• Empresa
  • Un homenatge (nostàlgic) a la casa gran de les pimes

Un homenatge (nostàlgic) a la casa gran de les pimes

Pimec celebra l’acte de cloenda del seu 50è aniversari amb tots els presidents de la Generalitat i els agents econòmics del país amb el compromís d’anar “a totes” amb les pimes

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, durant l'acte de cloenda del 50è aniversari de Pimec | EP
L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, durant l'acte de cloenda del 50è aniversari de Pimec | EP
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
21 de Gener de 2025

Fi de la commemoració del 50è aniversari de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec) amb un acte de cloenda que ha reunit a la seva remodelada seu a tots els presidents de la Generalitat i els agents econòmics del país. Sota el títol 50 anys de Pimec; diàleg i compromís amb Catalunya, una premissa clara: fer valdre la feina feta per una patronal que, amb un toc nostàlgic, ha rememorat tots els moments viscuts durant el seu primer mig segle de vida. I, ràpidament, les primeres crides a treballar conjuntament en temps d’incertesa, a confiar en la bonança econòmica de l’últim any i amb la mirada al sempre imprevisible nou mandatari de la Casa Blanca, Donald Trump.

 

La trobada ha comptat amb la participació de l’actual president de Pimec, Antoni Cañete, i del president d'honor de l'entitat, Josep González, qui va dirigir la patronal durant vuit mandats i que s’ha mostrat molt orgullós del seu llegat i del testimoni que ha recollit la seva mà dreta, Cañete. Han aprofitat l'ocasió per presentar el llibre 50 anys d'activisme empresarial. A més, l'acte ha comptat amb les participacions dels presidents de la Generalitat, Jordi Pujol, José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont -de manera telemàtica-, Quim Torra, Pere Aragonès i l’actual president, Salvador Illa.

Entre altres autoritats, hi han assistit el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, i el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper. També, entre els assistents hi ha hagut moltes cares conegudes del teixit empresarial com ara Oriol Guixà, president de Femcat; Pere Navarro, delegat especial del Consorci de la Zona Franca de Barcelona; Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona; Josep Mateu, president del Racc i antics consellers de la Generalitat com Santi Vila, Alba Vergés, Roger Torrent, Ramon Tremosa o Laura Borràs.

 

Uns discursos polítics de reconeixement (i amb humor)

Els expresidents Jordi Pujol, Artur Mas i Pere Aragonès juntament amb el president de la Generalitat, Salvador Illa; el president de Pimec, Antoni Cañete; i el president del Parlament, Josep Rull | Pimec
Els expresidents Jordi Pujol, Artur Mas i Pere Aragonès juntament amb el president de la Generalitat, Salvador Illa; el president de Pimec, Antoni Cañete; i el president del Parlament, Josep Rull | Pimec

En aquests moments, el 99,8% de les empreses de Catalunya són petites i mitjanes organitzacions, mentre que generen el 65% de l’ocupació, a més del 70% del PIB. És a partir d’aquest elevat percentatge de pimes que l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol (1980-2003) s’ha dirigit a un auditori ple a vessar per destacar la relació positiva i el compromís de diàleg constructiu que sempre ha mantingut, al llarg dels seus 23 anys de mandat, amb la patronal. “Les pimes fan goig i són garantia de país”, ha destacat l’exmandatari de 94 anys. I ha conclòs, textualment i amb sentit de l'humor: “a Catalunya estem contents de tenir gent com vosaltres, sou una colla, sou uns trepes, continueu amb energia. Som-hi!”.

Jordi Pujol: “Les pimes fan goig i són garantia de país”

L’expresident de la Generalitat, José Montilla (2003-2010), ha definit el rol de Pimec com la continuïtat de l’autogovern que ha guanyat Catalunya durant les últimes dècades. “La patronal de les petites i mitjanes empreses significa exigència, ambició, crítica constructiva i capacitat de proposta”, ha detallat. En el cas d’Artur Mas (2010-2016) ha catalogat la patronal d’“història viva del país” i els ha donat les gràcies per lluitar per desburocratitzar les administracions, obrir la porta per millorar la contractació pública amb les pimes i la renovació i impuls de la formació professional a casa nostra.

