• Empresa
  • El sector de la impressió 3D, en auge: el nombre d'empreses catalanes creix un 32%

El sector de la impressió 3D, en auge: el nombre d'empreses catalanes creix un 32%

La xifra ha crescut a Catalunya un 32% en els últims quatre anys, donant lloc a un sector que genera 2.100 llocs de treball i un volum de negoci de 560 milions

Les empreses del sector generen 2.100 llocs de treball | ACN
Les empreses del sector generen 2.100 llocs de treball | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
12 d'Abril de 2024
Act. 12 d'Abril de 2024

El nombre d'empreses catalanes dedicades a la tecnologia de la impressió en 3D ha crescut un 32% en els darrers quatre anys. Així ho constata un estudi elaborat pel Govern, que també indica que actualment hi ha 156 empreses dedicades a aquesta indústria. En concret, el segment que concentra un major nombre d'empreses és el de la fabricació de peces (30,8% del total), seguit de les especialitzades en serveis d'enginyeria, consultora i certificació (13,5%).

 

El segment que concentra un major nombre d'empreses és el de la fabricació de peces (30,8% del total)

L'estudi calcula que aquestes empreses generen 2.100 llocs de treball, i un volum de negoci de 560 milions d'euros, un 72% més que fa quatre anys. Les xifres de l'estudi, elaborat per Acció, s'han presentat aquest dijous en el marc del congrés Advanced Factories a la Fira de Barcelona Gran Via.

 

Barcelona, "la primera ciutat d'Europa quant a presència de companyies internacionals"

L'estudi també subratlla que la impressió en 3D està experimentant un creixement rellevant, ja que més d'un 30% de les empreses tenen menys de 10 anys de vida i la majoria són pimes (85%). Així, el Govern defensa que Catalunya ha estat en els darrers cinc anys la segona regió mundial en captació d'inversió estrangera vinculada a la impressió 3D, i que Barcelona és "la primera ciutat d'Europa pel que fa a presència de companyies internacionals".

L'informe fa referència a totes aquelles companyies que ofereixen una tecnologia que permet crear objectes volumètrics a partir de models digitals, i que després es personalitzen en funció dels usos. De fet, Acció destaca que actualment la impressió s'està aplicant a diversos àmbits de l'economia, i que genera un "alt valor afegit" sobretot en termes de sostenibilitat. I també és de gran utilitat, segons han explicat, per a fabricar productes sense necessitat d'importar-los, especialment davant l'escassetat de components provinents de l'estranger després de la pandèmia.

Més d'un 30% de les empreses tenen menys de 10 anys de vida i la majoria són pimes (85%)

A més, el Govern ha assegurat que l'ecosistema a Catalunya compta amb nombrosos centres de recerca i tecnologia, formació i acceleradors enfocats a la millora de la impressió 3D. I, concretament, han posat en valor aquelles unitats i centres que es dediquen exclusivament a desenvolupar aquesta tecnologia en l'àmbit de la salut, com el 3D Printing de l'Hospital Sant Joan de Déu.

Acció també recull unes dades de l'European Patent Office i PrecedenceResearch que preveuen que el volum de negoci global del sector serà de 24.000 milions d'euros l'any 2024. De fet, afegeixen que està previst que l'augment potencial del sector sigui del 19% any rere any fins a arribar pràcticament als 70.000 milions d'euros l'any 2030.