• Empresa
  • L’ICF al costat de les empreses: el cas de Transport Sanitari de Catalunya

L’ICF al costat de les empreses: el cas de Transport Sanitari de Catalunya

L’ICF concedeix un préstec de 2,5 milions d’euros a la companyia de transport mèdic i assistencial per finançar els canvis de capital circulant

Una treballadora d'ambulàncies de Transport Sanitari de Catalunya | Cedida
Una treballadora d'ambulàncies de Transport Sanitari de Catalunya | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
21 de Gener de 2021

El món es va aturar al març del 2020. Però mentre el confinament més estricte s’imposava a tot l’Estat, els treballadors essencials continuaven fent feina. De fet, en van fer més que mai i, segurament, en les condicions més complicades amb les quals s’han trobat. Un exemple d’això és Transport Sanitari de Catalunya, una empresa d’ambulàncies que va néixer fa més de 20 anys i s’ha convertit en la més important del territori.

 

El transport mèdic i assistencial per carretera és la seva especialitat des que es va fundar de mans de la Creu Roja. Com que la llei de contractacions de l’Estat no permet que les organitzacions humanitàries participin en licitacions públiques, la Creu Roja va decidir crear l’empresa l’any 1999 per donar sortida a aquesta activitat. Només un any després, Transport Sanitari de Catalunya ja va aconseguir contractes públics per operar un 25% del volum d’activitat en el territori.

Ara, formen part del Health Transportation Group, que va sorgir, alhora, de la unió d'Ambuibérica i Emeru. D'aquesta segona forma part TSC. Fruit de tots aquests acords, actualment la quota de Transport Sanitari de Catalunya ascendeix fins al 33%. És una xifra que, segons Gonzaga Higuero, CEO de Health Transportation Group, esperen mantenir els propers anys.

 

Amb seu a Barcelona, actualment compta amb 1.577 treballadors. Però no només opera a Catalunya. La societat ha tingut una experiència fora del territori, a Aragó. Durant sis anys -des del 2008-, han estat adjudicataris de l’activitat del transport sanitari no urgent d’Osca i, a partir del 2014 i durant cinc anys, de tota la comunitat autònoma, per mitjà d’una UTE creada amb altres empreses del sector. El servei va suposar una "oferta integradora per a tota la comunitat i va aconseguir per primera vegada facilitar la interlocució amb l'administració i les sinergies operatives en un territori tan extens", segons TSC. 

Transport sanitari durant la covid-19

La covid-19, com a qualsevol altre negoci, ha afectat Transport Sanitari de Catalunya. “Hem hagut d’extremar les mesures de protecció per als nostres usuaris i treballadors”, indica Higuero. La millora dels procediments de tractament de residus i roba contaminada, així com elements de protecció -a l’inici de la pandèmia escassos- i la distància entre les persones són alguns dels canvis que Higuero explica que han hagut d'introduir i encara conserven.

La modernització de la tecnologia i la col·laboració amb les administracions públiques són els pilars en què TSC vol basar el seu creixement i consolidació

Però l’impacte de la covid-19 a l’empresa ha anat més enllà del dia a dia. I és que el conseller delegat de la companyia explica que la crisi econòmica que s’ha derivat de la situació sanitària ha provocat que alguns pagaments de clients vagin amb retard. Per tal de finançar les variacions del capital circulant -també ocasionades per altres motius-, han comptat amb el suport de l’Institut Català de Finances (ICF).

Aquest els ha concedit un préstec de 2,5 milions d’euros, de la línia ICF Crèdit Covid-19. Aquesta injecció de capital els ajuda a cobrir les necessitats immediates de tresoreria derivades de la pandèmia i a fer front al principal repte que tenen, "seguir consolidant TSC com empresa líder i pionera del sector a Catalunya”. 

Però entre els reptes també hi ha mantenir un sistema de gestió de personal que descriuen com "igualitari" i que permet la conciliació de la vida familiar i laboral. L'empresa concreta que s'organitzen per torns, fet que "garanteix tenir una traçabilitat de necessitats i recursos", a més d'aquest tracte equitatiu per a tota la plantilla i la flexibilitat suficient perquè els treballadors puguin compatibilitar la feina i la vida personal. 

Higuero explica que no ho faran de qualsevol manera, sinó que aquest creixement i consolidació s'han de basar en la modernització de la tecnologia i la col·laboració amb les administracions públiques. En aquest sentit, TSC ha implantat processos que garanteixen la traçabilitat de necessitats i recursos. Tot això, permetrà a Transport Sanitari de Catalunya el desenvolupament de l'activitat per donar servei a les necessitats d'atenció sanitària de la societat catalana que puguin ser proveïdes amb el transport sanitari.