• Empresa
  • La indústria 4.0, l'aliat clau per les pimes catalanes

La indústria 4.0, l'aliat clau per les pimes catalanes

La robotització i les tecnologies de la indústria 4.0 poden col·laborar en crear llocs de treball de més valor

L'adaptació a la indústria 4.0 és un repte per a les empreses | iStock
L'adaptació a la indústria 4.0 és un repte per a les empreses | iStock
Bernat Bella
Periodista
Sant Cugat del Vallès
07 de Maig de 2021

La indústria 4.0 és l'element transformador per incrementar la competitivitat, l'eficiència i la productivitat de les petites i mitjanes empreses catalanes. "L'aliat clau són les noves tecnologies", ha expressat Rafael Garcia, consultor tecnològic de l'empresa càrnia Costa Brava Mediterranean Foods, durant la jornada organitzada per la Fundació per la Indústria per fomentar la transformació digital de les pimes.

 

Per Garcia, la indústria 4.0 està "marcant un canvi en el panorama de la fabricació" i implica "una nova revolució". Una revolució a la qual s'han de sumar les pimes: "Ara és el moment". La millora de processos gràcies a la digitalització és un factor bàsic per assegurar el futur de les companyies, especialment les petites, que han de competir amb grans grups.

Els fons europeus suposen una gran oportunitat en aquest sentit i el president de la Fundació per la Indústria, Josep Roca, ha estat contundent: "Europa té davant un important repte. Les prioritats han de ser projectes que generin riquesa en el futur i no per tapar forats"

 

Garcia-Gassull: "Un dels grans reptes de les pimes és com fas el mateix amb poca gent, poca estructura i poc coneixement"

"Un dels grans reptes de les pimes és com fas el mateix amb poca gent, poca estructura i poc coneixement", ha reconegut David Garcia-Gassull, gerent de Splendid Foods. Per Rafael Garcia, el missatge és clar: "Associeu-vos amb els vostres socis tecnològics, us ho faran fàcil".

El consell pel responsable de Splendid Foods, a més, és aprofitar tots els recursos públics que existeixen, com els cupons de Proacció per la digitalització: "S'han d'anar caçant totes les oportunitats perquè t'ajuden i t'obliguen a fer passes. Com que les pimes tenim tants fronts oberts, si no tens aquests suports, els projectes es poden allargar".

Pimes que competeixen amb gegants

Una dificultat afegida per les pimes és que no disposen de la capacitat dels grans grups i els passos endavant han d'estar molt estudiats. Garcia-Gassull recorda com una de les seves inversions per l'automatització es va enfilar fins als 3 milions d'euros: "Si no vas amb les idees molt clares i els camins perquè el dia de demà no es quedi obsolet, no és fàcil".

Però el resultat és satisfactori i la tecnologia suposa un gran avantatge: "Et permet ser més competitiu. Nosaltres podem competir amb grans grups com Tarradellas o El Pozo". El consell des de Splendid Foods és que les empreses incorporin en la seva rutina la inversió tecnològica i "no defallir".

Un altre missatge clau de Rafael Garcia és que no s'ha d'invertir en tecnologia perquè si i les pimes han de tenir molt clares quines eines els poden ajudar a resoldre les seves necessitats.

Màquines vs. homes

Un dels grans debats al voltant de la indústria 4.0 i la robotització és l'impacte que tindrà sobre els llocs de treball. "Hi ha gent que diu que la tecnologia elimina llocs de treball, no hi estic d'acord", sentencia el consultor tecnològic de Costa Brava Mediterranean Foods. En el seu cas, la robotització ha permès que feines més perilloses i amb riscos per la salut, com descarregar i carregar caixes de centenars de quilos, les facin les màquines.

"Aquestes solucions necessiten gent preparada i fa que es creïn llocs de treball de més valor afegit que no feines de càrrega i descàrrega. La indústria 4.0 ens ajuda a millorar la qualitat dels llocs de treball", afirma.

Rafael Garcia: "La indústria 4.0 ajuda als operaris"

A més, també ho veu com una ajuda per incrementar la seguretat dels treballadors. En el seu cas, en màquines de tallar han incorporat la visió artificial per reduir el risc d'accidents laborals. A través de la càmera situada en el disc de tall, es detecta si un treballador posa la ma a prop i es frena el disc. "La indústria 4.0 ajuda als operaris, les màquines han de poder compartir l'espai de forma segura", assegura.