• Empresa
  • L’Institut Català de Finances, l’impuls per fer créixer empreses, pimes i entitats

L’Institut Català de Finances, l’impuls per fer créixer empreses, pimes i entitats

L’ICF ha finançat 812 empreses i entitats durant el primer semestre de 2019 i ha permès crear o mantenir un total de 27.663 llocs de treball

L’ICF continua impulsant el finançament del teixit empresarial català | Annie Spratt / Unsplash
L’ICF continua impulsant el finançament del teixit empresarial català | Annie Spratt / Unsplash
Barcelona
25 de Setembre de 2019
Contingut de marca

L’ICF continua impulsant el finançament del teixit empresarial català i durant el primer semestre de 2019 ha finançat un total de 812 empreses i entitats per un import total de 286 milions, dels quals 212,3 milions d’euros s’han formalitzat a través de l’Institut Català de Finances (ICF) i 73,5 milions a través d’Avalis de Catalunya.

Aquestes xifres suposen un creixement tant en nombre d’empreses -un 8 per cent més- com en volum total invertit, que és un 34 per cent més respecte al mateix període del 2018. El 85,7% dels projectes finançats corresponent a pimes i un altre 11,1% a autònoms, dos dels pilars fonamentals de l’economia catalana. Alhora, ha permès crear o mantenir un total de 27.663 llocs de treball, i ha focalitzat la seva activitat en finançar el creixement, la innovació i la internacionalització de les pimes; l’impuls de les startups i els projectes de l’àmbit social. En aquest sentit, l’entitat, a través de la línia de préstecs ICF Ecoverda, també finança projectes sostenibles d’eficiència energètica, economia verda i circular.

També, i en col·laboració amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, posa a disposició d’entitats, ajuntaments i promotors dues línies destinades a l’adquisició i construcció d’habitatge de lloguer social. En l’àmbit de la innovació, la internacionalització i el creixement de les pimes destaca la línia ICF Eurocrèdit, cofinançada amb fons FEDER. Mitjançant aquesta línia, de gener a juny de 2019, s’han finançat 80 projectes per 37 milions d’euros que contribuiran, entre d’altres, a l’obertura de nous mercats, el desenvolupament de nous productes i/o a enfortir les activitats de les empreses.

D’acord amb darrers resultats de balanç de l’ICF i en línia amb el PIB català, Barcelona i la seva àrea d’influència concentren el 73% de les operacions formalitzades, seguida de Girona (9%), la Catalunya Central (7%), Tarragona-Terres de l’Ebre (5%) i Lleida-Pirineu (4%).

Activitat en capital risc

En l’àmbit del capital risc, l’ICF segueix apostat per fons de capital risc i per empreses innovadores en les seves diferents fases: des de companyies en fases inicials de creació fins a primeres etapes d’expansió i empreses en creixement. Per aquest motiu actua com a element tractor i dinamitzador de la inversió, catalitzant els nous projectes dels àmbits de la innovació, la digitalització, la salut i la biotecnologia a través de diferents instruments.

Indicadors i resultats

L’ICF va tancar el primer semestre de 2019 amb uns resultats nets de 4,7 milions d’euros. Pel que fa a la resta d’indicadors, l’entitat va millorar el percentatge dels principals indicadors enregistrant un coeficient de solvència del 41,3% i una ràtio de cobertura del 148,5%, mentre que la ràtio de mora se situa en el 7,3%.