
Un any més, Rebuild 2025 tornarà a ser l'epicentre europeu del sector de l'edificació. Enguany, la cita espera acollir més de 27.000 visitants professionals a Ifema Madrid, on es descobriran al voltant de 2.400 innovacions que donaran a conèixer 634 firmes expositores. Ara bé, de totes les temàtiques, la gran protagonista serà la de l'habitatge social industrialitzat, amb diferents cimeres i experts que buscaran aportar solucions a una qüestió d'estat.
Tot plegat s'espera que generi un impacte econòmic de 67 milions d'euros a Madrid. En part, gràcies a esdeveniments com el Congrés d'Arquitectura Avançada i Construcció 4.0, un fòrum de referència del sector per la seva agenda de continguts i veus líders que aconsegueix reunir– per on passaran 707 ponents internacionals de la talla de Stefano Boeri, conegut pels seus projectes d'arquitectura verda com el Bosco Verticale a Milà; Carlo Ratti, arquitecte modern que sobresurt per integrar tecnologia, urbanisme i sostenibilitat; o Dominique Perrault, que va dissenyar la vila olímpica dels Jocs de París 2024. Novament, l'accés a una llar i l'ampliació del parc residencial social a Europa i Espanya seran qüestions que coparan gran part del programa del Congrés.
En aquest sentit, el fòrum serà la seu d'una cimera on representants de totes les administracions a escala nacional es donaran cita per tal de compartir estratègies i posar en comú bones pràctiques per incrementar la promoció d'habitatge, essencialment, assequible. D'aquesta manera, Rebuild 2025 esdevindrà el principal punt de trobada dedicat a la industrialització on, també, s'endurà sobre la taula les dificultats del sector per efectuar projectes sota aquest concepte. Un d'aquests desafiaments és l'accés a crèdit, que és degut a la manca de legislació del model off site al Codi Tècnic de l'Edificació, i sobre el qual s'aprofundirà.
Objectiu: zero emissions i revolució tecnològica
D'altra banda, també s'analitzaran a fons les pautes europees recents per ser zero emissions el 2050, o bé la nova directiva sobre l'Eficiència Energètica dels Edificis, que busca reduir el consum d'energia en la construcció, o el Passaport Digital de Producte, que permetrà minimitzar l'empremta de carboni de les cadenes de subministrament. Tot això sense oblidar el paper dels materials circulars amb què mitigar l'impacte i millorar el benestar, com la fusta.
Pel que fa a la revolució tecnològica, als auditoris del fòrum es revisarà l'evolució de BIM, ara que s'han complert deu anys des de la seva arribada a Espanya, i dos des que el Pla BIM Espanya -que promou l'ús de la metodologia a la contractació pública- va començar a implementar-se gradualment. Paral·lelament, s'analitzarà amb líders del CSCAE i diferents promotores l'impacte de la IA, cadena de blocs, bessons digitals o la realitat virtual als diferents segments de la construcció.