
El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, ha desitjat que l'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell no prosperi. Ho ha fet a L'empresa al dia, el pòdcast de VIA Empresa, on ha recordat amb afecte la seva etapa com a conseller delegat de l'entitat catalana des del 2007 fins al 2020. "M'agradaria que no passés. Per a Catalunya, la pèrdua del Sabadell seria molt greu donat tot el que representa a l'ecosistema econòmic", ha assegurat, malgrat que ha admès que és "molt difícil" saber com acabarà l'operació.
Guardiola està encarant els últims mesos com a president del Cercle. La 40a Reunió del pròxim mes de maig serà l'última que viurà com a màxim mandatari de la institució catalana. Abans d'això, però, no només va liderar el Sabadell, sinó que també va ser un home clau al BBVA. En concret, va dirigir el banc basc a Espanya, Portugal, França o Puerto Rico, de forma que Guardiola és un dels banquers que millor coneix les dues entitats financeres que estan protagonitzant aquesta operació.
Per aquesta raó, era rellevant conèixer el seu punt de vista en una OPA molt delicada en molts sentits. "Al final, aquesta és una operació que decidiran els accionistes, estem en una economia de mercat", ha manifestat, tot i reafirmar la seva oposició a la proposta del BBVA. Ara bé, la seva negativa no està relacionada "exclusivament" amb el fort lligam que l'uneix al Sabadell i amb "l'afecte" que té per gran part de la seva cúpula directiva i treballadors. "Sincerament, crec que hi ha un problema de competència", ha conclòs.
"La meva preocupació és què passarà quan arribi un moment de restricció del crèdit, que vindrà"
Els arguments del president del Cercle són, precisament, dues de les principals queixes que ha denunciat precisament l'entitat vallesana: el pool bancari i l'accés al crèdit. "Al món empresarial es parla molt de pimes, però també s'ha de parlar de mitjanes i grans empreses (mid corporates), que treballen amb una mitjana de 3,6 bancs. Només quatre bancs a Espanya tenen avui una oferta completa de banca d'empreses", ha recordat. Amb tot, Guardiola veu "perillós" que es redueixi de tres a quatre la xifra de grans entitats a l'Estat.
Entre les raons que ha esgrimit l'exdirigent del Sabadell i el BBVA es troba la liquiditat. "La meva preocupació és què passarà quan arribi un moment de restricció del crèdit, que vindrà", ha plantejat. Guardiola ha criticat que ens hem acostumat a tenir "molta liquiditat" i gaudir d'un escenari en què "els diners són accessibles per a tothom", però no s'està mesurant correctament la força que tindria aquest nou entorn bancari en un moment advers. "Si les empreses tenen dificultats per accedir al crèdit, això pot ser un fre al creixement econòmic", ha advertit.
Per Guardiola, el principal culpable de tot plegat seria la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). "Trobo que a vegades la seva valoració està molt fonamentada en metodologies o districtes postals. Potser els costa veure la fotografia real, que és el problema potencial real d'accés al crèdit", ha reiterat.
Miquel Nadal, també en contra

Malgrat que les reflexions del president del Cercle d'Economia mai s'han plasmat en cap nota d'opinió o posicionament oficial per part de l'entitat catalana, Guardiola no és l'únic contrari a l'OPA a la cúpula directiva. En aquest sentit, el director general del Cercle, Miquel Nadal, també ha expressat els seus dubtes vers la conveniència de l'operació. "Els accionistes han de dir la seva, però les autoritats reguladores també", ha assenyalat.
Nadal ha acompanyat Guardiola durant la visita a L'empresa al dia. Si bé ha subscrit les paraules del president del Cercle, també ha recordat que cal evitar un ecosistema d'empreses too big to fail (massa grans per deixar-les caure). "L'economia de mercat funciona de forma que si tens èxit guanyes i que si no en tens, pots arribar a desaparèixer", ha apuntat. D'aquesta manera, ha demanat evitar crear "grans estructures" que puguin generar dependència a l'economia de tot un estat.