• Empresa
  • L’ICF celebra 40 anys d’activitat: la banca pública de Catalunya finança més de 37.000 empreses

L’ICF celebra 40 anys d’activitat: la banca pública de Catalunya finança més de 37.000 empreses

L’entitat de la Generalitat ha facilitat més de 16.000 milions al teixit empresarial a través de la seva activitat en préstecs, avals i capital risc

La indústria (30%) és el sector que més recursos en préstecs i avals ha rebut | Cedida
La indústria (30%) és el sector que més recursos en préstecs i avals ha rebut | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
23 de Gener de 2025

L’ICF dona el tret de sortida demà a l’any de celebració del seu 40è aniversari. El 23 de gener del 1985 es publicava al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) la llei que va posar en marxa la banca pública de promoció de Catalunya, la missió principal de la qual és donar resposta a les necessitats de finançament i inversió del teixit empresarial i social per tal d’impulsar el creixement i la transformació de l’economia catalana.

 

En total, al llarg d’aquestes quatre dècades, l’entitat financera de la Generalitat de Catalunya ha finançat més de 37.000 empreses, persones autònomes i entitats per un import superior als 16.000 milions d’euros a través de la seva activitat en préstecs, avals i capital risc. “L’ICF celebra 40 anys en què ha consolidat el seu paper com a banca pública de promoció: les dades demostren que som una eina útil al servei del teixit empresarial i social català, una entitat financera en què milers d’empreses i entitats han confiat i confien per fer realitat els seus projectes i inversions”, ha destacat la consellera delegada, Vanessa Servera.

Servera: “L’ICF celebra 40 anys en què ha consolidat el seu paper com a banca pública de promoció"

“De vegades, quan veiem xifres tan grans no som conscients del seu significat real, però hem de recordar que darrere de cadascun d’aquests números hi ha un projecte que ha contribuït al progrés de Catalunya, a la generació de coneixement i innovació i a la creació de noves oportunitats i llocs de treball”, ha afegit. La consellera delegada també ha volgut reivindicar “la feina dels 386 professionals que formen o han format part de la plantilla de l’ICF des de la seva fundació, perquè sense el seu esforç i la seva dedicació aquestes quatre dècades al servei de Catalunya no haurien estat possibles”.

 

L'ICF i l'impuls de "polítiques públiques claus per al país”

A més, Servera ha reconegut que un dels reptes de l’ICF és que “encara hi ha gent que no sap ben bé què som o què fem”. En aquest sentit, ha explicat que “el model de banca pública de promoció de l’ICF serveix per complementar l’oferta del sector financer privat a través de dos elements diferenciadors: el finançament a llarg termini per facilitar el retorn del deute i l’impuls que l’entitat fa a projectes estratègics per a Catalunya, com ara la reindustrialització, la transició verda, l’habitatge social, el sector primari o la millora de la competitivitat i la innovació”. “El fet que Catalunya compti des de fa 40 anys amb una banca pública de promoció permet impulsar polítiques públiques claus per al país”, ha afirmat.

La concessió de préstecs i avals representa la major part de l’activitat duta a terme per l’ICF als darrers 40 anys. Per sectors, tres de cada deu euros atorgats per l’entitat en préstecs i avals han estat destinats a la indústria, seguida del comerç i turisme (13,4%) i l’habitatge i infraestructures (11,6%). En canvi, en nombre de clients, el sector més beneficiat és el sector primari: al voltant d’una de cada quatre empreses i persones autònomes beneficiades per un crèdit o aval de l’ICF s’han dedicat a l’agricultura i la ramaderia.