• Empresa
  • L'ICF al costat de les entitats: el cas de Fundesplai

L'ICF al costat de les entitats: el cas de Fundesplai

L'ICF cofinança una ampliació de les instal·lacions de la Fundació Catalana de l'Esplai al Prat de Llobregat

Un grup de nens de colònies a Can Mateu, una de les instal·lacions de Fundesplai | Cedida
Un grup de nens de colònies a Can Mateu, una de les instal·lacions de Fundesplai | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
04 de Desembre de 2020
Contingut de marca

Les colònies d'estiu del 2020 seran de les més importants que han viscut molts infants. Després de mesos tancats a casa i sense veure els seus amics, milers de nens i nenes van poder resocialitzar durant l'estiu gràcies a activitats i campaments organitzats per institucions i entitats molt diverses. La Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai) va ser una d'aquestes: 35.000 infants i joves van participar a les activitats i colònies organitzades durant la campanya d'estiu de Fundesplai. Com per a qualsevol tipus d'organització, la covid-19 ha afectat aquesta entitat sense ànim de lucre. 

En els més de 50 anys d'història, mai no havia viscut una situació de paràlisi semblant. "La declaració de l’estat d’alarma va suposar suspendre totes les activitats presencials; tot i així, des del primer moment, Fundesplai es va posar a treballar per apaivagar els efectes de la pandèmia sobre la població més vulnerable", explica Maria José Navarrete, directora financera de Fundesplai. Una de les primeres mesures que van posar en marxa tot just començar el primer confinament va ser allotjar a famílies i persones sense llar a l'alberg que tenen al Centre Esplai, al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat -on també hi tenen la seva seu-.

Però aquesta no va ser l'única iniciativa que van impulsar per intentar fer més suportables per a les persones vulnerables els mesos de restriccions més estrictes. La cuina del Centre Esplai va encendre els fogons per preparar i distribuir milers d'àpats a gent grand de menjadors socials de tot Barcelona. A més, tres de les cases de colònies que formen la xarxa de Fundesplai van acollir joves en situació de risc, explica Navarrete. 

Com cada any, de cara al Nadal llancen la campanya Prenem partit per la infància, per tal de captar diners per a beques i ajudes per a infants vulnerables. "Volem garantir els drets i la igualtat d'oportunitats dels infants", indica Navarrete. L'any passat, la campanya va servir per atorgar 20.448 beques i ajudes, i enguany s'engega el proper 15 de desembre. Aquest any consisteix en un sopar solidari online amb la xef Ada Parellada. Les persones i entitats que vulguin participar-hi s'hi han d'inscriure i fer un donatiu voluntari. Els fons captats es destinaran a beques menjador i ajudes per anar de colònies i d'acompanyament a infants amb necessitats educatives especials. 

De 50 a 290.000

El creixement que ha experimentat Fundesplai des que va iniciar les activitats l'any 1969 és remarcable. "Va sorgir com una petita entitat de voluntariat que atenia una cinquantena d'infants a Bellvitge i ara és una de les principals fundacions de Catalunya, amb més de 6.000 treballadors i treballadores, i uns 1.500 voluntaris i voluntàries", indica la directora financera de la fundació. L'any passat, unes 290.000 persones van participar en algun dels seus projectes. Un punt clau en la història de Fundesplai va ser la inauguració de Centre Esplai el 2007. 

Hi treballen 200 persones i compta amb un auditori, 15 aules i sales de treball polivalents i un alberg amb 74 habitacions. Just abans que arribés el coronavirus, Fundesplai va col·locar la primera pedra del que serà una ampliació del Centre Esplai. "El projecte inclou 50 noves habitacions de l'alberg, un nou centre de formació, un espai multifuncional i un parc públic d'1,7 hectàrees que simularà els espais naturals que hi ha al llarg del riu Llobregat", segons Navarrete. 

Un préstec d'ICF permet cofinançar les obres d'ampliació de les instal·lacions de Fundesplai al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat

Aquestes obres són, en part, possibles gràcies al finançament de l'Institut Català de Finances (ICF), que ha atorgat un crèdit de la línia ICF Crèdit Inversió a Fundesplai. "Això ens ha permès avançar les obres d'ampliació que tenim previst acabar a finals de l'any que ve", indica Navarrete. I, a partir d'aquí, seguir intentant transformar el món. Aquesta és només una de les diverses solucions de finançament que l'ICF ofereix a organitzacions de tot tipus des que va començar la crisi del coronavirus. A través del suport econòmic a organitzacions socials com Fundesplai, l'ICF vol mostrar el seu compromís amb una societat més justa, solidària i amb igualtat d'oportunitats.