
L'Hospital Universitari de Bellvitge continua impulsant la seva aposta per la cirurgia robòtica amb la inclusió dels sistemes més punters a escala internacional. La darrera entrada d'aquesta estratègia ha estat el testatge del TouMai, un robot quirúrgic desenvolupat per la companyia xinesa MicroPort MedBot que s'ha testat al centre sanitari català durant una setmana.
Durant el temps en què el robot ha estat instal·lat a l'Hospital de Bellvitge, especialistes de Ginecologia, Urologia, Cirurgia Toràcica i Cirurgia General i Digestiva han fet servir l'eina per fer cirurgies remotes, una tècnica possible gràcies a l'ús de connexions 5G de baixa latència. “És l’únic robot aprovat al mercat europeu per a la telecirurgia amb menys de 200 mil·lisegons de latència, i això pot tenir un gran potencial per a l’aprenentatge actiu a distància: el mentor o mentora pot agafar el comandament en qualsevol moment”, ha explicat el cap del Servei de Ginecologia de l'hospital, el Dr. Jordi Ponce. Els professionals del centre han avaluat l'eficàcia del sistema i les seves possibilitats tecnològiques.
Amb aquesta prova, l'Universitari de Bellvitge s'ha convertit en el primer hospital públic de l'estat espanyol i un dels primers centres d'Europa a fer servir aquest robot, una fita que continua l'aposta per la cirurgia robòtica que l'hospital va iniciar el 2009. En l'actualitat, el centre té quatre sistemes d'aquestes característiques operatius: tres robots Da Vinci, una de les marques de referència dins del sector, i un de Versius, adquirit recentment. La previsió de l'hospital és poder arribar a les 1.200 intervencions robòtiques anuals durant el 2025.