L'ecosistema emprenedor a Catalunya compta amb 1.902 startups. Són dades del tancament del 2021 i tenen una única lectura: el creixement de startups a Catalunya és significatiu i constant. Segons l'últim estudi elaborat per Acció, són un 11,4% més d'empreses emergents que el 2020, un 26,4% més que el 2019 i, si ens aturem en el 2016 -primer any que l'agència pública va iniciar aquests estudis-, l'increment és radical: del 75%. Aquest creixement, a més, va acompanyat de bones xifres en termes d'inversió, facturació i ocupació. "Hi ha més startups que mai, facturen més que mai, més internacionalitzades que mai i donen més feina que mai", ha anunciat Lluís Juncà, director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, qui ha presentat l'estudi juntament amb el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.
Són 1.902 empreses emergents que han facturat 1.700 milions d'euros, han donat feina a 19.307 persones i han captat 1.479 milions d'euros d'inversió. Aquests volums són la conseqüència d'un ecosistema actiu i dinàmic, considerat el primer hub de startups del sud d'Europa i el segon preferit a la Unió Europea pels fundadors a l'hora de crear una startup. Els motius? La connectivitat internacional, la força de la comunitat emprenedora, la col·laboració publicoprivada i, fins i tot, "la qualitat de vida", ha remarcat Torrent, afegint que el de Catalunya és "un ecosistema que no és fàcil de reproduir en altres llocs".
La salut i el healthcare s'han coronat com a grans protagonistes del teixit emprenedor. Representen el 16% de les startups i el segueixen els serveis empresarials i softwares (13%), les empreses especialitzades en TIC i el mòbil (7%) i l'oci i el turisme (6%). La fortalesa del sector de la salut té "un pal de paller", ha indicat Torrent, i són "els grans centres de recerca, hospitals i entitats publicoprivades de Catalunya". Sobre l'ús de la tecnologia, a la radiografia d'Acció es revela que el 36% de les startups utilitzen big data i la intel·ligència artificial, el 14% el núvol i informàtica perifèrica i el 10% tecnologies d'automatització.
"Les empreses emergents amb una base sòlida són l'avantsala de futurs unicorns"
Créixer fins a doblar-se
La Generalitat s'ha marcat uns objectius pel 2030: arribar a les 4.000 startups i tenir 15 unicorns, és a dir, que 15 empreses emergents tinguin un valor superior a 1.000 milions de dòlars (870.000 milions d'euros). Actualment, Catalunya té quatre startups que han superat aquest llindar: Glovo, Dreams, Wallbox i Travel Perk. I a la planter hi ha un bon grapat més. Juncà n'ha destacat tres: el software de recursos humans Factorial, User Zoom, que ofereix solucions per a gestionar l'experiència de l'usuari, i Red Points, de ciberseguretat.
"Créixer en nombre i també en qualitat", afirma el conseller apuntant la part que està a les seves mans: "crear un efecte multiplicador, com hem vist al Pier01, i cobrir els forats on no arriba la startup". Aquesta última tasca la capitalitzen a través de Startup Capital, un ajut directe a fons perdut que té l'objectiu de finançar empreses emergents tecnològiques a la fase inicial, per arribar "on el sector privat no s'hi posa, a aquelles fases que tenen més risc". L'ajut té un topall total de 2,5 milions d'euros que es distribuiran amb 75.000 euros per iniciativa empresarial.
Dins d'aquestes línies d'actuació, Acció posa especial èmfasi en les deeptech -aquelles que tenen un alt component tecnològic-, que representen el 47% del teixit. Torrent ha anunciat que volen augmentar el nombre de les deeptech perquè "les empreses emergents amb una base sòlida són l'avantsala de futurs unicorns".
El 26% dels treballadors d'empreses emergents catalanes són estrangers, xifra que en el cas dels fundadors arriba al 17%
Una mirada global, una ubicació concreta
L'informe destaca la mirada global de l'ecosistema emprenedor català com un dels seus principals punts forts i facilita dues dades: el 26% dels treballadors d'empreses emergents catalanes són estrangers, xifra que en el cas dels fundadors arriba al 17%. El fort pes estranger en el bressol de l'empresa situa a Catalunya com el segon hub de la Unió Europa amb més fundadors internacionals. Aquesta internacionalització també es veu reflectida en la facturació: el 73% de les startups tenen clients internacionals i, d'aquestes, el 47% del volum facturat prové d'aquests clients.
La mirada és global, però la ubicació és molt concreta: el 87% de l'ecosistema emprenedor pertany a l'àrea metropolitana de Barcelona. "El Barcelonès acapara major teixit. Després va el Baix Llobregat i el Vallès Occidental", ha explicat Juncà, qui ha admès que, des d'Acció tenen l'objectiu de "traslladar el dinamisme de Barcelona a la resta del territori", promovent hubs d'innovació a altres nuclis importants com Girona, Terrassa o Manresa. De fet, en aquest últim municipi s'ha format recentment el MAP+, un hub orientat a potenciar els últims avenços tecnològics en l'àmbit de la sanitat, centrat especialment en les tecnologies 3D.
Torrent: "Que els que fracassen, ho intentin de nou, i que els que tenen èxit, realimentin el procés"
"Que ho intentin de nou"
Però no és or tot el que lluu: en el camí de l'emprenedoria també hi ha qui no ho aconsegueix. Concretament, Acció ho ha quantificat en 69 startups que s'han destruït en l'últim any. Les causes no les han sabut esbrinar. "Diversitat de casuístiques", ha declarat Juncà, encara que admet que a algunes "simplement se'ls hi han perdut la pista".
En aquesta línia, Torrent ha llançat una recomanació que, en veritat, és extrapolable a moltes esferes de la vida, més enllà del món emprenedor i empresarial. "Que els que fracassen, ho intentin de nou, i que els que tenen èxit, realimentin el procés"