• Empresa
  • Hermarta, oficines innovadores en forma de cub

Hermarta, oficines innovadores en forma de cub

L’empresa familiar de Mollet del Vallès porta més de 35 anys dissenyant nous espais laborals i ara busca obrir-se al mercat europeu

Una de les oficines en forma de cub que dissenya Hermarta | Cedida
Una de les oficines en forma de cub que dissenya Hermarta | Cedida
Barcelona
30 de Juliol de 2018

Oficines obertes, amb espais de networking, molt lluminoses i sense portes ni parets. Aquesta és la tendència actual als espais laborals i on la gran majoria de persones voldrien treballar. No obstant això, aquest concepte d’espai obert només es produeix durant els cicles econòmics expansius. Durant les crisis les empreses tendeixen a tancar espais a les oficines per temes de confidencialitat i perquè es prenen decisions més complicades. Així ho ha viscut Hermarta, una empresa familiar amb 35 anys d’experiència en el disseny d’interiors i que ara ha desenvolupat un model innovador d’oficina en forma de cub.

 

José Antonio Marta és la segona generació al capdavant d’aquesta empresa catalana, amb seu a Mollet del Vallès. L’empresa va néixer de la mà de José María Marta i Antonio Marta, dos emprenedors d’aquella època que van deixar la seva feina a Madrid per embarcar-se en l’aventura de muntar un negoci a Barcelona. Avui en dia, Hermarta, que es dedica a la fabricació, instal·lació i construcció d’espais interiors laborals, compta amb una plantilla d’una trentena de treballadors i ha aconseguit una facturació superior als 4,5 milions d'euros el 2017.

Quan la crisi t’empeny a exportar

Hermarta ja porta més de 35 anys al mercat, però no sempre ha estat un camí de roses. L’empresa va patir el relleu generacional fa uns 10 anys quan va morir un dels seus fundadors, José María Marta. “En aquell moment vam haver de decidir de forma molt ràpida si tancàvem l’empresa o continuàvem en el negoci”, explica José Antonio Marta, actual director general de l’empresa i fill del fundador. A més, en aquest contratemps s’hi va sumar la crisi econòmica iniciada l’any 2008.

 

La crisi econòmica del 2008 va obligar a l'empresa a buscar nous mercats com el Marroc i Nigèria

El fet d’estar molt vinculats al món de la construcció va fer que l’empresa es veiés de cop molt afectada per la crisi econòmica. “Nosaltres estem en un sector que és molt cíclic i es veu força afectat per les èpoques de recessió, pel que vam passar de tenir 20 projectes a l’any a tenir-ne només 5”, recorda Marta.

Aquesta situació va obligar a la companyia, que fins aquell moment només tenia el seu negoci dins del mercat espanyol, a exportar a l’estranger. I no a qualsevol país, sinó al Marroc i Nigèria. Al Marroc perquè és una destinació propera, tot i les dificultats de la diferent cultura; i Nigèria perquè tenien uns coneguts que estaven iniciant un projecte al país. “Però al final són dos països complicats perquè a més la seva divisa fluctua molt i tampoc són estables políticament, pel que hem abandonat ja el mercat de Nigèria”, explica el director general.

Imatge d'una oficina de Mobles Julià

Imatge d'una oficina de Mobles Julià | Foto: Carlos Hernández (Cedida)

Ara, Hermarta vol entrar al mercat europeu, començant per França i el Regne Unit. Així mateix, ja han tingut algun client a Suïssa. Entre els clients de l’empresa es troben grans corporacions com Audi, Alliance, Axa, Microsoft, IBM, Banco Sabadell, Adidas, Bayer o Lenovo, entre d’altres.

De les tres activitats a les quals es dedica la companyia, la gestió i execució d’espais d’interior suposa un 75% de la facturació d’Hermarta, mentre que la part de fabricació representa un 15% i la resta és la part de constructora d’interiors.

Oficines innovadores, lluminoses i de networking

L’obertura a nous mercats europeus suposarà a l’empresa haver d’adaptar els seus productes a la cultura de cada país. A Espanya, per exemple, triomfen les oficines amb grans finestrals de vidre, ja que “aquí ens agrada molt la llum”, explica Marta. En canvi, altres països aposten més per oficines insonoritzades, ja que el rendiment acústic és un dels problemes de les oficines amb molt de vidre.

Marta: "Les tendències del mercat han canviat i ara es busquen espais petits on es puguin fer reunions de 'networking' de 20 minuts"

Així mateix, les tendències del mercat també han canviat en els darrers anys i es busquen espais petits, on es puguin fer reunions d’equips de mitja hora o 20 minuts. És per això que Hermarta ha presentat fa un any i mig un disseny d’oficina en forma de cub, totalment tancat i “que dóna solució a aquesta sala de reunions totalment personal i flexible”.

La innovació d’aquest concepte es troba en el fet que no necessita adaptar-se al sostre ni a terra, pel que es pot situar en qualsevol espai gran. A més, és un espai ràpid de muntar i que es pot moure fàcilment. Algunes d’empreses conegudes com Creuers de Barcelona i Estrella Galícia ja han incorporat aquest nou tipus de sala a les seves oficines.

Jose Antonio Marta, director general d'Hermarta

José Antonio Marta, director general d'Hermarta | Cedida

Consolidar els mercats i els projectes actuals

Hermarta es mou en un sector de grans pujades i baixades de la facturació. “Nosaltres anem dos o tres anys per darrere de la construcció. Quan es construeix un edifici nou, aquest s’equipa un parell d’anys després de ser nou”, apunta Marta. És per això que la companyia sempre s’ha vist molt lligada a aquest sector. No obstant això, Hermarta també s’ha enfocat a la remodelació d’oficines ja existents, per tal que no tota la seva activitat empresarial estigui destinada a obra nova.

L’empresa familiar realitza ja uns 250 projectes a l’any aproximadament i preveu incrementar un 5% la facturació aquest 2018. Tot i això, prefereix anar a poc a poc, ja que “venim d’anys de creixements a dos dígits i ara el que volem és consolidar-nos i preparar-nos pel que pot venir en un futur”, conclou l’empresari.