• Empresa
  • Indústria amb ulleres de Realitat Virtual

Indústria amb ulleres de Realitat Virtual

Innovae aplica les últimes tecnologies per millorar el manteniment, la formació o el control de processos dins la fàbrica

Xavier Riba al Virtual Lab de Barberà | PGF
Xavier Riba al Virtual Lab de Barberà | PGF
22 de Juny de 2017

Un operari fa el manteniment d’una planta industrial. Pas a pas, revisa tots els elements a tenir en compte i completa amb èxit la seva tasca. Quan acaba, es treu les ulleres de realitat virtual i comprova que ho ha pogut fer sense sortir d’un espai que no supera els 10 metres quadrats. Alhora, els tècnics d’Airbus revisen els més de 700 punts que requereix un avió quan arriba a l’hangar. Ho fan amb unes ulleres de realitat augmentada que els mostren en temps real quines tasques s’han completat i quines estan pendents. Aquests són només dos exemples de com les tecnologies d’última generació tenen una aplicació eficaç més enllà de l’anècdota dels videojocs. Són només dos exemples de l’autèntica indústria 4.0 que aquesta setmana ha tornat a ocupar Barcelona amb el Future Industry Congress.

Qui proporciona aquest suport tecnològic és l’empresa Innovae. Amb més de 14 anys de vida i 300 projectes realitzats, reivindiquen el valor de l’experiència. “Apliquem les últimes tecnologies de realitat augmentada i realitat virtual d'una manera senzilla i efectiva”, resumeix a VIA Empresa el seu Director Territorial a Catalunya, Xavier Riba. Clients com Airbus, Benteler, ABB, Acciona, Danobat o Ferrovial ja han passat per les seves mans. “Ja fa temps que vam veure que ens havíem de centrar en el B2B”, indica un Riba convençut del valor que la realitat virtual o augmentada pot aportar en la millora de l’eficiència industrial en control de processos, manteniment o formació.

Amb seu central a Donosti i oficines a Madrid i Martorell, Innovae acaba d’estrenar al Nodus de Barberà del Vallès el Virtual Lab, una iniciativa conjunta amb l’ajuntament d’aquesta localitat vallesana que fa les funcions de showroom. “És positiu tenir un espai on es puguin fer tangibles les nostres solucions”, explica un Xavier Riba que quan no és al Virtual Lab carrega amunt i avall ulleres i sensors.

  

Una nova visió industrial

Innovae ofereix a les companyies industrials la possibilitat d’aplicar la visualització avançada d’informació, aplicada en entorns virtuals o en entorn real, a partir de dispositius d’última generació com poden ser smart glasses i wearables. “Agilitzem l'accés a les dades; això comporta eficiència en la presa de decisions i millora del control de processos permetent minimitzar errors en la producció”, exemplifica Xavier Riba.

També “millorem l’eficiència en els manteniments industrials, tant preventius com correctius, donant suport a protocols d’intervenció amb tecnologia de realitat augmentada”, afegeix. Digitalitzen processos per millorar el seguiment d’incidències que es pot trobar l'operari i “li donem eines perquè es pugui comunicar en temps real amb un expert”. En l'àmbit de la formació, apliquen les eines de realitat virtual per crear entorns de simulació per formar els operaris en activitats complexes o perilloses.

La realitat virtual té molt a dir en la indústria

La Realitat Virtual hi té molt a dir en la indústria | PGF

En definitiva, no es tracta només d’acabar amb la paperassa i digitalitzar la indústria. Aquestes eines permeten un control a temps real de cada punt de la producció o que l’operari que ha de fer una reparació disposi a les ulleres dels manuals en pdf de totes la màquines. També són una bona eina comercial per a la indústria, que a través de la realitat augmentada pot mostrar de forma més clara i còmoda el seu catàleg en qualsevol fira o visita.

Els projecte amb Airbus i ABB

Riba parla amb orgull d’un dels darrers projectes que han implantat amb el gegant de l’aeronàutica Airbus. “Els hem creat una plataforma que ajuda a fer el control de tasques de manteniment dels avions quan entren als hangars”, explica. L'eina “gestiona visualment el sistema d’inspecció i permet a l’operari donar d'alta noves incidències directament al sistema”, afegeix.

Aquesta plataforma es pot visualitzar en diferents dispositius com tauletes, ulleres de realitat mixta (Microsoft Hololens) i realitat virtual. “El valor que els aporta el projecte és la visualització ràpida de l'estat de les tasques de manteniment i l’eficiència en la presa de decisions per gestionar aquestes tasques, fent que estalviïn moltíssimes hores”.

Amb la companyia suïssa ABB, experta en automatització industrial i tecnologies de generació d’energia elèctrica, Innovae està desenvolupant un sistema de visualització avançada de dades que “permetrà als tècnics de manteniment millorar la seva eficiència a l’hora de conèixer l'estat dels processos i les necessitats de manteniment i operació dels actius”, diu Riba.

El sistema es connecta remotament a l'actiu, n'obté les dades i “les mostra en un bessó digital en el nostre dispositiu per veure ràpidament el seu estat d'una manera ràpida”. El sistema és multiplataforma i multidispositiu, per tant es pot utilitzar tant en tauletes com en smartphones o smartwatches.