• Empresa
  • Indatika, el projecte mataroní que aspira a convertir-se en el “Tripadvisor d’influenciadors”

Indatika, el projecte mataroní que aspira a convertir-se en el “Tripadvisor d’influenciadors”

La plataforma permet a les marques valorar les col·laboracions amb creadors de contingut a través de diversos paràmetres, amb la intenció de crear una base de dades qualitativa i col·laborativa

Paola Chaler i Pol Boguña, fundadors d'Indatika | Cedida
Paola Chaler i Pol Boguña, fundadors d'Indatika | Cedida
Marc Vilajosana
Periodista
Barcelona
09 d'Abril de 2025

Els influenciadors i creadors de continguts a les xarxes socials s’han convertit en un canal més per a les companyies a l’hora de promocionar els seus productes i serveis a determinats segments de públic. La proximitat i connexions que aconsegueixen amb les seves audiències poden suposar grans oportunitats, però les col·laboracions no sempre surten bé per a les dues parts. “Ara mateix, si una marca troba un influenciador que li agrada, que encaixa amb la marca i l'audiència, poden escriure-li i començar les negociacions, però l’influenciador aportarà poques dades. L’única manera de saber si funcionarà és provar-ho, pagant o regalant producte”, relata l’especialista en comerç electrònic Paola Chaler.

 

“Si funciona, perfecte, però si no, han perdut producte, temps, diners i gestió”, remarca, un risc que pot afectar greument els pressupostos de màrqueting limitats i convèncer-los de no tornar a apostar per aquesta via. Aquesta falta d’informació és la que va impulsar Chaler i el desenvolupador informàtic Pol Boguña a crear Indatika, una plataforma digital en què les marques poden posar en comú “tant les coses positives com les negatives” dels influenciadors amb els quals han treballat. “Estem creant una comunitat de marques en què s’ajuden entre elles i es beneficien a l’hora de trobar perfils nous, saber com treballen i quins resultats poden donar”, defineix la cofundadora. Un intent de “fer el sector més just” que busca fer valdre la feina dels influenciadors més enllà del nombre de seguidors: “Funcionen molt bé, són supernecessaris i donen resultats espectaculars si trobes un perfil adequat. Però per a cada perfil bo, en trobes d’altres que no funcionen, i això acaba perjudicant els que sí que treballen bé”.

Accessibilitat i valoracions reals

El projecte d’Indatika se sustenta en dues idees clau per diferenciar-se de les desenes de bases de dades que existeixen a internet sobre influenciadors. Per una banda, la seva accessibilitat. “Hi ha moltes bases de dades, però són molt cares. Les marques petites no es poden permetre 100 o 300 euros al mes per arribar als perfils”, considera la cofundadora, raó per la qual han optat per oferir inicialment la plataforma de manera gratuïta. Un model que s'inspira clarament en el de portals com Tripadvisor, que la mateixa emprenedora cita com a referència.

 

L’altre punt diferencial es troba en la valoració dels influenciadors, que no es limita a una simple puntuació general de l’1 al 10, sinó que n’avalua cinc aspectes diferents: la gestió i les mencions de la marca dins de la col·laboració, la qualitat dels continguts, l’increment de seguidors que aconsegueix, l’increment de visites a la web i les conversions a vendes. Aquests indicadors no només ofereixen una valoració més plural del rendiment comercial dels creadors de contingut, sinó que també ajuda a posicionar-los en funció dels objectius de la marca, que poden ser guanyar presència a la xarxa o vendes directes, però també trobar algú amb talent per dissenyar continguts audiovisuals.

Les empreses poden valorar els influenciadors en funció de la qualitat dels continguts o de l'increment en seguidors, visites o vendes

El model d’Indatika confia en la participació activa de les marques comercials, ja que únicament incorpora a la base de dades aquells creadors de contingut que tenen com a mínim una valoració. “Hi ha tants milers de perfils que hem decidit apostar per tenir una base de dades qualificada. No ens serveix de res tenir 50.000 perfils, si 49.000 estan sense valorar”, justifica Chaler. En els vuit mesos en què la plataforma ha estat en funcionament amb un grup seleccionat d’empreses, ha aconseguit acumular més de 700 valoracions de 500 influenciadors diferents, la majoria especialitzats en Instagram o TikTok i d’origen espanyol.

Indatika va obrir-se oficialment al públic el passat mes de març, i de moment acumula una quarantena d’empreses registrades, especialitzades en bona part en productes de gran consum, com la moda, la decoració o els productes per a mascotes. “El 95% són marques que fabriquen aquí, que tenen un cost de producció més elevat”, comenta la cofundadora, destacant companyies com la fabricant barcelonina de sabatilles esportives SAYE. 

Un model de SaaS a l’espera d’incloure-hi els influenciadors

Ara per ara, la plataforma d’Indatika és únicament accessible per a les marques: són elles les que pugen els perfils d’influenciadors a la base de dades i els que els valoren, de manera anònima o signada. El projecte està pensat com un programari com a servei (SaaS, per les sigles en anglès) per a elles i aquesta continua sent la visió principal, però l’equip ja treballa en la possibilitat que els mateixos creadors de contingut puguin registrar-se també al portal. Aquests podran veure les seves valoracions globals i per categories, però no les valoracions individuals de cada empresa, llevat que l’autora decideixi el contrari: “Les marques els tenen molta por, ja que tenen molta capacitat de generar conflicte a les xarxes”.

Els fundadors busquen promoure l’entrada dels creadors a Indatika per fer-los veure “el potencial” que l’eina pot tenir per promocionar-se entre els possibles clients, amb l’esperança que siguin ells mateixos els qui demanin a les marques que deixin valoracions a la seva plataforma: “És el que volem a llarg termini, que sigui un justificant de la qualitat de la feina que fa”. A més, la presència dels creadors de contingut dins del sistema els habilita la posada en marxa d’una de les funcionalitats que les empreses ja participants els han comunicat que voldrien tenir: un sistema de xat intern per gestionar directament les negociacions des de la mateixa plataforma.

Indatika vol posar en marxa un model 'freemium' amb una plataforma d'accés gratuït i funcionalitats prèmium

Aquesta seria una de les funcionalitats prèmium que Chaler contempla dins d’una futura subscripció mensual, que se sumaria a característiques com poder interactuar també amb altres marques per a possibles col·laboracions o la integració d’un programari de planificació de recursos empresarials (ERP) per gestionar internament tot el procés. Una sèrie d’opcions que “llevarien molta feina als equips de màrqueting” i que resoldrien el principal problema que afronten: el temps de gestió. La cofundadora visualitza la dualitat freemium com el principal model de negoci d’Indatika, però té clar que els primers mesos del projecte no aniran lligats a la facturació, sinó a incrementar el nombre de valoracions, empreses i usuaris: “En aquest mercat, qui tingui el volum és qui serà el qui tingui l’opció guanyadora, ja que és el que et fa fiable”.