 Carles Puigdemont ha estat el 130è president de la Generalitat de Catalunya | Pimec
Carles Puigdemont ha estat el 130è president de la Generalitat de Catalunya | Pimec
 

Carles Puigdemont (2016-2017), en una connexió en directe des de Bèlgica on roman des del 2017, ha destacat que “Pimec ha estat un aliat incondicional de la prosperitat” amb totes les incerteses passades i presents. Quim Torra (2017-2020) ha donat les gràcies a la patronal per l’aposta decidida que va tenir pel dret a decidir de Catalunya i en moments complexos com la fuga d’empreses durant el procés. També els ha animat a continuar apostant pel seu talent i la redistribució de la riquesa.

Quim Torra: “Gràcies a Pimec per l’aposta decidida pel dret a decidir de Catalunya”

Pere Aragonès (2021-2024) ha volgut fer èmfasi de les bones relacions que ha tingut amb Pimec durant el seu mandat i l’aposta pel diàleg social. “Vam pactar la política econòmica i de treball que s’incloïen als pressupostos de la Generalitat de Catalunya”. Finalment, Salvador Illa (2024-actualitat), en el discurs final ha reivindicat "la feina feta de tots els presidents de la Generalitat i de Pimec per fer anar el país endavant en moments difícils". 

El rol de Cañete i la futura reelecció 

El president de Pimec, Antoni Cañete | Cedida
El president de Pimec, Antoni Cañete | Cedida

Representativitat institucional, lluita contra la morositat abusiva, flexibilitat laboral i fiscalitat diferenciada per a les petites i mitjanes empreses són els eixos principals de l'acció de govern d’Antoni Cañete, president de Pimec, elegit el mes de febrer de 2021 en substitució del veterà Josep González Sala, després d’haver fet equip amb ell durant més de 15 anys com a secretari general d’aquesta patronal. De fet, en la jornada d’avui, Cañete ha fet pública la seva candidatura a la reelecció de febrer 2025 per revalidar un nou mandat al capdavant de l’entitat.

Cañete: “Pimec sap d’on ve, on està i on va”

A més, l’actual dirigent de la patronal s’ha dirigit a l’auditori per destacar que Catalunya ocupa la 4a posició europea com a regió més competitiva econòmicament. “Pimec sap d’on ve, on està i on va”, ha detallat i, al mateix temps, s’ha mostrat orgullós del diàleg social aconseguit en una democràcia com l'actual. I un afegit final de González: “durant la fundació de Pimec teníem el compromís d’anar a totes amb les pimes i així ho estem fent”.

50 anys d'història reivindicatius a Barcelona i últimament a Madrid

Els orígens de Pimec es remunten al 1974, en un context predemocràtic i de clandestinitat, quan un grup d'empresaris de la comarca del Baix Llobregat van crear SEFES, en resposta als primers moviments sindicals. Posteriorment, es van fusionar amb l'AEI i l'antiga Pimec. Van lliurar per primera vegada els guardons empresarials l'any 1987, sota la denominació "La nit de l'empresari".

Com a curiositat, un dels fets més destacats de la seva activitat va ser la mobilització sota el lema "Diguem Prou" a la Barcelona olímpica del 1992, quan més de 7.000 empresaris es van manifestar a la plaça de Sant Jaume contra l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE). Anys més tard, es va anul·lar l’impost. Una altra reivindicació clau va ser el 2009, quan més de 400 representants del teixit empresarial català van viatjar a Madrid sota el lema "Sense pimes no hi ha futur", per mostrar el seu desencís amb la gestió de la crisi econòmica per part de l'administració pública.

Un dels fets més destacats de l'activitat de Pimec va ser la mobilització sota el lema "Diguem Prou" a la Barcelona olímpica del 1992

El 2009 van crear la Fundació Pimec, per donar la "benvinguda a les segones oportunitats" i sota el mandat actual de Josep González. Ja el 2019 van signar amb Foment del Treball, un acord que estableix la paritat en la representació empresarial. Durant el 2024, Pimec va estar d'enhorabona perquè va veure reconegut el seu dret a formar part del Consell Econòmic i Social, en aconseguir la seva màxima representació en l'àmbit estatal amb una veu pròpia.

Actualment i, respecte a les xifres, compten amb 146.000 associats -han crescut un 6% en relació amb el 2023- i tenen 325 gremis i associacions adherides. Van tancar el 2024 amb 24 milions d’euros de facturació gràcies a l’activitat diària. Pimec gestiona el seu dia a dia majoritàriament en territori català, però també té seus a Madrid i Brussel·les, al cor d’Europa. Disposen de 640 empresaris en els seus òrgans de govern.