• Empresa
  • Qui és qui entre els gurús que il·luminaran el MWC?

Qui és qui entre els gurús que il·luminaran el MWC?

El congrés tecnològic més important del món escalfa motors amb un llistat de ponents ple de cares conegudes (i alguna sorpresa)

Steve Wozniak (Apple), Peggy Johnson (Agility Robotics) i Garri Kàsparov, alguns dels ponents de luxe del MWC i el Talent Arena | VIA Empresa
Steve Wozniak (Apple), Peggy Johnson (Agility Robotics) i Garri Kàsparov, alguns dels ponents de luxe del MWC i el Talent Arena | VIA Empresa
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
25 de Febrer de 2025

Si bé la tecnologia és l’eix central del Mobile World Congress, la cita tecnològica per excel·lència, els vertaders protagonistes són aquells experts, líders i gurús que l’acosten i l’expliquen als més de 100.000 visitants que durant uns dies es concentren a Fira de Barcelona. Enguany, el Mobile se celebrarà entre el 3 i 6 de març i, per primera vegada, s'estendrà al recinte firal de Montjuïc amb el Talent Arena, l’esdeveniment que pretén consolidar Barcelona com un hub de generació i atracció de talent digital. Ho farà, igual que el Mobile, acollint ponents de primer ordre, entre els quals destaquen un astronauta, un campió mundial d’escacs i el cofundador d’una de les empreses més grans del món.

 

Influencers, l'aposta per atraure talent

Es tracta, ni més ni menys, de Pedro Duque, Garri Kaspàrov i Steve Wozniak. Tots tres encapçalen l’agenda de la primera edició del Talent Arena, que enguany estrenarà la primera edició al recinte firal de Montjuïc simultàniament amb el Mobile World Congress i amb un objectiu molt definit: fer una crida al talent. Aquest és un dels grans motius pels quals el llistat de ponents que acompanyaran als mencionats destaca per estar en contacte directe amb l’ecosistema dels influencers: hi assistiran divulgadors tecnològics i científics com ara els youtubers Nate Gentile, Dot CSV, José Luis Crespo, o Eduardo Sáenz

També assistiran cares conegudes com el director digital de Telefónica, Chema Alonso, que acostuma a transitar els passadissos de Fira de Barcelona en aquest esdeveniment, així com ho faran perfils no tan mediàtics, però sí rellevants en el món empresarial i tecnològic, i que tenen molt a aportar en matèria de ciberseguretat, computació en el núvol, desenvolupament de programari o intel·ligència artificial. És el cas de Cassie Kozyrkov, exprimera científica cap de decisions de Google, Cristian Canton, cap d'enginyeria i responsable d'IA a Meta, Lauren Lyons, exenginyera a SpaceX, o qui va ser rival de Garri Kaspàrov: el Gran Mestre d'escacs i arquitecte del Deep Blue de l'IBM, Miguel Illescas. Serà el Talent Arena l’escenari d’una revenja?

 

La fira del talent espera reunir 4.000 assistents en la seva primera edició

La fira del talent espera reunir 4.000 assistents en la seva primera edició, entre desenvolupadors, empreses tecnològiques líders i la gran presència de centres educatius catalans que es preveu. L’estratègia, presentada el passat novembre pel CEO de GSMA, John Hoffman, i el CEO de MWCapital Barcelona, Francesc Fajula -qui, per cert, ben segur s’escaparan algun dels dies de Mobile per deixar-se veure per Montjuïc- no només passa per comptar amb ponents de primer nivell, sinó també per organitzar workshops, hackatons i estands d'exhibició tecnològica, entre altres propostes.

GSMA i la nova cara de Telefónica

El nou president executiu de Telefónica, Marc Murtra | EP
El nou president executiu de Telefónica, Marc Murtra | EP

Quant al Mobile, s’espera novament una agenda plena de cares conegudes, però també el debut de personalitats com el nou CEO de Telefónica, Marc Murtra, qui prendrà el relleu a José María Álvarez-Pallete, qui va donar el tret de sortida en el passat Mobile amb la conferència Open Gateway - The Art of What's Possible. Enguany, aquest honor el tindrà el català Murtra, amb la ponència The Gateway to a New Future. Ho farà, igual que ho va Álvarez-Pallete l’any passat, acompanyat del director general de GSMA, Mats Granryd, i altres representants de la companyia, com Vivek Badrinath o de Lara Dewar, la cap de màrqueting, que precisament moderarà la segona gran ponència del Mobile, sota el nom Beyond Connectivity: The Telco to Techco Transformation.

