Els "Power Point Men" del Barça encapçalats per Ferran Soriano i Marc Ingla van posar de moda la teoria del Cercle Virtuós.
Diu així: "Invertir en actius capaços de generar una cadena d'efectes positius que acabin produint nous recursos que permetin tornar a invertir en actius capaços de generar una altra cadena contínua d'efectes positius. És a dir, jugadors, entrenadors, instal·lacions, marxandatge, comunicació, publicitat, sponsoring, negociació de drets de televisió, millora d'ingressos i torna a començar. Obvi? Doncs, com tot allò que és genial, encara no sé li havia acudit a ningú".
La teoria del Cercle Virtuós ha passat del futbol al món empresarial. I la pilota ja ha començat a rodar... O almenys, aquesta és la sensació que es desprèn d'una setmana de vigent actualitat econòmica que ha donat per a molt: dilluns (Nit dels autònoms de Pimec), dimarts (Nit de la Cecot) i dimecres (Acte unitari de Foment i Pimec, celebració dels 150 anys del Port de Barcelona i Dia de la Cambra de Barcelona). D'això, en futbol, se'n diu triplet.
Anem per parts. O més ben dit, per dies i nits que sovint duren més de 24 hores...
De la Nit dels Autònoms de Pimec a la Fundació Joan Miró, l'empresari Dídac Lee va ser el gran guardonat amb el Reconeixement a la trajectòria professional d'una persona autònoma. I també el gran protagonista de la nit, i és que va insinuar que el president d'Autònoms Pimec, Mikel Camps, és un dels grans candidats a substituir a Josep González com a president de Pimec.
A la Nit de la Cecot, Josep Sánchez Llibre va fer història amb el primer parlament d'un president de Foment en una nit típicament vallesana a Barcelona. "Per què a Barcelona?", semblava preguntar-se Sánchez Llibre un cop més. El president de la Cecot, Antoni Abad, ho defensava així en una entrevista a VIA Empresa: "Barcelona ciutat és la boutique que es pot presentar al món amb una regió metropolitana amb la força de la indústria".
Els crits de "llibertat" dels empresaris catalans que omplien el Teatre Nacional de Catalunya amb capacitat per 800 persones també van fer història. I de retruc, feien honor al lema de la 25a Nit de l'Empresari plena de gom a gom de la Cecot: Energètics. I mentrestant, el president de la Generalitat, Quim Torra, seguia amb el mòbil a la mà: “No ens aixequem mai de la taula de diàleg i tenim el telèfon per trucar i rebre trucades”.
Una nit que va deixar una proposta important sobre la taula. Abad li va proposar a Sánchez Llibre liderar una cimera "amb caràcter transversal i unànime per exigir el que és econòmicament lògic i territorialment just". O el que és el mateix, un acte que faci reviure l'esperit de l'Iese del 2007 celebrat per a la projecció de l'Aeroport de Barcelona i que en aquest cas, no només apunti al greuge de les infraestructures sinó al conjunt de "la llista d'incompliments, que és molt llarga".
Arribem a dimecres. El gran acte unitari de Foment i Pimec celebrat a l'històric edifici de la Via Laietana (amb la circulació llavors tallada) suposa la segona part del manifest A favor del progrés econòmic de Catalunya signat per les dues patronals i pels sindicats majoritaris d'UGT i CCOO. González ho defineix com "un acte històrica i de reafirmació empresarial" i convidava a Foment a celebrar un altre acte a Pimec.
Sense crits de "Llibertat", els aplaudiments del públic esclaten quan González recorda a "tota la gent que avui tenim a la presó" tot desitjant que algun dia es trobi una solució. "Estem vivint moments d'angoixa i nervis i és un moment complicat", afegeix abans d'exposar un manifest amb grans eixos com acabar amb la violència, preservar l'economia i els llocs de feina, demanar als polítics actuar com no ho han fet, diàleg i valentia o "política de la bona".
En aquest sentit, el president de Foment defensa que el gran acte unitari ha de servir per "superar la violència, els catastrofismes i recuperar la normalitat i la conviviència". "Hi som a temps", reitera.
VIA Empresa ha tingut accés a la llista d'assistents del gran acte unitari de Foment i Pimec que es va començar a cuinar uns dies abans juntament amb el manifest, però que pràcticament no es va acabar d'ultimar fins a poques hores abans. Sánchez Llibre va treure gran partit a la seva agenda de contactes i la xifra d'assistents va resultar històrica: 397 persones.
La Guest List amb posterior confirmació inclou els següents noms destacats: Manel Brufau (Indra), Juan José Brugera (Inmobiliaria Colonial), Antoni Brunet (Cellnex), Joan Canadell (Cambra de Barcelona), Manel Casals (Gremi d'Hotels), Mercé Conesa (Port de Barcelona), Josep Maria Coronas (Abertis), Gerard Esteva (UFEC), Antoni Esteve (Lavinia), Santiago Garcia Nieto (Confecat), David Garrofé (Cecot), Jaume Giró (Fundació Bancària La Caixa), Javier Godó (Grup Godó), Carlos Grau (Fundació MWCapital), Gabriel Jené (Barcelona Oberta), Joaquim Llansó (Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya), Amancio López (Grupo Hotusa), Igancio Marull (PWC), Elena Massot (FEMCAT), Josep Mateu (RACC), Jordi Mestre (Gremi Hotels de Barcelona), Jorge Miarnau (COMSA Corporación), Albert Milián (Talent Hub Institute), Eloi Palà (Aijec), Josep Maria i Xavier Pujol (Ficosa), Esteve Rabat (Rabat), Pau Relat (Fira de Barcelona), Daniel Martínez (Focus), Ramón Pujil (Mapfre), Ciril Rozman (Agbar) o José Maria Torres (Numintec), entre d'altres.
Durant la nit de dimecres encara va haver-hi temps per a la celebració dels 150 anys del Port de Barcelona presidit per Mercè Conesa al Palau de la Música reivindicant més independència en la seva gestió i el desplegament d'una xarxa de mercaderies així com un recordatori a l'exconseller Josep Rull. "Aquí sempre hi ha hagut el mar, però això no sempre ha estat un port".
Paral·lelament, es va celebrar la Nit de la Cambra a la Llotja de Mar amb premis per a 118 empreses centenàries i de nou, "diàleg sense càlculs electorals" i recordatori de l'empresari Jordi Cuixart i la resta de presos amb el públic dempeus i crits de "Llibertat". "Més enllà d'aquest despreci polític, hem d'aixecar el cap i mirar endavant per construir un nou model econòmic amb futur", apunta Canadell.
Així doncs, de tots els actes que han marcat l'agenda empresarial de la setmana, el president de la Generalitat, Quim Torra, només ha assistit a la Nit de la Cecot. Com també el president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès. El mal temporal no ha ajudat... Ara bé, allà on no ha pogut arribar el president de la Generalitat per motius d'agenda, sí que ho han fet els consellers Àngels Chacón, Damià Calvet, Jordi Puigneró o Chakir El Homrani.
Si no hi ha cap canvi d'última hora, Torra té previst assistir també aquest dimarts a la presentació de l'estratègia Catalunya 2030-2040. Construïm un nou model econòmic de país de la Cambra de Comerç de Barcelona que tindrà lloc a la Llotja de Mar. Allà on la Cambra llueix les seves millors gales i actes. Allà on el president en funcions del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va celebrar el polèmic consell de ministres del passat mes de desembre.
En definitiva, hi ha setmanes històriques que no cabrien només en un Power Point i que s'escapen de qualsevol Cercle Virtuós.