ha rebut diverses denúncies per part de persones que treballen en règim de subcontractació per a aquesta escorxador, que compta amb 500 treballadors, i que procedeixen de les cooperatives Clavial i Taic.

Des del 2005, Inspecció de Treball indaga en aquestes companyies per detectar determinades figures de subcontractació, especialment procedents de les cooperatives, com succeeix en el cas de Le Porc Gurmet, que podrien incórrer en la cessió il·legal d'empleats per a les empreses càrnies, segons l'administració catalana.

Com la jurisprudència considera als que treballen per a les cooperatives "socis" i no treballadors, resulta difícil per al Departament constatar aquesta pràctica il·legal, deia llavors la Generalitat.