El mencionat Murtra assistirà també com a ponent en una altra de les grans conferències del Mobile, Driving Europe’s Digital Future: Leadership in Action, per compartir debat amb les directores executives de companyies tan conegudes com Orange i Vodafone: Christel Heydemann i Margherita Della Valle, qui, precisament, va compartir escenari l'any passat amb Álvarez-Pallete. A aquestes ponències principals, que tindran lloc entre el 3 i el 5 de març en el MWC Main Stage -el dia 6 no es preveuen activitats en l’escenari principal del Mobile- s’hi afegeix un llarg llistat de ponents de luxe que l’organitzadora ha destacat en la pàgina web oficial. 

Es tracta d'empresaris i empresàries que estan transformant el món tecnològic, com per exemple Peggy Johnson, CEO d'Agility Robotics, Leah Seligmann, CEO de The B Team, Hatem Dowidar, CEO d'e&, Yuanqing Yang, CEO de Lenovo Group, Kate Ryder, CEO de Maven o Aravind Srinivas, CEO de Perplexity, una de les candidates a destronar ChatGPT en l'univers de la IA generativa. Malgrat estar publicat el llistat sencer de ponents, sobta que el Mobile World Congress no en destaca cap de català, com és el cas de l'emprenedora i experta en intel·ligència artificial, Sara Bisbe, que va participar en la passada edició i ho tornarà a fer en aquesta, o el director del 4YFN, Pere Duran

Catalunya al Mobile

Altres ponents catalans a tenir en compte són Helena Torras, sòcia i gerent de PaoCapital i responsable del family o­ffice The Hans(wo)men Group al sud d’Europa, Albert Mundet, director general del Barça Innovation Hub, Emili Rubió, gerent de l'Institut Municipal d’Informatica i CIO de l'Ajuntament de Barcelona, Elisabet Juarez, cap de sectors estratègics de Barcelona Activa, Atia Cortés, reconeguda investigadora del BSC, o Neus Giménez, directora d'AIMS Medical, entre altres. 

D’altra banda, entre les empreses a destacar, moltes ja mencionades com Agility Robotics, Lenovo, Telefonica, Meta o Google, també s’espera, com no podia ser d’altra manera, els gegants Microsoft, Huawei, Samsung, Intel o Xiaomi, que mantenen l’essència telefònica amb què va néixer el congrés. Ara bé, per descomptat hi haurà un gran espai per a totes aquelles empreses i projectes emergents que aspiren a algun dia adoptar la grandària d’aquestes darreres. És aquí on irromp el 4YFN, que ja es prepara per guardonar una de les cinc startups més prometedores d’enguany, Horus ML, Qflow, Bankuish, Rockfish Data i Ramon Space, però, sobretot, per esdevenir l’espai més jove, dinàmic i talentós del Mobile, amb permís del Talent Arena. 

Malgrat que entre aquestes cinc no hi ha cap catalana, per descomptat s’espera que entitats com Barcelona Activa, Acció o el Tech Barcelona representin l’ecosistema català, amb la intenció de superar la xifra de 360 empreses i entitats que van participar en la darrera edició, 69 d’aquestes ubicades en el mateix Mobile, i 291 projectes emergents en el 4YFN. A més dels organismes mencionats, s’espera la participació de les universitats catalanes i d’institucions com el Barcelona Supercomputing Center, l’Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, la Digital Catalonia Alliance, el Barcelona Health Hub o, per descomptat, la Fundació Mobile World Capital Barcelona, un dels actors imprescindibles en el creixement del congrés.

En aquest sentit, és més que possible que la gran part del patronat de la MWCapital es deixi veure durant el congrés, tal com ho va fer l’any passat en el seu colossal stand. El patronat es tracta d’un òrgan superior de govern compost per 25 membres, entre els quals hi ha l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el conseller de Presidència, Albert Dalmau; el ministre de Transformació Digital, Óscar López, així com Laia Bonet (Ajutntament de Barcelona), Maria González Veracruz (Educació), Pau Relat (Fira de Barcelona), Esther Niubó (Educació), Miquel Sàmper (Empresa i Treball), Constantí Serrallonga (Fira de Barcelona), Pedro Fontana (Fira de Barcelona), Jordi Martí (Ajuntament de Barcelona), Jesús Herrero (Red.es), John Hoffman (GSMA), Mats Granryd (GSMA), Lara Dewar (GSMA), Ángel Vila (Telefónica), Jorge Villavecchia (Damm), Ludovic Pech (Más Orange), José Ignacio Goirigolzarri (CaixaBank), Jordi Valls (Ajuntament de Barcelona), José Miguel Garcia (Vodafone Espanya) i Jordi Cases (Ajuntament de Barcelona).