• Empresa
  • IA, productivitat i la falsa alarma de Microsoft

IA, productivitat i la falsa alarma de Microsoft

Satya Nadella assegura que el model de programari com a servei "col·lapsarà": és realment així, o avancem cap a una societat més productiva?

El CEO de Microsoft, Satya Nadella | EP
El CEO de Microsoft, Satya Nadella | EP
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
19 de Febrer de 2025

L’essència de molts dels projectes que neixen a Barcelona, capital d'innovació i hub tecnològic de referència, és que representen solucions basades en el model de programari com a servei -en anglès, Service as a Software, o SaaS-. Es tracta d’un model clau per a la digitalització del teixit empresarial, amb el qual serveis que fins fa no gaire eren oferts per humans, ara s'empaqueten i es lliuren mitjançant un programari, caracteritzat per ser accessible des del núvol i oferir una subscripció als clients. És el cas de molts dels projectes que hem vist -i veiem- passar per la secció Una idea, una empresa, i que ara es troben davant d’un repte més que considerable: adaptar-se a l’era de la intel·ligència artificial. Segons el CEO de Microsoft, Satya Nadella, és més aviat una batalla perduda: “Les aplicacions SaaS col·lapsaran sota el domini de la IA”. Ara bé, és realment així?

 

Els beneficis del SaaS en un teixit poc digitalitzat

El CEO de Microsoft, Satya Nadella, al Fòrum Econòmic Mundial | EP
El CEO de Microsoft, Satya Nadella, al Fòrum Econòmic Mundial | EP

Fins a l’actualitat, val a dir que el teixit empresarial s’ha beneficiat d’aquest model de negoci: el 61% de les empreses espanyoles va experimentar, el 2023, un increment dels seus beneficis i millores en l’eficiència dels seus processos amb la implementació de solucions de programari com a servei, segons l’informe KPMG Global Tech Report. Ara bé, aquest indicador s’emmarca en un escenari en què Espanya suspèn en l’àmbit digital: l’Eurostat subratlla que el 73% de les pimes de l'estat espanyol presenten un nivell baix o molt baix de digitalització.

El 73% de les pimes de l'estat espanyol presenten un nivell baix o molt baix de digitalització

Independentment d’aquest context, el CEO de Microsoft assegura que les aplicacions de programari com a servei actuals són bases de dades CRUD (Crear, Llegir, Actualitzar i Eliminar) amb lògica empresarial, aquell conjunt de regles, processos i decisions que determinen com opera una organització o un sistema. Per aquest motiu, tan bon punt aquesta lògica s’instauri en el camp de la intel·ligència artificial, Nadella vaticina que el model SaaS arribarà a la seva fi. 

 

Un dels principals motius s’atribueix a la reducció de costos que ofereix la intel·ligència artificial, que es posiciona com una solució molt més sostenible, especialment en el cas de projectes nounats o empreses emergents. Però també el cas de grans empreses com Microsoft, que pretén implementar aquesta visió en les seves pròpies solucions, tal com ha experimentat amb el popular Excel que, segons el CEO del gegant tecnològic, està evolucionant “cap a una plataforma impulsada per agents”. 

Mitjançant la integració del llenguatge de programació Phyton, i l’assistent virtual d’IA desenvolupat per Microsoft, Copilot, l’Excel és capaç d’interpretar dades, automatitzar anàlisis i generar informació útil sense haver de fer servir les macros, la part més tècnica del que probablement sigui un dels programes informàtics més utilitzats al món. Ara bé, afirmacions com la que trobem en l’inici del text no deixarien de ser una campanya de màrqueting de la qual es beneficiaria la mateixa Microsoft.

2025, l'any cap a un "canvi de model": serem més productius?

“Microsoft està incorporant una sèrie d’agents d’IA sota el paraigua de Copilot, agents per escriure contractes, per fer servir l’Excel, etcètera, de manera que no et calen eines externes, llavors dient que el programari com a servei ha mort, donen protagonisme a allò que estan fent ells amb el Copilot, però no és realment així”, explica a VIA EmpresaHugo Cortada, director de desenvolupament de negoci de Serimag, la firma experta en automatització intel·ligent de processos amb IA. 

Cortada: "El valor afegit es troba en la capacitat de dissenyar agents intel·ligents, però no vol dir que el SaaS morirà, ni de bon tros”

Fa 14 anys que Cortada duu a terme recerca en intel·ligència artificial i es mostra crític davant l’afirmació de Satya Nadella: “És un titular sensacionalista”. Lluny d’estar d’acord amb el CEO de Microsoft, el portaveu de Serimag apunta que aquest 2025 observarem “un canvi de model” entorn del programari com a servei: “El model clàssic de SaaS són totes aquelles eines que mouen dades i processos en aplicacions independents, i el que permet la IA, que enguany ho veurem molt, són els agents intel·ligents, que connecten aquestes funcions amb diferents aplicacions. Per tant, el valor afegit es troba en la capacitat de dissenyar agents intel·ligents, però no vol dir que el SaaS morirà, ni de bon tros”.

Aquest escenari es tradueix, segons el director de desenvolupament de negoci de Serimag, en més eines per al món empresarial, “especialment les grans empreses, les que més interès tenen en mantenir-se competitives”, comenta. “Els treballadors podran ser més productius, faran més feina en la mateixa quantitat de temps, ja que les tasques repetitives i de menys valor afegit passaran a mans dels agents intel·ligents”, afegeix Cortada, qui es mostra crític amb la reducció de jornada laboral: “Si reduïm la jornada laboral, necessitarem més jornades per dur a terme la mateixa tasca, creiem que serem més productius, però no funciona així. El que realment augmentarà la productivitat serà la nostra capacitat de desenvolupar i implementar eines més intel·ligents”.

Els hubs tecnològics a Catalunya aposten pel programari

D’esquerra a dreta, Francesc Fajula (MWCapital), Maria Galindo (Generalitat); Jordi Valls (Ajuntament de Barcelona), i Jordi Arrufí (MWCapital) | Cedida
D’esquerra a dreta, Francesc Fajula (MWCapital), Maria Galindo (Generalitat); Jordi Valls (Ajuntament de Barcelona), i Jordi Arrufí (MWCapital) | Cedida

I és que si posem èmfasi en les dades presentades ahir en l'informe anual de la Mobile World Capital BarcelonaTech Hubs Overview, observem que la gran majoria de hubs tecnològics establerts a Catalunya (70%) es dediquen al desenvolupament de tecnologies deep tech -o tecnologies profundes- i, d'aquests, fins a un 80% dissenyen solucions d’IA. Ara bé, els 13 hubs que es van afegir als 147 detectats el 2023, es dediquen majoritàriament al desenvolupament de programari, motiu pel qual l'enginyer de programari és el perfil més cobdiciat en aquest ecosistema.