• Empresa
  • L’Ibex millora en els seus objectius contra el canvi climàtic

L’Ibex millora en els seus objectius contra el canvi climàtic

Acciona, Telefónica i Ferrovial són les empreses cotitzades que lideren l’assoliment de compromisos amb el medi ambient

Les empreses tenen un paper important en la lluita contra el canvi climàtic
Les empreses tenen un paper important en la lluita contra el canvi climàtic
Redacció VIA Empresa
Barcelona
26 de Setembre de 2017
Act. 26 de Setembre de 2017

Les empreses de l’Ibex 35 han millorat en l’assoliment dels seus objectius respecte del canvi climàtic. Acciona, Telefónica, Ferrovial, Iberdrola i Gas Natural són el top 5 de companyies cotitzades que millor reporten els seus esforços en matèria de sostenibilitat. Aquesta és una de les principals conclusions a què ha arribat un estudi elaborat per la consultoria sobre responsabilitat social corporativa Carbon Clear, del que es desprèn que aquestes companyies milloren l’acompliment dels seus propis objectius pel que fa al compromís amb el medi ambient.

 

El segon Estado del Reporting de Sostenibilidad de las empresas del IBEX 35 analitza com aquestes empreses reporten el seu acompliment en matèria de sostenibilitat. Per a això analitza 75 indicadors -agafats d'informació de domini públic- que cobreixen quatre àrees d'estudi: mesurament i reportatge d’informació; estratègia i governança; objectius i reducció d'impacte i, finalment, col·laboració i innovació amb els grups d'interès

La mànager de l’empresa a l’Estat espanyol, Cristina Raventós, ha assenyalat que “una primera conclusió comuna és que tant l'Acord de París com els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU han contribuït al fet que les empreses de l'IBEX 35 vegin la sostenibilitat definitivament com un element estratègic”.

 

Conseqüència d'això és que “la puntuació mitjana obtinguda per les empreses d'aquest índex ha augmentat respecte a 2016 -passant del 49% l'any passat al 56% el 2017-.

No obstant això, algunes organitzacions no han mostrat el nivell de compromís i ambició desitjats, quedant exposades a les conseqüències de futurs riscos climàtics i amb un llarg camí al davant si volen competir amb els líders de l'Ibex 35”, ha assenyalat la màxima responsable a Espanya de Carbon Clear. Per tant, “podem assenyalar que existeix una bretxa o dues velocitats en l'aposta que les empreses de l'Ibex fan per la sostenibilitat”.

Sectors

El petroli i l’energia són les empreses cotitzades que més han millorat pel que fa al rànquing que elabora la consultora. Aquestes empreses són les que compleixen un 71% -8 punts més que l’any passat- en  camps com el mesurament, estratègia i objectius. Això no obstant, aquestes empreses són les menys ambicioses pel que fa a la reducció d’emissions. “Cap d’aquestes empreses ha assolit la neutralitat en carboni”, ha apuntat Raventós.

Materials bàsics, indústria i construcció, tot i ser només el 20% de les empreses de l’Ibex, és responsable de més de la meitat de les emissions totals. Aquest és el sector que pitjor s’està comportant, però, no obstant això, és “el que lidera el camí de les bones pràctiques, perquè ha millorat d’un 52% al 57% d’acompliment aquest any”.

Accions concretes de les empreses

Acciona és la líder en sostenibilitat de l’índex i “ha pres aquest concepte com a sinònim de competitivitat – la sostenibilitat és una estratègia bàsica per a ells per continuar amb el seu negoci, i de fet la rendibilitat ha augmentat-. A més, són l’única empresa de l’Ibex que és carboni neutral”, ha apuntat l’experta.

Per la seva banda, segons indiquen en l’informe, Telefònica  està posat esforços en innovació sostenible com a element diferencial per “posar l’economia circular en el centre dels negocis i que el client hi participi”. Carbon Clear també destaca les accions d’Iberdrola per impulsar la descarbonització del seu mix energètic o l’esforç de Ferrovial que “és l’única que té objectius basant-se en la ciència i incloure el preu del carboni en les seves decisions de negoci”.

La consultora també valora l’esforç d’Inditex per una gestió sostenible de la cadena de valor: “L’any passat no estava al top 10, i estan treballant amb els seus proveïdors perquè siguin sostenibles, i tenint en compte que és una empresa tan gran i amb uns proveïdors tan variats és un mèrit”.

Més legislació al respecte

L’estudi també compara el FTSE100 britànic i el CAC40 francès, que compleixen en un 49% i en un 60% respectivament la puntuació de la consultora. La companyia apunta que molts d’aquests objectius vénen donats per la legislació vigent en cada país, per això les empreses de l’índex francès són millors

La mànager ha comentat, així mateix, que la sortida per part del president dels Estats Units, Donald Trump, dels acords de París ha animat el compromís de les empreses contra el canvi climàtic independentment del que digui l’administració nord-americana.